barkos Posted November 20, 2022 Report Share #51 Posted November 20, 2022 Jestem swiezak wiec nowego tematu nie bede przeciez wrzucał????Robi sie pierwsze chorizo.Pozdro! Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798258 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 20, 2022 Report Share #52 Posted November 20, 2022 Robi sie pierwsze chorizo Jaka receptura ? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798270 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 20, 2022 Report Share #53 Posted November 20, 2022 (edited) Lopatka k.1 2200gLopatka kl.3 2750Slonina 950gKl.1 sitko 10Kl.3 i slonina sitko 3Na kgPeklosol 24g = 142 gPimenton slodki 17 g= 100gPimenton ostry 3g=18gCzosnek suchy 2,5g=15gPieprz czarny 1g=6gCukier 4g=23gWino 30g=175g Doba w lodowce pozniej do jelit, 2 doby fermantacji i do garażu. Mam tam ok 10 stopni i robie tam miesa bez wiekszych problemow od 2 lat. Edited November 20, 2022 by barkos Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798302 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 20, 2022 Report Share #54 Posted November 20, 2022 (edited) Wino Jakie dajesz wino ? Edited November 20, 2022 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798313 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 20, 2022 Report Share #55 Posted November 20, 2022 Wino swojskie wytrawne gronowe różowe. Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798316 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 20, 2022 Report Share #56 Posted November 20, 2022 Robi sie pierwsze chorizo. Rozumiem, że dojrzewać chcesz w garażu. A jak zapewnisz wilgotność?Czy wcześniej robiłeś już kiełbasy fermentowane? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798352 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 20, 2022 Report Share #57 Posted November 20, 2022 (edited) To moj debiut z kielbasą. Wczesniej tylko palcówka, jakies całomieśniowe, pancetta. Ale sporo przeczytalem.moze sie uda...Mam miske z woda pod mięsami. Edited November 20, 2022 by barkos Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798359 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 20, 2022 Report Share #58 Posted November 20, 2022 slonina sitko 3 Nie wiem, skąd wziąłeś przepis.Słonina na "3" zrobi smalec, który obklei mięso, uniemożliwiając prawidłowe dojrzewanie.Nie chcę być złym prorokiem...oby się udało W warunkach domowych podmrożoną słonine kroimy nożem.Powinna być rozdrabniana na kutrze. Cząsteczki tłuszczu powinny mieć kinsystencję gruboziarnistą, w żadnym wypadku tłuszcz nie powinien być rozmazany, smużący. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798374 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 20, 2022 Report Share #59 Posted November 20, 2022 2 doby fermantacji Ale sporo przeczytalemTo jakich użyłeś kultur i w jakiej temperaturze i wilgotności była fermentowana? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798378 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 20, 2022 Report Share #60 Posted November 20, 2022 (edited) EAnna dzieki za cenną uwagę na przyszlosc Kielbasa bez kultur startowych.Dzisiaj dopiero bede nadziewał. Kielbasy bedą wisialy 48h w temp. Ok 23c w pojemniku z tacą z wodą. Edited November 20, 2022 by barkos Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798382 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 20, 2022 Report Share #61 Posted November 20, 2022 Kielbasy bedą wisialy 48h w temp. Ok 23c w pojemniku z tacą z wodą Zostaw gałkę farszu w otwartym garnuszku koło kiełbas.Sprawdzaj konsystencję tego farszu: po uzyskaniu sklejenia i sprężystości piłeczki pingpongowej przenieś batony do chłonego pomieszczenia. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798386 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 20, 2022 Report Share #62 Posted November 20, 2022 (edited) Chyba udało mi się jednak nie rozmazać za bardzo słoniny...zaczynamy fermentować. Edited November 20, 2022 by barkos Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798415 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 23, 2022 Report Share #63 Posted November 23, 2022 Nie do konca rozumiałem "sklejenie i sprężystość pileczki pingpongowej" ale dzisiaj wszystko sie wyjadniło. W zwiazku z powyzszym kielbasy trafiły do garażu. Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798809 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 23, 2022 Report Share #64 Posted November 23, 2022 Wyglądają zacnie . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798814 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2022 Report Share #65 Posted November 23, 2022 "sklejenie i sprężystość pileczki pingpongowej" Przebieg fermentacji powinno się kontrolować pH-metrem albo oceniając w czasie rzeczywistym zmiany zachodzące w mięsie.Postępujące zakwaszenie (obniżanie pH) powoduje od pewnego momentu sklejenie mięsa i uzyskanie jego sprężystości. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-798831 Share on other sites More sharing options...
barkos Posted November 29, 2022 Report Share #66 Posted November 29, 2022 A ta kulka po kilku dniach w lodowce została właśnie zjedzona.Śmiem twierdzić, że kiełbasy wyjdą swietnie, mimo braku doświadczenia i bakterii. Wiadomo, zawsze można coś poprawić ale na pierwszy raz jest naprawdę bardzo dobrze. Quote Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/3/#findComment-800056 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.