Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Highway'a bez pytań kibelek

wędzarnia dymbox

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 14 gru 2020 - 00:31

Dzień dobry,

 

włożyłem we własną wędzarnię sporo pracy, zatem chciałbym się z bracią wędzarniczą podzielić rozwiązaniem.
Zainspirowany wpisami forowicza Rogera z tego forum postanowiłem zrobić wędzarnię drewnianą ocieploną wełną mineralną ze smród-pompą. Wymiary wewnętrzne to 80 x 80 x 140 cm. A oto fotki z budowy:

 

 

Szkic zarysu planu.
Kantówki 4x6 cm (standardy dekarskie). W oryginale były zielone od impregnatu, ale zdarłem zielonego ile się da (przy okazji zajechałem strug Ryobi - wyjątkowe gówno). Za bardzo się tą zielonością impregnatową nie martwiłem, bo i tak szkielet miał pozostać w środku.

 

IMG_20200319_115341.jpg

 

IMG_20200319_115341.jpgIMG_20200319_115341.jpg


[Dodano: 13 gru 2020 - 23:57]

Z tych kantówek powstał szkielet budy, widoczny na zdjęciu poniżej:

 

IMG_20200319_135433.jpg

20200319_135433.jpg

 

Dodatkowo umieściłem kantówkę w tych miejscach szkieletu, gdzie będą dokręcane listwy podtrzymujące kije wędzarnicze. W przeciwnym razie te listwy będą się trzymać tylko na warstwie sklejki i wełny (i wtedy z czasem odpadną). Dodatkowo umieściłem kantówkę na wysokości wlotu generatora dymu (bo wiercenie sporego otworu przez warstwę wełny mineralnej jakoś mnie przerażało).

 

IMG_20200326_155329.jpg

 

 

Szkielet wyłożyłem od środka sklejką wodoodporną liściastą 3mm, pozostawiając trójkątne otwory na wlot (u dołu) i wylot (góra) powietrza. Otwory zasłoniłem w wewnętrznych warstwach moskitierą, żeby muchy nie lazły. (PO CZASIE: się okazało, że drobna moskitiera uległa na oknach degradacji, więc obawiam się, że siatka w otworach na drugi rok się po prostu rozpadnie. A i dla średnio zdesperowanej myszy nie jest to żadna przeszkoda. Teraz bym użył w wewnętrznej warstwie drobnej metalowej siatki.).  Z zewnątrz przewidziałem tanią boazerię sosnową. Środek pomiędzy sklejką a boazerią wypełniłem ściśle wełną mineralną, jak na fotkach poniżej:

 

IMG_20200327_150939.jpg

 

Przy okazji okładania środka budy sklejką oznaczyłem ołówkiem poziomy, gdzie przebiegają dodatkowe kantówki, na których oprę listwy wędzarnicze i w której wywiercę otwór wlotu smród-pompy (generatora dymu)

 

IMG_20200328_123911.jpg

20200327_150939.jpg


[Dodano: 14 gru 2020 - 00:31]

Zbudowanie budy to w sumie była ta prostsza część zagadnienia. Po dopasowaniu podwójnych drzwiczek (drzwiczki zbudowane także na szkielecie z kantówki 4x6 ze sklejką liściastą wewnątrz i boazerią na zewnątrz - ozdobne czarne zawiasy nabyłem w lokalnym GS-ie), przyszła część na wyposażenie. Na lokalnym składzie złomu wypatrzyłem blachy tak z 90x120 cm lakierowane proszkowo na biało. Użyłem ich na wyłożenie dna (oczywiście położyłem je na warstwę wełny mineralnej). Przy okazji odebrałem kolejne blachy z piekarnika (na złomie można je dostać po 3-4 PLN za sztukę), a doskonale się nadają na deflektor ciepłego powietrza. (Blachy do piekarnika dobrze jest zamawiać na złomowisku z wyprzedzeniem, żeby mieli szansę sprostać naszym wymaganiom.)

 

W LeroyMerlin kupiłem po promocji listewki 3x3 za jakieś liczone grosze - będą z tego listwy do umieszczania kijów wędzarniczych.


Użytkownik highway edytował ten post 14 gru 2020 - 00:47


#2 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 14 gru 2020 - 01:23

Na popularnym serwisie aukcyjnym nabyłem drogą kupna cyfrowy sterownik temperatury W1219. Wybrałem model z dwoma wskaźnikami temperatury (W1219; ok. 20PLN), ale można dać radę ze sterownikiem za 8 PLN (W1209). Dodatkowo kupiłem zabezpieczenie nadprądowe (bezpiecznik) 10A oraz stycznik I >= 10A a także koraliki ceramiczne (50szt, fi wewnętrzne >= 2.5 mm) do zabezpieczenia przewodów grzałki. Oprócz tego u mechanika (u złodziei z norauto*) nabyłem końcówki wsuwane w rozmiarze zgodnym z grzałką. Grzałkę 1500W kupiłem na aledrg za ok.20 PLN; na wspomnianym serwisie nabyłem też zasilacz do listw ledowych 12V firmy Adler z Gliwic (taka sama chu..nia jak wszystko inne z Chin, ale mój patriotyzm lokalny się odezwał).

Najbardziej zabolał mnie zakup dwóch płyt granitowych (WTF, za kawał kamienia tyle szmalu!?) po ok. 15 kg każda, które wsadzone do wędzarni pełnią rolę bufora ciepła (jak otworzysz drzwiczki, żeby popatrzeć, to potem temperatura w wędzarni wraca do normy przez minutę a nie przez 10 minut.

 

UWAGA: jeśli nie czujesz się na siłach, żeby sam to podpiąć, daj szansę lokalnemu elektrykowi.


Okazało się, że 1500W grzałki jest fajne na jesień/lato/zimę, ale w temperaturach okołoświątecznych ( +-5 st. C) to za mało. W związku z tym nabyłem na alledrg grzałkę termoobiegu 2400W i ta grzałka daje radę (bez wiatru nawet do 90 st. C)

 

[Dodano: 14 gru 2020 - 01:23]

I jeszcze kilka fotek wędzarni, smród-pompy itd.

 

IMG_20201117_150719.jpg

 

IMG_20201212_160447.jpg


Użytkownik highway edytował ten post 14 gru 2020 - 01:40


#3 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 14 gru 2020 - 02:45

No dobra, podsumowanie kosztów...:

 

Buda:

deski (24* 0.30pln + sklejka 8 x 6.80pln + koszty budy 76-90 PLN

Wkręty ? ok.10pln                                15 PLN

Grzałka (odrzucona)                             30 PLN

Grzałka (docelowa)                               50 PLN

Went kanałowy                                      25 PLN

Wełna mineralna (miałem jakąś na stanie - 10 PLN)

 

Bloki marmurowe 17x2                           17x2=34 PLN

Sterownik:                                                19 PLN

Koraliki ceramiczne                                20 PLN

Kable                                                      10 PLN

Końcówki do grzałki                                 6 PLN

Stycznik + bezpiecznik na allegro           20 PLN

Zasilacz do ledów                                    15 PLN

 

W sumie mi wyszło kosztów < 200 PLN za wypasioną budę po całości. Dodajmy 200 PLN za generator dymu na OLX i całość zamknie się w 400PLN.

 

Chyba sobie kupię borniaka... (sarkazm)


Użytkownik highway edytował ten post 14 gru 2020 - 03:07


#4 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 7871 postów

Napisano 14 gru 2020 - 03:22

Ładna tylko szkoda że dałeś sklejkę do środka komory.

#5 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 14 gru 2020 - 03:37

Ładna tylko szkoda że dałeś sklejkę do środka komory.

wolałem sklejkę niż użyć boazerii iglastej


Użytkownik highway edytował ten post 14 gru 2020 - 03:38


#6 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 14 gru 2020 - 07:50

W sumie wbrew tytułowi tematu, lepiej by było gdybyś jednak zadał pytania.

No cóż, prace stolarskie wykonujesz OK, wiec jak będziesz robił następną wędzarnie, to albo dopytaj, albo doczytaj dokładnie temat.

Powodzenia



#7 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3027 postów

Napisano 14 gru 2020 - 15:18

wolałem sklejkę

:no: :no: :no:

Czytaj dalej albo pomyśl jak robiona jest sklejka ;)



#8 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 524 postów

Napisano 14 gru 2020 - 16:42

To ja się jeszcze dołoże do tego co Koledzy powyżej napisali - to, że zdarłeś to "zielone" z kantówek nie świadczy o tym, że pozbyłeś się

chemii, którą było impregnowane - a to mocno trujące jest. Zielonym raczej malują żeby było widać że jest impregnowane, Impregnacja ciśnieniowa

te preparaty wciska zdecydowanie głębiej niż widać. Ja bałbym się użyć takiego drewna do zbudowania wędzarni. 

Gdyby Ci się chciało pokaż szczegóły dymogeneratora na fotkach - jakby podobny do mojego :-).

--

Romii 


Użytkownik Romii edytował ten post 14 gru 2020 - 16:44


#9 siwydymek

siwydymek
  • Użytkownicy
  • 364 postów

Napisano 14 gru 2020 - 16:56

włożyłem we własną wędzarnię sporo pracy, ..................... Wymiary wewnętrzne to 80 x 80 x 140 cm.

 

Będziesz wędzić zawodowo? W taką wędzarnię zmieszczą się pewnie i dwa świniaki  :hmm:

Większość tutejszych wędzarni, to zwykle około 50 x 50 cm. 



#10 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3027 postów

Napisano 15 gru 2020 - 00:29

Większość tutejszych wędzarni, to zwykle około 50 x 50 cm.

Śmiem twierdzić że to nie prawda :tongue:

Większość kibelków ma 80cm-100cm x 80cm-100cm



#11 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 15 gru 2020 - 13:48

Dziękuję za komentarze. Faktycznie bałem się tego zielonego impregnatu, ale ponieważ postanowiłem to szczelnie obić sklejką (o tym za chwilę) to uznałem, że za dużo się tego do środka nie dostanie. Wybrałem sklejkę liściastą bo nie chciałem drewna iglastego, a liściastego akurat nie było pod ręką. No nic, pierwsze śliwki robaczywki. W następnej nie użyję sklejki.

Na wiosnę pewnie zabiorę się do drugiego podejścia do wędzarni i wtedy faktycznie zrobię mniejszą, tak 60 x 60 x 80cm i wyłożę litym drewnem liściastym. Jeśli jeszcze jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę, to bardzo proszę o rady. Pozdrawiam.


[Dodano: 15 gru 2020 - 13:48]

 

Gdyby Ci się chciało pokaż szczegóły dymogeneratora na fotkach - jakby podobny do mojego :-).

--

Romii 

 

U dołu dymogeneratora jest popielnik z kratką, co przy zrębkach 10 niewiele daje, bo niewiele przez tę kratkę spada. Na zdjęciach pierwsze dymienie "na sucho" z zaimprowizowanym źródłem powietrza. Dwa wentylatory z zasilaczy to za mało, dopiero pompka akwariowa (ja mam opisaną jako 400l/h) daje radę.

 

(Nie wiem, czemu zdjęcia są obrócone - w komputerze widać je dobrze)

Załączone pliki



#12 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 524 postów

Napisano 15 gru 2020 - 16:33

Ten sam dostawca dymogeneratora :-).

U mnie po 4h dymienia te 400l/h tez jest za mało - kupiłem mocniejszą - zawsze łatwiej stłumić i 12h z dosypaniem 2x zrębków się udało.

Używam też 10 i peletu do wędzenia - ale pelet mi nie podchodzi. Przez kratkę na dole rzeczywiście niewiele spada.

Co do drewna - użyj zwykłej sosny/ świerka i nie kombinuj. 

Ilość smoły w drewnie i tak jest pomijalna w porównaniu z tą która idzie z DG.

I żadnego zapachu/smaku sosny czy świerka nie będzie na wędzonkach.

--

Romii



#13 krzychuzab

krzychuzab
  • Użytkownicy
  • 495 postów

Napisano 15 gru 2020 - 17:01

Na wiosnę pewnie zabiorę się do drugiego podejścia do wędzarni i wtedy faktycznie zrobię mniejszą, tak 60 x 60 x 80cm i wyłożę litym drewnem liściastym. Jeśli jeszcze jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę, to bardzo proszę o rady. Pozdrawiam.


Mniejszej nie rób. Wielkość jest ok.

#14 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 15 gru 2020 - 17:23

 

Na wiosnę pewnie zabiorę się do drugiego podejścia do wędzarni i wtedy faktycznie zrobię mniejszą, tak 60 x 60 x 80cm i wyłożę litym drewnem liściastym. Jeśli jeszcze jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę, to bardzo proszę o rady. Pozdrawiam.


Mniejszej nie rób. Wielkość jest ok.

 

Jak na moje oko to za wolno się nagrzewa. Teraz gdy jest ok. 0 st. C na zewnątrz to do 60 st. nagrzewa się około godziny z grzałką 2400W i zakrytą wentylacją. Jeśli mniejsza nie będzie nagrzewać się szybciej, to faktycznie nie warto.



#15 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 15 gru 2020 - 17:39

Piekarnik domowy ma średnio kolo 60 - 70 litwor

Ty zrobiłeś komorę  896 litrów

to 13 - 15 razy więcej, a ogrzewanie takie samo

Cudów nie oczekuj,

Albo dołóż elektryki, a jeżeli nie masz już prądu

to możesz dołożyć palnik gazowy który będzie dawać 70 % energii czyli +/- tyle aby temperatura delikatnie opadała, a regulacja temperatury elektrycznie - czyli podbijanie temperatury do zadanej.

Sa termostaty na gaz, ale nie da się tego zespolić z drugim termostatem elektrycznym w sposób prosty

Troche zabawy, ale cóż. Nic za darmo



#16 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 15 gru 2020 - 17:42

Bardzo ciekawy pomysł z bazowym grzaniem gazem i regulacją grzałką na prąd. Muszę popatrzeć na te palniki gazowe. Czy to zwykły palnik np. do taboretu gazowego czy to jakieś specjalne rozwiązanie?



#17 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 15 gru 2020 - 17:54

Zwykły taboret da rade. i jest to tanie rozwiązanie

Pamiętaj tylko ze gaz potrzebuje powietrza do spalania, a butan lub propan-butan po spaleniu wytwarza parę wodna i odrobinę związków siarki (to pozostałość po ruskiej ropie), wiec jak to wstawisz do środka możesz mieć skropliny i z czasem zapaszek "jaj'  :)

jest "suche" rozwiązanie, ale wtedy nie taboret, a rura wygięta w U i palnik do papy.

Montujesz to płasko nad podłogą w wędzarni

W jeden koniec wkładasz palnik a drugim wylatują spaliny. 

Ale i tu są dwa główne problemy

Okolo 40 % ciepła idzie w straty (w komin), a sama praca jest lekko głośna. nie tak jak silnik pulsacyjny V1  :laugh: , ale może to komuś przeszkadzać  :)

w zamian za to wędzonki nie maja wo gule kontaktu z gazem ani spalinami i nie masz wilgoci dodanej 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 15 gru 2020 - 17:55


#18 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 15 gru 2020 - 18:54

Chyba jednak na razie pozostanę przy tym co jest; jak dotąd stopniowe podnoszenie temperatury łączyłem z suszeniem bez dymu, a ta godzina więcej przy amatorskim wędzeniu dla siebie i rodziny nie jest aż takim problemem. No chyba że gradient wzrostu temperatury ma w jakichś przepisach swoje znaczenie.


Użytkownik highway edytował ten post 15 gru 2020 - 18:57


#19 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 524 postów

Napisano 15 gru 2020 - 19:34

Przecież i tak najpierw wędzarnie trzeba wygrzać - godzina to trochę dużo dla uzyskania temperatury, ale do 40 stopni pewne w 30 minut dojdzie. 

Ja bym osuszanie zaczynał od 40, ew. podnosił do 50 na spokojnie w ramach osuszania przez godzinę - więcej nie trzeba.

Jak się osuszy to ew. podnieść temperaturę do wędzenia - chociaż ja nie wędzę w wyższej niż 55.

--

Romii 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 highway

highway
  • Użytkownicy
  • 36 postów

Napisano 15 gru 2020 - 20:13

Na razie takie podnoszenie temperatury chyba nie zaszkodziło wędzonkom bo pod względem postaci wyszły jak dla mnie bardzo dobrze (lepiej niż oczekiwałem na pierwszy raz). To, że karczek przesolony to już zawaliłem w inny sposób ;-)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, dymbox

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych