Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Papryka pieczona sposobem kaukaskim


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9380 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 wrz 2008 - 13:57

Na prośbę Anetki zamieszczam przepis na paprykę pieczoną z tegorocznego zlotu

Papryka pieczona sposobem kaukaskim

Surowiec:

1. Papryka słodka trójkątna dowolnego koloru
2. Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
3. sól
4. czosnek
5. ocet winny biały

Wykonanie:

1. Paprykę opalić nad palnikiem gazowym tak, aby skórka sczerniała i zaczęła odstawać od miąższu. W przypadku braku gazu papryki kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na maksa, najlepiej pod opiekacz. Po ok. 8 min. odwracamy na drugą stronę i opiekamy dalsze 7-8 min. Papryki tracą turgor i miękną, skórka jest miejscowo przypalona.
2. Opieczone papryki przekładamy do garnka ze szczelną pokrywką i trzymamy do wystudzenia. Zabieg ten powoduje „odparzenie” skórki, która powinna dać się łatwo ściągnąć.
3. Starannie ściągamy skórkę, usuwamy piętkę i pestki. Papryka zrobiła się miękka i delikatna. Resztki pestek można wypłukać wodą. Wysączony sok jest odpadem.
4. Czyste, odsączone papryki należy zważyć aby określić ilość soli. Nie powinno jej być więcej niż 1,5 dkg/kg paprykowych „flaczków”. Ja daję 1,3dkg.
5. Do każdego kilograma papryki dodajemy dużą główkę przeciśniętego przez praskę czosnku, odważoną ilość soli, zalewamy olejem i dodajemy ocet winny do smaku. Po wymieszaniu całość wstawiamy na noc do lodówki w celu przegryzienia smaków.
6. Na następny dzień należy spróbować papryki i dosmaczać. Z reguły dolewa się octu, ponieważ jego smak gubi się w całości. Można też dodać czosnku, według uznania.

Przechowywanie:
1. W lodówce do 2 tygodni
2. Pasteryzowane w słoikach, na całą zimę.

Serwowanie:
Jako przystawka z chlebem, do obłożenia kanapek z chleba i masła.

http://www.fotosik.p...d603134738.html Dołączona grafika

#2 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 wrz 2008 - 14:05

Dziękuje EAnno dzisiaj wykonanie już się nie mogę doczekać - jak sobie przypomnę ten smak :tongue:
:lol:

#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 paź 2012 - 09:57

Spędziłęm troszkę czasu w Turcji - oryginalny jest ze skórka ;)

#4 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 02 wrz 2016 - 19:57

Chciałaby się jutro zabrać za tą paprykę ,ale gdzies mi sie obiło o uszy ,ze po wystudzeniu mozna ja włożyć na krótko do zalewy z wody,soli ,cukru i octu.Wkładajac do słoiczkow można dodać ulubionych ziół np bazyli ,czy tymianku.Ale jak sie zabrać za tą zalewę -czy ktoś moze zaproponować jakieś proporcje??

#5 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 02 wrz 2016 - 20:13

ze po wystudzeniu mozna ja włożyć na krótko do zalewy z wody,soli ,cukru i octu.Wkładajac do słoiczkow można dodać ulubionych ziół np bazyli ,czy tymianku.Ale jak sie zabrać za tą zalewę -czy ktoś moze

Nie bardzo rozumiem jaki byłby cel wkładania tej papryki do tej zalewy. Robiłam w poprzednim sezonie kilka słoiczków z przepisu EAnny i papryka wyszła super. Najgorszy moment to oczyszczanie jej z podpieczonej skórki .. paluchy umazane :D w tym roku też będzie robiona.



#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 02 wrz 2016 - 20:58

Sama nie wiem??? Ktoś chyba tak robił -po wyjęciu z takiej zalewy lekko ja tylko zalewał oliwą i ziołami?
Tak mnie zaintrygowały po prostu proporcje tej zalewy,ale jak nikt z Was tak nie robił to moze zrobię w/g przepisu EAnny

#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9380 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 wrz 2016 - 22:13

jak sie zabrać za tą zalewę -czy ktoś moze zaproponować jakieś proporcje??

