Skocz do zawartości

Jak domowym sposobem naostrzyć siatki i nożyki maszynki do mięsa.


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawy filmik, pokazujący jak sami możemy naostrzyć siatki i nożyki maszynki do mięsa. Polecam.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam.

 

Dziękuję.Nie skorzystam.Szkoda mi sitek i noży.Za profesjonalne ostrzenie sitek z odpuszczeniem i ponownym powierzchniowym hartowaniem zapłaciłem 10 zł za sztukę i wiem ,że mam naostrzonę jak trzeba

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filmik dotyczy osób, które nie mają możliwości ostrzenia w danej chwili na szlifierce magnesowej, a muszą poprawić doraźnie ostrość siatek i noży. Film nie jest dedykowany imiennie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, chodziło mi o to, by ktoś, kto jest w trakcie mielenia i mu nie idzie (dzisiaj jeden z forowiczów o tym pisał), mógł na szybko poprawić jakość mielenia. Jasne, że nic nie przebije magnesowej, ale jeśli jest się w trakcie roboty, to każda porada się przyda.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Polecam.

Dziękuję.Nie skorzystam.Szkoda mi sitek i noży.Za profesjonalne ostrzenie sitek z odpuszczeniem i ponownym powierzchniowym hartowaniem zapłaciłem 10 zł za sztukę i wiem ,że mam naostrzonę jak trzeba

Jak robią usługowo wysyłkowo to zapodaj linka.???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak robią usługowo wysyłkowo to zapodaj linka.

 

Tel. 606882874.Dzwonisz pytasz o adres do wysyłki i masz . Bagno też tam ostrzy sitka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaj miejscowość bo a nóż kole mnie.

Ctrl C, Crtl V do gugla i masz.  ;)

 

 

 

Jak robią usługowo wysyłkowo to zapodaj linka.

 

Tel. 606882874.Dzwonisz pytasz o adres do wysyłki i masz . Bagno też tam ostrzy sitka.

 

 

Strasznie daleko, jeśli wierzyć guglowi. https://www.yellowpages.pl/Sklep-%E2%80%93-systemy-audio/PL-Wielkopolskie/Sieniawa-%C5%BBarska/MAX-POL_43039.html

 

W OBI na Radzymińskiej ostatnio namierzyłem magnesówkę.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W OBI na Radzymińskiej ostatnio namierzyłem magnesówkę
:thumbsup:  Ja znalazłem w necie CORMAK - Szlifierka magnetyczna do płaszczyzn 304x152

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Interesuje mnie właśnie Arka sprawdzony,a nie pierwszy lepszy.

To właśnie ten adres z postu #11.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W OBI na Radzymińskiej ostatnio namierzyłem magnesówkę

 

:thumbsup:  Ja znalazłem w necie CORMAK - Szlifierka magnetyczna do płaszczyzn 304x152
Ty znalazłeś sprzęt a ja pana w punkcie dorabiania kluczy i naprawy zegarków. :D

[Dodano: 20 gru 2020 - 16:45]

 

Interesuje mnie właśnie Arka sprawdzony,a nie pierwszy lepszy.

 

To właśnie ten adres z postu #11.
Plus przesyłki w dwie strony, to chyba taniej nowa siatka wyjdzie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś myśli że za 10pln jest odpuszczanie i potem hartowanie czy też ulepszanie powierzchniowa to powodzenia... Ja też wierzę w Św. Mikołaja...

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego się odpuszcza i ponownie hartuje sitka i noże do maszynki?

Wiem z metalurgicznego punktu widzenia, że rozhartowanie pozwoli na łatwiejsze naostrzenie. Późniejsze hartowanie, aby odzyskać twardość stali i opduszczenie po hartowaniu, by pozbyć się wewnętrznych naprężeń po hartowaniu.

Dlaczego tak się robi jak sugerujecie?

Ja ostrze wiele rzeczy, noże kuchenne, ale też ostrza strugów do drewna i dłut. Wszystkie te ostrza są hartowane i ostrzenie ich nie jest jakimś strasznym problemem.

Strugi i dłuta ostrzę na płytkach diamentowych i poleruje na skórze z dodatkiem pasty polerskiej. Mogę takim ostrzem golić włosy z przedramienia. Innymi metodami są kamienie wodne, jak na filmiku lub kamienie olejowe, gdzie używa się oleju zamiast wody

Inną metodą ostrzenia strugów i dłut jest właśnie używanie papierów ściernych i płaskiej twardej powierzchni jak szyba. Metoda ta zwana jest "scary sharp".

Czy nie można tą samą metodą naostrzyć sitek i noży do maszynki?

Jedyną różnicą jaką widzę pomiędzy ręcznym ostrzeniem, a magnesówką jest współpłaszczyznowość pomiędzy powierzchniami sitka. Jednak luzy na nożu i sitku powinny ją zniwelować.

