zifarek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, Trochę na forum mnie nie było Jakieś ponad 10 lat, aż szkoda No więc tak, na święta mam 16kg szynki i standardowo pekluje na mokro.Jednak ze względu na ograniczone miejsce, postanowiłem poeksperymentować z peklowaniem próżniowym polędwicy. Małe, raczej około 50-65 dag / szt. Dałem 18gr peklo na kg mięsa, natarte mięsko bez nastrzyku poszło w próżnię na 6 dni. Nie będzie za słone?Wrzuciłem do worka 2 ziela + jeden liść, żeby jakikolwiek aromat to miało. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii, proszę o podpowiedź Edytowane 13 Grudnia 2020 przez zifarek Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zależy jaki poziom słoności preferujesz. Myślę, że będzie dobrze. Dla mnie byłoby zbyt mało słone (lub na granicy), ale ja ze słonolubnych ???? 6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości. Aromat miałoby na 100% nawet bez przypraw - mięsny, wędzony ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Tu czytaj; https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Dla mnie byłoby zbyt mało słone (lub na granicy), ale ja ze słonolubnych 6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości. Dziękuję, ja raczej z tych umiarkowanych co do soli. No i uwielbiam zapach i aromat przypraw, no ale to można nadać dzięki parzeniu. 6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości. Generalnie zawsze pekluje na mokro, przy polędwiczkach tych rozmiarów nigdy nie miałem problemu z niedopeklowaniem, ale to mój pierwszy raz z próżnią. @tytan58 - dziękuję, poczytam, trochę do tyłu jestem z lekturami Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Ja z niedopeklowaniem przy peklowaniu w worku miałem problem tylko przy jednej kombinacji warunków:- krótki czas peklowania (5 dni) - worek leżał na złej półce w lodówce gdzie było 1.5 stopnia ???? Edytowane 13 Grudnia 2020 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) - krótki czas peklowania (5 dni) - worek leżał na złej półce w lodówce gdzie było 1.5 stopnia cenna wskazówka. niższa temperatura wiadomo przedłuża czas peklowania.ale 5 dni bez nastrzyku, czy z nastrzykiem..? mam nadzieję że 6 dni i stabilne 5*C w lodówce zda egzamin. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez zifarek Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Szynka kulka około 900g bez nastrzyku. To było niedługo po tym jak kupiłem lodówkę, której używam głównie do peklowania. Nie ma w niej ustawienia temperatury tylko pokrętło od 1 do 5. Wstawiłem więc termometr na GÓRNĄ PÓŁKĘ i ustawiłem lodówkę tak, żeby było na nim 4 stopnie.Skutkiem takiego ustawienia było 1.5 stopnia na DOLNEJ PÓŁCE, gdzie położyłem worek z mięsem.Teraz zmieniłem trochę ustawienie i na górnej mam 6, a tej na samym dole nie używam do peklowania ????Głównie używam półki gdzie jest 5 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Generalnie zawsze pekluje na mokro, przy polędwiczkach tych rozmiarów nigdy nie miałem problemu z niedopeklowaniem, ale to mój pierwszy raz z próżnią. Polędwiczka a szynka to dwa różne światy. Po 6 dniach na sucho i bez nastrzyku szynka może w środku być niedopeklowana.Ja pekluję w workach z nastrzykiem i minimum 7-8 dni. Kłopotu nie było.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Polędwiczka a szynka to dwa różne światy. Po 6 dniach na sucho i bez nastrzyku szynka może w środku być niedopeklowana. Tak, wiem. Proszę przeczytaj całość mojego posta. Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Możesz zostawić w woreczku miesiąc albo nawet dłużej, bez różnicy w słoności. 6 dni może tak albo może nie. Osobiscie bym peklował 2 tygodnie, 10 dni minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.