To jakiś inny przepis z wykorzystaniem pieczonej papryki. 

Co roku przerabiam min. 10kg papryki wg przepisu z pierwszego posta. Jestem od tej papryki uzależniona :facepalm: .

Robię ja od ponad 30 lat.

Przepis dostałam od Polki mieszkającej przez wiele lat w Baku.

Uważam, że lepiej już tej papryki zrobić nie można. Używam oliwy, ponieważ nasze oleje są rafinowane - dla mnie niejadalne.

Ocet jabłkowy stanowi znakomite uzupełnienie. No, i dużo czosnku.

Cukier IMO jest zbędny. Sama papryka jest słodka, bo z takiej robimy.



#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 wrz 2016 - 14:04

Dziś jedną serię robię w rękawie foliowym [piekę w piekarniku] kilka opalę nad gazem i resztę będe piekła normalnie na papierze w piekarniku .Jak zrobie podzielę się opinią .
Powiedz mi tylko EAnno ,ile mniej-więcej dodajesz tego octu do kg płatów papryki?

Użytkownik beatag edytował ten post 03 wrz 2016 - 14:08


#9 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 wrz 2016 - 17:09

Hmm...nie na moje nerwy ta papryka....

Skórka miejscami nie chciała schodzić-masakra...

Z kilograma surowej wyszło tych upieczonych płatów 50dag [mniej ,wiecej].Oczywiście nie doczytałam ,ze ta ilość soli to na upieczone płaty i dodałam jej 2x tyle...

Octu oczywiście "na pałę" czyli na ok.200ml oleju dałam 2 Łyżki

Dam jej czas do jutra niech się przegryzie i zobaczę , czy to moje smaki?



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 wrz 2016 - 18:21

ja opalam papryke pod grylem w piekarniku ,goraca wkladam do foliowego woreczka zeby zaparowala ,bez problemu odchodzi skorka.



#11 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 wrz 2016 - 19:30

ja opalam papryke pod grylem w piekarniku ,goraca wkladam do foliowego woreczka zeby zaparowala ,bez problemu odchodzi skorka.

Siostro Elektra, ale czy ze skórką nie byłaby równie smaczna?  :)

 

Czy mnie siem dobrze wydaje, że to "skórowanie" to przerost formy nad treścią?

(No chyba, że są jakieś istotne aspekty o których nie wiem?) ;)

 

BTW

Nie szkoda witamin związanych ze skórką?  :cool:

.



#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11422 postów

Napisano 03 wrz 2016 - 19:34

Siostro Elektra, ale czy ze skórką nie byłaby równie smaczna?    Czy mnie siem dobrze wydaje, że to "skórowanie" to przerost formy nad treścią? (No chyba, że są jakieś istotne aspekty o których nie wiem?)

 

Taka papryka dodana ze skórą jest niezjadliwa.Miąższ jest miękki a skóra twarda i to jest to czego misiu nie wiesz . :cool:



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 wrz 2016 - 19:34

Moj TZ np nie trawi skorki ani od papryki ani z pomidora i trzeba jak dziecku obierac :)

no a reszte  juz Arkadiusz dopowiedzial


Użytkownik electra edytował ten post 03 wrz 2016 - 19:36


#14 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 wrz 2016 - 19:42

No dzięki Kochani za wyjaśnienia.  :)

 

BTW

Mnie tam skóra nie przeszkadza,

nawet smakuje taka "podpieczona".  ;)

(i te witaminy)



#15 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 wrz 2016 - 19:42

A poza tym ta skóra iest miejscowo poprzypalana



#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9380 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 wrz 2016 - 22:21

Z kilograma surowej wyszło tych upieczonych płatów 50dag

Słabo podpiekłaś. Papryka powinna być opalona z wszystkich stron.

