Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Takie filmy ogląda się z przyjemnością i ze smakiem: Edytowane 10 Marca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Jesli macie Państwo jakieś stare filmy lub filmiki dotyczące mięsa i wędlin, dajcie znać. Na naszym kanale założyłem specjalną playlistę pt.: "Historia mięsa i jego wyrobów". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2020 0:32 - 0:35 - jaka piękna słoninka - i komu to przeszadzało. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Jakoś nie potrafię zrozumieć tej fascynacji rzeczywistością wędliniarską czasów realnego socjalizmu czasów Gomułki i Gierka. W mojej pamięci z tego czasu (a byłem już młodzieńcem, potem mężczyzną) pozostaje narzekanie bliższej i dalszej rodziny na katastrofalną jakość wyrobów socjalistycznego przemysłu mięsnego. Normy branżowe pewnie były dobre, ale z ich przestrzeganiem było raczej gorzej, niż lepiej. A już to, co w latach 80-tych często wystane w wielogodzinnych kolejkach, wciskano nam na kartki,często powodowało odruchy wymiotne. Ale "Szynka jak za Gierka" w dzisiejszych czasach sprzedaje się dobrze. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Pozwolisz, że nie zgodzę się z Tobą.Kiełbasy były robione zgodnie z recepturą branżową i czy w Krakowie czy w Gdańsku była jednakowa a nie jak dzisiejsze badziewie. Dziś co sklep to zwyczajna coraz gorsza. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Do dziś pamiętam smak tamtej mortadeli podsmażonej na patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Nawet Kiełbasa Zwyczajna była zjadliwa na gorąco. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Za dzieciaka odrywało się tłuszczyk z szynki a teraz szuka się szynki z tłuszczykiem. Od przewrotne to życie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Tytan 58 ale dlaczego tylko na gorąco kiełbasa zwyczajna była zjadliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Pozwolisz, że nie zgodzę się z Tobą. Kiełbasy były robione zgodnie z recepturą branżową i czy w Krakowie czy w Gdańsku była jednakowa a nie jak dzisiejsze badziewie. Dziś co sklep to zwyczajna coraz gorsza. Masz pełne prawo się za mną nie zgadzać. Napisałem, że normy były OK. Natomiast kwestia ich przestrzegania ...P.S.Podobno, zdaniem policjantów i prokuratorów najgorszy świadek to naoczny świadek. Na pięciu naocznych czterech podaje diametralnie różne wersje tego samego zdarzenia. Szczególnie po upływie dłuższego czasu.Pozdrawiam.I jeszcze jedno: bardzo duża część wyrobów w tych czasach była produkowana przez małe GS-owskie przetwórnie. Surowca musiało wystarczyć dla wierchuszki zakładu, I -go sekretarza PZPR w gminie, naczelnika gminy, często ksiądz proboszcz bywał na tej liście. A z reszty powstawały uzupełniane składnikami niekonieczne zgodnymi z normami wyroby dla klasy robotniczej i inteligencji pracującej. Brać chłopska jakoś sobie radziła. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) I jeszcze jedno: bardzo duża część wyrobów w tych czasach była produkowana przez małe GS-owskie przetwórnie. Surowca musiało wystarczyć dla wierchuszki zakładu, I -go sekretarza PZPR w gminie, naczelnika gminy, często ksiądz proboszcz bywał na tej liście. A z reszty powstawały uzupełniane składnikami niekonieczne zgodnymi z normami wyroby dla klasy robotniczej i inteligencji pracującej. Brać chłopska jakoś sobie radziła.Aż tak tragicznie to nie było. Wszak wtedy mięso było towarem strategicznym i bardzo rygorystycznie przestrzegano obowiązujących procedur. Na dowód powiem, ze mój Ś.p. Teść był kierownikiem takiej GS'owskiej masarni i do dzisiaj mam całą masę dokumentacji wraz z kwitami rozliczeniowymi. Wyroby robiono zgodnie z normą, ale nie zawsze starczało ich do zaspokojenia potrzeb rynku, gdyż zaraz po opuszczeniu masarni, część musiała zostać zabezpieczona na potrzeby władz. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Nie znasz tamtych czasów. "Despol" taki zakład był u nas a połowa rodziny w nim pracowała i nikt nie opowiadał by były ekstra nakazy do produkcji. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Nie znasz tamtych czasów.A na jakiej podstawie tak kategorycznie twierdzisz o mojej niewiedzy. Prawdopodobnie, każdy z miliona dzisiejszych 70 - latków ma inne "znanie" tamtych czasów. Więc pozostaw mi proszę prawa do mojej pamięci i niepamięci. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Takie filmy ogląda się z przyjemnością i ze smakiem: Takie filmy oglądało się z przyjemnością i ze smakiem: tylko oglądało Bo w sklepach hmmmm haki Edytowane 17 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Pozwolisz, że nie zgodzę się z Tobą.Kiełbasy były robione zgodnie z recepturą branżową i czy w Krakowie czy w Gdańsku była jednakowa a nie jak dzisiejsze badziewie. Dziś co sklep to zwyczajna coraz gorsza. Całkowicie się z Papciem zgadzam, i potwierdzam w 1000% jego opinię. Wyroby podrobowe z zakładów państwowych były znakomite, a kicha kaszana, czy kiełbacha "zwyczajna" po 18 zeta za kilogram, jak i "cwaniak" ze Służewca, zdecydowanie przewyższały jakością oraz smakiem słynne "Karczewskie Smakołyki", a jadałem jedne jak i drugie, bo kupić coś w sklepie łatwo nie było, ale "Pani Karczewianka" regularnie co tydzień dostarczała nam zaopatrzenie wszelakie, a "mortadela" z Żerania, ech marzenie, to był smak . Edytowane 18 Grudnia 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Dzięki Maxell za film piękna wstawka i fajnie by było jak by więcej takich ich było Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Mam nadzieję, że wszyscy przeszukają swoje archiwa i podeślą nam, byśmy wrzucili na kanał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.