AndrzejGdz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Witam ,Nabyłem w Lidlu szynkę sznurowaną peklowaną.https://www.lidl.pl/pl/gazetki/oferta-wazna-od-10-12-do-13-12-gazetka-czw-kw50/view/jumpmarks/page/12 Podany jest przepis parzenia woda 80 C , środek 72 C. Jest też podane aby zapiekać w temp 180 C przez 20 min. Pytanie ? Kiedy to zapiekać ? Z chwilą wyjęcia z parzenia czy na drugi dzień ? Aha co zrobić jak już szynka osiągnie parametr temp środek 70 C . Czy zanurzyć w zimnej wodzie czy ma sama się chłodzić w temp pokojowej ? Andrzej Edytowane 12 Grudnia 2020 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Albo parzenie, albo piekarnik. Masz podane 2 metody, jak ją przyrządzić.W sumie w obu metodach chodzi, aby w środku osiągnąć 72C. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Masz podane 2 metody, jak ją przyrządzić. W sumie w obu metodach chodzi, aby w środku osiągnąć 72C. Ja bym to inaczej interpretowała; w ciągu 20 min. w piekarniku (180st.C) nie uzyskasz w środku 72C.Za to można taka szynkę powierzchniowo przyrumienić.Poza tym szynka jest zapewne "uszlachetniona" i nic z niej nie wycieknie, zostanie nawet soczysta po takim dopel-zabiegu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Albo parzenie, albo piekarnik. Masz podane 2 metody, jak ją przyrządzić.W sumie w obu metodach chodzi, aby w środku osiągnąć 72C.Aha czyli po parzeniu nie ma takiej opcji jak dopiekanie ? Jednak widzę w instrukcji przepis który mówi o zapiekanie 20 min w temp 180 C ? Przecież przez 20 min zapiekania to w życiu nie będzie zjadliwe jak nie będzie termicznie już obrobione . Jest też na etykiecie przepis na pieczenie ale mnie nie o pieczenie chodzi tylko parzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Parz do max 65 st i natychmiast do piekarnika nagrzanego na min 180 st (ja bym dal na 250)Mokra szynka wpierw będzie oddawać wodę mocno parować, z wierzchu więc nie będzie się tak nagrzewać, w końcu po paru min obeschnie i zacznie się rumienić i o to własnie chodzi, miedzy czasie powoli dojdzie tez w środku.Owszem przy takiej metodzie istnieje ryzyko przeciągnięcia.Dlatego jak już to się podpieka palnikiem ręcznymPodobnie jak przy metodzie SV Edytowane 12 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ja bym to inaczej interpretowała; w ciągu 20 min. w piekarniku (180st.C) nie uzyskasz w środku 72C To fakt, nie pomyślałem.[Dodano: 12 gru 2020 - 21:38] Albo parzenie, albo piekarnik. Masz podane 2 metody, jak ją przyrządzić.W sumie w obu metodach chodzi, aby w środku osiągnąć 72C.Aha czyli po parzeniu nie ma takiej opcji jak dopiekanie ? Jednak widzę w instrukcji przepis który mówi o zapiekanie 20 min w temp 180 C ? Przecież przez 20 min zapiekania to w życiu nie będzie zjadliwe jak nie będzie termicznie już obrobione . Jest też na etykiecie przepis na pieczenie ale mnie nie o pieczenie chodzi tylko parzenie. Przepraszam, wprowadziłem Cię w błąd.Ale na szczęście już wyprostowano moją pomyłkę. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Parz do max 65 st i natychmiast do piekarnika nagrzanego na min 180 st (ja bym dal na 250)Mokra szynka wpierw będzie oddawać wodę mocno parować, z wierzchu więc nie będzie się tak nagrzewać, w końcu po paru min obeschnie i zacznie się rumienić i o to własnie chodzi, miedzy czasie powoli dojdzie tez w środku.Owszem przy takiej metodzie istnieje ryzyko przeciągnięcia.Dlatego jak już to się podpieka palnikiem ręcznymPodobnie jak przy metodzie SVReasumując parzenie w wodzie około 80 C do osiągnięcia w środku temp 72 C. Potem piekarnik temp 230 C , ale jak długo to zapiekać ?Czy tak zrobiona ( podpiekana ) szynka dużo się różni w smaku od tylko parzonej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2020 środku temp 72 C. lepiej do 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Pisałem do 65 i natychmiast mokre do rozgrzanego piekarnika na MAXNie na czas, patrzysz na przypiekanie, jak kolor / przypieczenie OK to natychmiast wyciągasz i 10 min mięso musi odpocząć, potem na stółPSJa parze w wodzie nie "około" tylko 78 stCW sumie parzenie bym nawet zrobił w worku, a do pieczenia bez worka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Parz do max 65 st i natychmiast do piekarnika nagrzanego na min 180 st (ja bym dal na 250)Mokra szynka wpierw będzie oddawać wodę mocno parować, z wierzchu więc nie będzie się tak nagrzewać, w końcu po paru min obeschnie i zacznie się rumienić i o to własnie chodzi, miedzy czasie powoli dojdzie tez w środku.Owszem przy takiej metodzie istnieje ryzyko przeciągnięcia.Dlatego jak już to się podpieka palnikiem ręcznymPodobnie jak przy metodzie SVReasumując parzenie w wodzie około 80 C do osiągnięcia w środku temp 72 C. Potem piekarnik temp 230 C , ale jak długo to zapiekać ? Jak to czytam to mam wrażenie, że ślepy rozmawia z