Skocz do zawartości

Kolor solanki różowy


ChrupiącyBoczuś

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry zapeklowałem kilka dni temu pierwszy raz mięso w kamiennym garnku. Solanka po paru dniach zrobiła się taka różowa. Chciałem sie dowiedzieć czy wszystko jest w porządku. Mięso pachnie dobrze i czuć te przyprawy. Solanki spróbowałem to jest słona nie czuć żeby było coś nie tak.

 

post-105715-0-69154300-1607784039_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No mogło by być lepiej. Ze podpytam mięso market vacum. Jak się nic nie dzieje to trzymaj. Trzymaj też temperaturę 2-4 stopnie. Przyprawy zawsze dajemy po zagotowaniu sparzeniu w małej ilości wody i jej schłodzeniu. Garnek kamienny lepszy jest stalowy. W kamiennym gorzej utrzymać czystość sterylność. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyprawy zawsze dajemy
Nie dajemy  ;)  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie dajemy to nie dajemy ????, a jak dajemy to sparzamy.????

 

 

Trzymać to możesz wszędzie nawet w salonie ???? tu chodzi o temperaturę. Podejrzewam że w garażu masz wyższa a dodatkowo skoki. Brak reżimu temperaturowego to najczęstszą przyczyną wpadek. Druga to zła ilość peklosoli , wody w stosunku do ilości mięsa. Inne też się zdarzają (przyczyny) ale są b rzadkie. ????

Podaj jak możesz stezenie ilości peklosolanki na kg miesa i temperaturę peklowania oraz czas to praktycznie będziemy mieli wszystkie dane.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopóki nie jest glutowata i ładnie pachnie to nie masz się czym martwić.Zmiana koloru na różowy to normalny objaw.Jak wyciągniesz to powieś na dwie godzinki w temp. pokojowej i dalsze osuszanie prowadź w wędzarni w temp.45-55C bez dymu,aż mieso powierzchniowo będzie suche i się ogrzeje i wtedy puść dymek.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzymam kciuki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed osuszaniem musisz jeszcze mięso po wyjęciu z solanki dac do ociekania na 12 h w temp.4-6 C Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.