A może czegoś nie rozumiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strugi i dłuta ostrzę

 

To w ogóle nie ma porównania.To odpowiedz sobie dlaczego ostrzy się w komplecie sita i noże.Strugi i dłuta nie współpracują z drugim narzędziem.Gdyby tak było to ręczne ostrzenie by się sprawdziło.Ostrość jednego i drugiego ma znaczenie , ale tu chodzi też o współpracę sita z nożem.Wystarczy minimalne odstępstwo od przylegania noża do sita i maszynka zamiast mielić miażdży mięso nawet przy ostrych narzędziach.Bardzo dobrze to widać szczególnie na sitkach o małych oczkach.Między sitem a nożem tworzy się filtr który blokuje otwory w sicie.Mało tego .Jeśli sitko jest tak naostrzone że widać ślady ostrzenia to też nie będzie dobrze współpracować z nożem .Dobrze naostrzone sitko jest jednorodne na całej powierzchni i nie widać na nim śladów po kamieniu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do dobrego naostrzenia sitka i nożyka powinna być używana szlifierka płaszczyznowa z pompką dostarczającą chłodziwo. Ze zdumieniem czytam tu o pomysłach na odpuszczanie i ponowne hartowanie stali. Ten proces w technice stosuje się tylko JEDNORAZOWO!

Szlifowanie hartowanej stali bez chłodziwa powoduje wzrost temperatury na styku tarczy ściernej i ostrzonego przedmiotu do takiej wysokości, która właśnie powoduje odpuszczanie, czyli mięknięcie, po którym to zdarzeniu nożyk nadaje się już tylko na złom. 

Raz odpuszczonej stali już się nie da zahartować do wcześniejszej twardości z uwagi na nieodwracalne zmiany w strukturze i ziarnistości. Najlepsze właściwości posiada stal najpierw hartowana, a potem nisko odpuszczana. Wtedy nie jest zahartowana "na szkło" (bo taka łatwo może pęknąć lub wykruszyć się) i jest odporna na zużycie.

Tak więc szlifierki bez chłodziwa nie nadają się do ostrzenia hartowanej stali.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ze zdumieniem czytam tu o pomysłach na odpuszczanie i ponowne hartowanie stali.

 

Ten proces w technice stosuje się tylko JEDNORAZOWO!

 

Przyzwyczaj sue do tego

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy więc sytuację mniej więcej taką:

1. Pełna zgoda godnych zaufania fachowców (Arkadiusz, Roger, Dziadek, Siwydymek) co do tego, że domowe sposoby to ersatz, czyli raczej udawanie ostrzenia. Czyli pozostaje tylko profesjonalny sprzęt (magnesówka).

2. Arkadiusz wspomina o towarzyszącym ostrzeniu zabiegom powierzchniowego odpuszczania i ponownego hartowania noży i sitek.

3. Roger (w końcu specjalista od stali) nie zabiera w sprawie odpuszczania i hartowania głosu.

4. Siwydymek jest zdumiony (czytaj: uważa owo odpuszczanie i hartowanie w trakcie ostrzenia za bzdurę).

Odpuszczać czy nie odpuszczać, oto jest pytanie...

Romk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cos co raz było hartowanie jest zahartowane i albo ma twardą powierzchnię i elastyczny środek albo jest twarde na wskroś i kruche to tak w dużym uproszczeniu... Odpuszczanie ma na celu poprawne i regularne ułożenie cząstek w obrabianym materiale aby był równomiernie twardy i stabilny obciążeniowo...

To tak prosto i obrazowo...

Szlifierce magnetycznej "wisi" czy Sitko i nóż są hartowanie czy nie biorąc pod uwagę ile materiału zbiera podczas ostrzenia

Tu chodzi o tzw zrobienie płaszczyzny i przyleganie noża. Problem powstaje gdy po n-tym ostrzeniu zjedziemy całą powierzchnię twardą docierając do miękkiego rdzenia

 

Jak macie gdzie zdecydowanie polecam profesjonalne ostrzenie gdzie mamy gwarancję zachowania płaszczyzn...

Domowe sposoby są dobre na chwilę a ludzka ręka hobbisty jest mocno ułomna w takich tematach

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Problem powstaje gdy po n-tym ostrzeniu zjedziemy całą powierzchnię twardą docierając do miękkiego rdzenia

 

To dotyczy jedynie stali do nawęglania lub stali hartowanych indukcyjnie (powierzchniowo). Nożyk czy sitko, to nie jest wyrób o jakichś kosmicznych wymaganiach wytrzymałościowych, a więc tak drogie technologie nie mogą tu mieć zastosowania. Nie wiem, z jakiego materiału wykonuje się sitka i noże, ale gdybym ja miał je wykonywać, to robiłbym z dość pospolitych stali np. w gatunku 45 lub 55. Są to jednak stale węglowe , które hartuje się na wskroś a potem odpuszcza, Są też stale węglowe, które z powodu wysokiej zawartości węgla są już "same w sobie" dość twarde (np. St6 czy St7) i nie wymagają obróbki cieplnej. Nie zdziwił bym się, gdyby te noże czy sitka z nich właśnie były wykonywane.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.