głuchym Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Parz do max 65 st i natychmiast do piekarnika nagrzanego na min 180 st (ja bym dal na 250)Mokra szynka wpierw będzie oddawać wodę mocno parować, z wierzchu więc nie będzie się tak nagrzewać, w końcu po paru min obeschnie i zacznie się rumienić i o to własnie chodzi, miedzy czasie powoli dojdzie tez w środku.Owszem przy takiej metodzie istnieje ryzyko przeciągnięcia.Dlatego jak już to się podpieka palnikiem ręcznymPodobnie jak przy metodzie SVReasumując parzenie w wodzie około 80 C do osiągnięcia w środku temp 72 C. Potem piekarnik temp 230 C , ale jak długo to zapiekać ? Jak to czytam to mam wrażenie, że ślepy rozmawia z głuchym Może ślepy może głuchy ,właśnie robię same parzenie woda 75 C do 80 C do osiągnięcia w środku 68 C. Potem natychmiast chłodzenie 15 min w zimnej wodzie i co będzie to będzie. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ta szynka jest peklowana o jakich 230 czy 250 stopniach tu piszecie?Już to co wytłumaczyła z przepisu Ania jest jak dla mnie mocno na granicy temperatury obróbki Chyba że krótko i termoobieg dla efektu przyrumienienia...Tak ja wiem ze są przepisy pieczenia peklowanych szynek i boczków ale czy to rozsądne przy dzijszym stanie wiedzy i czynnikach kancerogennych które przyjmujemy i tak codziennie nie mając na to wpływu. Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Pisałem do 65 i natychmiast mokre do rozgrzanego piekarnika na MAXNie na czas, patrzysz na przypiekanie, jak kolor / przypieczenie OK to natychmiast wyciągasz i 10 min mięso musi odpocząć, potem na stółPSJa parze w wodzie nie "około" tylko 78 stCW sumie parzenie bym nawet zrobił w worku, a do pieczenia bez workaOdnośnie tego parzenia w worku. Rozumiem że chodzi o ten worek co szynka jest zapakowana ? Hmm ale jak wiedzieć bez przekłuwania worka bez sondy wiedziec jaka jest temperatura w środku szynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Grudnia 2020 ....zastosować pradziadowy przelicznik centymetrowo-minutowy - 1 cm srednicy batona szynki to 10 minut parzenia ... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Czy Ty czytasz ? Czy tylko piszesz?Parzenie w worku! I to tylko jak chcesz, bo to nie jest bezwzględny wybór. I tylko o tej jednej czynności pisałem żeby wykonać w worku, bo pierwsza czynność w worku czyli peklowanie lub solenie juz wykonał producent. ( lub jak to Maxxel nazywa marynowanie, jeżeli dodano jeszcze do tego przyprawy)Resztę czynności jak wędzenie czy pieczenie bez PSParzenie z termometrem juz opisywałem, jak to robić. W dziale parzenia z foto Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Czy Ty czytasz ? Czy tylko piszesz?Parzenie w worku! I to tylko jak chcesz, bo to nie jest bezwzględny wybór. I tylko o tej jednej czynności pisałem żeby wykonać w worku, bo pierwsza czynność w worku czyli peklowanie lub solenie juz wykonał producent. ( lub jak to Maxxel nazywa marynowanie, jeżeli dodano jeszcze do tego przyprawy)Resztę czynności jak wędzenie czy pieczenie bez PSParzenie z termometrem juz opisywałem, jak to robić. W dziale parzenia z foto Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu TapatalkaOk czyli to co mam w worku "fabrycznym" jak to parzyć ? Czy przyjąć metodę 1 cm średnicy "lidlowskiego " batona 10 min parzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Nie będę odpowiadał na pytanie na które juz odpowiedziałemZacznij czytac Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Nie będę odpowiadał na pytanie na które juz odpowiedziałemZacznij czytac Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu TapatalkaDziękuję bardzo, ale to bardzo za konstruktywną odpowiedź . Pozdrawiam i Najlepszego w Nowym 2021 Roku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Co prawda nie ma już pod linkiem tej szynki, ale ja bym nie parzył w tym "fabrycznym" (często z pampersem) tylko przepakował w worek moletowany. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Ma ktoś może etykietę tej peklowanej szynki lidlowskiej ? Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Ma ktoś może etykietę tej peklowanej szynki lidlowskiej ?Z szynki nie ale mam ze schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dziękuje ????Choc ciężko mi tam dostrzec czy peklowanie w soli czy peklo, a o to mi chodziło Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dziękuje ????Choc ciężko mi tam dostrzec czy peklowanie w soli czy peklo, a o to mi chodziłoTylko w soli.Więc nadaje się do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Faktycznie.Wiec nadaje się do pieczenia i wędzenia.. i konsupmcji w 2-3 dni ???? Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Schab z Lidla. https://cooks.cloud.meater.com/cook/e0c897a8-8b73-4364-b1c5-97c6f3e1a926 Trzy termometry i trzy różne temp. Edytowane 5 Stycznia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.