ChrupiącyBoczuś Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Dzień dobry zapeklowałem kilka dni temu pierwszy raz mięso w kamiennym garnku. Solanka po paru dniach zrobiła się taka różowa. Chciałem sie dowiedzieć czy wszystko jest w porządku. Mięso pachnie dobrze i czuć te przyprawy. Solanki spróbowałem to jest słona nie czuć żeby było coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) No mogło by być lepiej. Ze podpytam mięso market vacum. Jak się nic nie dzieje to trzymaj. Trzymaj też temperaturę 2-4 stopnie. Przyprawy zawsze dajemy po zagotowaniu sparzeniu w małej ilości wody i jej schłodzeniu. Garnek kamienny lepszy jest stalowy. W kamiennym gorzej utrzymać czystość sterylność. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrupiącyBoczuś Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Trzymam w garażu tą solanke. Koniec peklowania będzie we wtorek mam nadzieje ze bedzie okej. Mięso nie jest z marketu tylko od producenta , tam jest szynka i boczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Przyprawy zawsze dajemy Nie dajemy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Jak nie dajemy to nie dajemy ????, a jak dajemy to sparzamy.???? Trzymać to możesz wszędzie nawet w salonie ???? tu chodzi o temperaturę. Podejrzewam że w garażu masz wyższa a dodatkowo skoki. Brak reżimu temperaturowego to najczęstszą przyczyną wpadek. Druga to zła ilość peklosoli , wody w stosunku do ilości mięsa. Inne też się zdarzają (przyczyny) ale są b rzadkie. ????Podaj jak możesz stezenie ilości peklosolanki na kg miesa i temperaturę peklowania oraz czas to praktycznie będziemy mieli wszystkie dane. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrupiącyBoczuś Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Własnie dosyć chlodno jest napewno poniżej 8 stopni. A pozniej to mieso w jakiej temeperaturze powinno schnąć jak juz je wyciągne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Dopóki nie jest glutowata i ładnie pachnie to nie masz się czym martwić.Zmiana koloru na różowy to normalny objaw.Jak wyciągniesz to powieś na dwie godzinki w temp. pokojowej i dalsze osuszanie prowadź w wędzarni w temp.45-55C bez dymu,aż mieso powierzchniowo będzie suche i się ogrzeje i wtedy puść dymek. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrupiącyBoczuś Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Dobra dzięki za pomoc , zobaczymy co wyjdzie po wędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Trzymam kciuki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Przed osuszaniem musisz jeszcze mięso po wyjęciu z solanki dac do ociekania na 12 h w temp.4-6 C Edytowane 12 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.