Jump to content

Recommended Posts

Fajny kolor i wygląd.  Ja bym jeszcze podsuszył przez tydzień i zapakował próżniowo na minimum 2 tygodnie.  Pozostała wilgoć wyrówna się, i chorizo będzie znacznie lepsze.

Dzięki, tak też zrobię ????????

Kutrowanie polega na tym zeby wytworzyla sie emulsja , jak to jest przy parowkach ...tu ma tluszcz byc widoczny a nie polaczony z miesem 

Czy chodzi o to żeby tłuszcz tworzył osobne obok mięsa "grudki"?

Tak.Chodzi o to żeby kulki tłuszczu były widoczne na przekroju.Jak będziesz mieszał to musisz czuć grudki pod ręką i dlatego najlepiej tłuszcz mielić całkowicie zamrożony razem z przymrożonym mięsem.Wtedy tłuszcz się nie rozmaże i nie trzeba później mocno mieszać bo już w czasie mielenia będzie wymieszane.Najlepiej mieszać przez boksowanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Kutrowanie polega na tym zeby wytworzyla sie emulsja , jak to jest przy parowkach

To tylko część prawdy :D

Kuter służy również do wytwarzania emulsji, przy odpowiednio długim kutrowaniu z dodatkiem lodu.

Kuter to urządzenie z pionowo obracającymi się nożami (z prędkością ok. 1400 obrotów/min) przy równoczesnym obrocie misy z mięsem.

Jeżeli do kutra zostaną wrzucone kawałki mięsa i słoniny, to po pewnym czasie uzyska się ziarnistość wsadu o założonej wielkości.

Mniejsze frakcje mięsa a szczególnie słoniny jest trudno uzyskać z wilka, ponieważ podczas mielenia występują siły zgniatające ślimaka i tłuszcz ma tendencje do rozmazywania się. Dlatego w domowym wyrobie salami zakłada się mielenie tłuszczu na większych oczkach.

Przy rozdrabnianiu kutrem nie występują siły zgniatające więc można uzyskać dobrą/prawidłową  ziarnistość o wiele mniejszych kuleczek.

Wszystkie salami przemysłowe rozdrabniane są na kutrach stąd na przekroju widać równiutkie, drobne ale dobrze wyodrębnione ziarenka tłuszczu.

Przy odpowiednio długim kutrowniu mięsa, tłuszczu i wody (lodu) wprowadza się kutrowaną masę w fazę emulsji, co również jest wykorzystywane przy produkcji parówek ale również mas wiążących kiełbas.

Ponieważ w domowym wyrobie wędlin rozdrabnia się tłuszcz w wilku/maszynce, kulki tłuszczu są bardziej narażone na rozmazywanie się, co wymusza specjalny, ostrożny  sposób mieszania, odpowiednio niskie temperatury poprawiające twardość tłuszczu jak i dobór tłuszczu o max. twardości.

Dodam, że rozmazanie się tłuszczu w masie mięsnej nie jest tylko efektem wizualnym ale przede wszystkim rodzi skutki technologiczne; może uniemożliwić prawidłowe dojrzewanie mięsa aż do jego zepsucia się włącznie.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Wszystko pieknie tylko kto ma kuter w domu jak robi srednio z 5 kg miesa  :)

Ja nawet nie mysle o robieniu wedlin dojzewajacych bo nie mam warunkow , pozostaje kupno oryginalnych 

Edited by electra

Tylko wytrawne

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jakie to ma być wino?

Myślę, że skoro @redzed mieszka w Ameryce Północnej, to ma na myśli wina typu "Apacz", "Bizon" albo coś w tym guście.  ;)  :D  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

dałem wino białe polslodkie.

Sumaryczne cukry dodane do mięsa ( nawet te z wina), wpływają na końcowe pH, pogłębiają zakwaszanie kiełbasy, ponieważ są pokarmem dla bakterii fermentacji mlekowej (LAB).

Dlatego powinny być uwzględnione przy planowaniu typu salami.  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dodam uwagę dla początkujących jak ja. Farsz po dobie w lodówce robi się sztywny. Jelita nadziewałem maszynką elektryczną i częściowo rozmazał mi sie tłuszcz. Rozrzedzałem farsz 2 razy wodą. Efekt widać na zdjęciu. Od środka/początku rozmazane. Temperatura farszu 3-4°C

Jeśli piszę głupoty to proszę mnie poprawić????

post-105681-0-12444100-1609972670_thumb.jpg

post-105681-0-33819100-1609972725_thumb.jpg

Mam pytanie. Moje chorizo po 36 h fermentowania w temp. 20-24C i wilgotności około 90 % zrobiło się takie jakby lepkie. Czy to jest prawidłowe czy coś poszło nie tak?

Nie wiem czy dokładnie rozumie twoje określenie "lepkie" ale w czasie fermentacji solubilizacja i żelowanie białek  odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu i rozwoju struktury kiełbas fermentowanych. Na ten proces duży wpływ ma stężenie soli w farszu kiedy pH opada do 5.2.

Nie wiem czy dokładnie rozumie twoje określenie "lepkie"

No powierzcnia kiełbasy zrobiła się traka lepka, lekko oślizła. To tak ma być, czy to ma być tylko wilgotne?

[Dodano: 11 sty 2021 - 18:16]

Chodzi mi o to, jaka ma być powierzchnia tej kiełbasy po okresie fermentacji, sucha, wilgotna, oślizła/lepka.

Chorizo Andaluz 

Pokazywałem zdjęcie mojego wykonania Chorizo koledze z pracy, który mieszka w Montrealu - bo okazało się, że też zaczyna przygodę z wędzeniem i nie tylko.

Tak mu się spodobało, że od razu pytał o przepis.

Miałbyś może przepis przystosowany do składników, które można kupić w Kanadzie? (chodzi mi głównie o ilość peklosoli vs. Cure)

Super by było jakby był po angielsku  :D

Moje chorizo które w chwili obecnej dojrzewa w temp. około 12C i wilgotności 56-58%, pokryło się takim białawym nalotem. Nie jest wilgotne, jest raczej suche.

post-55626-0-11564000-1610630728_thumb.jpg

Czy to jest normalne? Czy też coś poszło nie tak?

Miałbyś może przepis przystosowany do składników, które można kupić w Kanadzie? (chodzi mi głównie o ilość peklosoli vs. Cure) Super by było jakby był po angielsku 

ale o co dokladniej chodzi? - Twoj znajomy powinien uzywac tylko Cure#1, Kanadyjczycy uzywaja metryczne miary - wiec powinien odmierzyc 100 g cure#1 i dosypac 900 g soli (Table salt, Kosher salt or Sea salt). otrzyma 1000 g peklosoli.

Jesli nie chce bawic sie w takie ilosci to wystarczy policzyc ile peklosoli mu potrzeba na ilosc miesa - odwazyc 10% tej ilosci w postaci Cure#1 i uzupelnic sola do ilosci potrzebnej. np. jesli potrzebuje 89 g pekosoli to odmierzy 9g C#1(zaokraglenie) i uzupelni sola do 89 g.  Jesli jest angielsko-jezyczny to niech zajrzy tutaj - https://wedlinydomowe.pl/en/index.php?sid=3a25a9230a9cc8b342c0c1a298202d21

Czy to jest normalne? Czy też coś poszło nie tak?
nie ma o co sie martwic. Jesli sie nie podoba to wystarczy przetrzec wilgotna (w roztworze soli) sciereczka.  Edited by StefanS
  • Like 1

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

ale o co dokladniej chodzi? - Twoj znajomy powinien uzywac tylko Cure#1, Kanadyjczycy uzywaja metryczne miary - wiec powinien odmierzyc 100 g cure#1 i dosypac 900 g soli (Table salt, Kosher salt or Sea salt). otrzyma 1000 g peklosoli.

Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Nie wiedziałem (nie pamiętałem) dokładnie jaka jest dokładnie nazwa Cure i w jakiej proporcji się ją miesza z solą.

A link do anglojęzycznego forum mu podeślę ????

nie ma o co sie martwic.
dodatkow o nie lubieniu - niektorzy nie lubia takich widokow na swoich wyrobach stad takie moje stwierdzenie. Pojawia sie slaba plesn lub nawet na etapie podsuszenia moga byc drozdze, co w obu przypadkach nie jest szkodliwe a w niektorych wrecz porzadane. Jesli przyjrzysz sie uwazniej to ten bialy nalot pojawia sie tylko w miejscach ktoredy tracona jest wilgoc. Dodatkowo moim zdaniem - pojawienie sie takiego nalotu swiadczy o braku mocnego "suchego pierscienia" na powierzchni czyli podsychanie zachodzi rownomierniej na calym przekroju.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

• 2 weeks later...

Moje chorizo dzisiaj wygląda tak.

post-55626-0-57084800-1611335081_thumb.jpg

Dojrzewało dość krótko, bo tylko około 2 tygodni. W temp. około 12 C i wilgotności około 54-56%.

Utrata wagi około 35%. Poszło do próżni.