Skocz do zawartości

Peklowanie Vacuum


zifarek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Trochę na forum mnie nie było  :laugh: Jakieś ponad 10 lat, aż szkoda  :devil:

 

No więc tak, na święta mam 16kg szynki i standardowo pekluje na mokro.

Jednak ze względu na ograniczone miejsce, postanowiłem poeksperymentować z peklowaniem próżniowym polędwicy. 

 

Małe, raczej około 50-65 dag / szt.

 

Dałem 18gr peklo na kg mięsa, natarte mięsko bez nastrzyku poszło w próżnię na 6 dni.

 

Nie będzie za słone?

Wrzuciłem do worka 2 ziela + jeden liść, żeby jakikolwiek aromat to miało.

 

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii, proszę o podpowiedź  :angel:  :angel:

Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jaki poziom słoności preferujesz. Myślę, że będzie dobrze.

Dla mnie byłoby zbyt mało słone (lub na granicy), ale ja ze słonolubnych ????

 

6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości.

 

Aromat miałoby na 100% nawet bez przypraw - mięsny, wędzony ????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie byłoby zbyt mało słone (lub na granicy), ale ja ze słonolubnych 6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości.
 

Dziękuję, ja raczej z tych umiarkowanych co do soli. No i uwielbiam zapach i aromat przypraw, no ale to można nadać dzięki parzeniu. 

 

 

 

6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości.

Generalnie zawsze pekluje na mokro, przy polędwiczkach tych rozmiarów nigdy nie miałem problemu z niedopeklowaniem, ale to mój pierwszy raz z próżnią. 

 

@tytan58 - dziękuję, poczytam, trochę do tyłu jestem z lekturami  :blush:

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z niedopeklowaniem przy peklowaniu w worku miałem problem tylko przy jednej kombinacji warunków:

- krótki czas peklowania (5 dni)

- worek leżał na złej półce w lodówce gdzie było 1.5 stopnia ????

Edytowane przez grim_reefer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- krótki czas peklowania (5 dni) - worek leżał na złej półce w lodówce gdzie było 1.5 stopnia

 

cenna wskazówka. niższa temperatura wiadomo przedłuża czas peklowania.

ale 5 dni bez nastrzyku, czy z nastrzykiem..?

 

mam nadzieję że 6 dni i stabilne 5*C w lodówce zda egzamin.  :angel:  

Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynka kulka około 900g bez nastrzyku.

 

To było niedługo po tym jak kupiłem lodówkę, której używam głównie do peklowania. Nie ma w niej ustawienia temperatury tylko pokrętło od 1 do 5.

Wstawiłem więc termometr na GÓRNĄ PÓŁKĘ i ustawiłem lodówkę tak, żeby było na nim 4 stopnie.

Skutkiem takiego ustawienia było 1.5 stopnia na DOLNEJ PÓŁCE, gdzie położyłem worek z mięsem.

Teraz zmieniłem trochę ustawienie i na górnej mam 6, a tej na samym dole nie używam do peklowania ????

Głównie używam półki gdzie jest 5 stopni...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Generalnie zawsze pekluje na mokro, przy polędwiczkach tych rozmiarów nigdy nie miałem problemu z niedopeklowaniem, ale to mój pierwszy raz z próżnią. 

Polędwiczka a szynka to dwa różne światy. Po 6 dniach na sucho i bez nastrzyku szynka może w środku być niedopeklowana.

Ja pekluję w workach z nastrzykiem i minimum 7-8 dni. Kłopotu nie było.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwiczka a szynka to dwa różne światy. Po 6 dniach na sucho i bez nastrzyku szynka może w środku być niedopeklowana.
 

 

Tak, wiem. Proszę przeczytaj całość mojego posta.  :)

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.