Wydajność papryki pieczonej (stożków) jest ok. 35% . 

Powinno odejść sporo wody, skórka prawie sama odchodzi od miąższu.

Właśnie przerobiłam ok. 7kg papryki. Po odsączeniu na sicie pozostało 2,5 kg.

Ocet dodaję wg smaku. Octy są różnej mocy i kwaśności, dlatego należy spróbować na drugi dzień i ew. doprawić.

Używam domowego octu jabłkowego.

Proszę nie zapomnieć o czosnku :D 

Mnie tam skóra nie przeszkadza, nawet smakuje taka "podpieczona".

Widać, że piszesz z teorii :facepalm:  



#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 wrz 2016 - 22:31

EAnno, to tez zalezy od papryki. Ja ostatnio mialam sliczna, tak bardzo miesista papryke, ze wiecej niz 35% mi zostralo po opaleniu i odrzuceniu gniazd nasiennych. 

 

 Podobnie robie papryke tylko ja oczyszczam najpiero a pozniej w piekarniku podpiekam, do punktu przypalenia skory. Nastepnie zdejmuje,  starajac sie zatrzymac jak najwiecej soku, jaki sie wytowrzy( papryke po pieczeniu wsadzam do kamionkowej misy i przykrywam plastykiem, taki sam efemt jak w worku, tylko sok mam na dnie) . Pozniej sok stosuje do wekowania, czy tez kiedy robie leczo dodajejako plyn.



#18 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 wrz 2016 - 10:31

Ja robiłam w końcu na dwa sposoby -część opiekałam nad gazem-i tu niektóra z papryk jak była trochę powykręcana to sie nierówno przypiekała tworząc odrazu czarną skórkę.Te papryki wkładałam do reklamówki i czekałam do wystygnięcia .

Drugą partię zrobiłam w rękawie foliowym -piekłam ze 40 min w 200 stopni.Po wyjęciu wsadziłam do gara z pokrywką i tez czekałam na ostudzenie.

Ta opalana nad gazem jest troche bardziej twarda [lepsza],ale zostały małe miejsca ze skórką

Ta pieczona w rękawie zostawiła dużo soku,tylko,ze też się przypiekła miejscami na czarno i sok był brunatny i gorzki.

[W pierwszej wersji miałam  do tego soku dodac trochę octu winnego, miodu soli,pieprzu ,czosnku i jakiś ziółek -tymianek,rozmaryn i odparowć do uzyskania gęsciejszego sosu,który służyłby do polania papryki]

Tak ,czy siak-papryka wygrała!!-dziś po spróbowaniu wszyscy zgodnie orzekli ,że powinnam dorobić .

Żeby doprecyzować przepis to -czy papryka powinna wychodzić po upieczeniu bardzo miękka ,ciapowata?,czy wystarczy jej krótsze pieczenie ,a potem trzymanie pod przykryciem ,zeby odeszła ta skóra?

Acha -i czy jeszcze raz można wykorzystać ten olej do następnej partii papryczek ,bo jak wszyscy dziś zaczęli próbować to w słoiku został sam olej...

No i głupie pytanie ,bo to kwestia smaku ,ale -czy papryka powinna być w smaku lekko winna? bo ja dodałam do ok. 200ml. oleju 2 łyżki octu i 2 łyzeczki soli-zalewa wystarczyła na te ok. 0,5 kg płatów



#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11422 postów

Napisano 04 wrz 2016 - 10:34

Drugą partię zrobiłam w rękawie foliowym -piekłam ze 40 min w 200 stopni.

 

Ja piekę kładąc bezpośrednio na blachę do ciasta.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 wrz 2016 - 10:34


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 wrz 2016 - 11:00

Ja eksperymentowałam w tymrękawie z myślą o wykorzystaniu soku.Kolejną partię zrobię w piekarniku na papierze do pieczenia.

Tak sobie myślę ,zeby część tych płatów zrobić w zalewie takiej do papryki marynowanej???






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych