Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w woreczku próżniowym


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#21 grim_reefer

grim_reefer
  • Użytkownicy
  • 902 postów

Napisano 21 maj 2021 - 07:50

Wyrób około 4-5 cm grubości, w worku moletowym osiąga temperaturę wody w której się parzy po około 20-30 minutach. 

 

Coś nie tak z tą grubością i czasem. 

Widzę trzy możliwości:

- nie ta grubość

- nie ten czas

- to są dane dla produktu prosto z wędzarni

 

Czas po którym środek osiąga temperaturę wody jest zależny od wielu czynników. Miedzy innymi od krztałtu mięsa.

Jeśli to jest kula o średnicy 4 cm to będzie to około 30 minut

Jeśli walec (kiełbasa) o średnicy 4 cm, to będzie to 1h.

A jeśli będzie płaskie (jak stek lub boczek) o grubości 4 cm to będzie to około 1,5h.

 

Dla 5cm będzie to już 1.5x więcej.

 

To jest czas osiągnięcia temperatury. Do tego dochodzi czas pasteryzacji.

W 62 stopniach to ponad 5min.

W 65 stopniach to 1.5min.

 

Z tego wynika, że te 2h które parzysz (zakładam, że kiełbasę o średnicy 4-5cm) to ja bym parzył jako minimum. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych