Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Bardzo ciekawy filmik, pokazujący jak sami możemy naostrzyć siatki i nożyki maszynki do mięsa. Polecam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Polecam. Dziękuję.Nie skorzystam.Szkoda mi sitek i noży.Za profesjonalne ostrzenie sitek z odpuszczeniem i ponownym powierzchniowym hartowaniem zapłaciłem 10 zł za sztukę i wiem ,że mam naostrzonę jak trzeba Edytowane 19 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Filmik dotyczy osób, które nie mają możliwości ostrzenia w danej chwili na szlifierce magnesowej, a muszą poprawić doraźnie ostrość siatek i noży. Film nie jest dedykowany imiennie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Dzięki za "poradę"Będzie ona na pewno przydatna Si B, którzy nie posiadają profesjonalnej firmy ostrzącej kiedyś tam... w środku nocy miałem taki problem Edytowane 19 Grudnia 2020 przez MIRKON Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Roboty dużo, efekt marny. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Dziadku, chodziło mi o to, by ktoś, kto jest w trakcie mielenia i mu nie idzie (dzisiaj jeden z forowiczów o tym pisał), mógł na szybko poprawić jakość mielenia. Jasne, że nic nie przebije magnesowej, ale jeśli jest się w trakcie roboty, to każda porada się przyda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Polecam. Dziękuję.Nie skorzystam.Szkoda mi sitek i noży.Za profesjonalne ostrzenie sitek z odpuszczeniem i ponownym powierzchniowym hartowaniem zapłaciłem 10 zł za sztukę i wiem ,że mam naostrzonę jak trzebaJak robią usługowo wysyłkowo to zapodaj linka.???? Edytowane 19 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Jak robią usługowo wysyłkowo to zapodaj linka. Tel. 606882874.Dzwonisz pytasz o adres do wysyłki i masz . Bagno też tam ostrzy sitka. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Podaj miejscowość bo a nóż kole mnie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Podaj miejscowość bo a nóż kole mnie.Ctrl C, Crtl V do gugla i masz. Jak robią usługowo wysyłkowo to zapodaj linka. Tel. 606882874.Dzwonisz pytasz o adres do wysyłki i masz . Bagno też tam ostrzy sitka. Strasznie daleko, jeśli wierzyć guglowi. https://www.yellowpages.pl/Sklep-%E2%80%93-systemy-audio/PL-Wielkopolskie/Sieniawa-%C5%BBarska/MAX-POL_43039.html W OBI na Radzymińskiej ostatnio namierzyłem magnesówkę. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Grudnia 2020 W OBI na Radzymińskiej ostatnio namierzyłem magnesówkę Ja znalazłem w necie CORMAK - Szlifierka magnetyczna do płaszczyzn 304x152 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Interesuje mnie właśnie Arka sprawdzony,a nie pierwszy lepszy. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Interesuje mnie właśnie Arka sprawdzony,a nie pierwszy lepszy. To właśnie ten adres z postu #11. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Grudnia 2020 W OBI na Radzymińskiej ostatnio namierzyłem magnesówkę Ja znalazłem w necie CORMAK - Szlifierka magnetyczna do płaszczyzn 304x152Ty znalazłeś sprzęt a ja pana w punkcie dorabiania kluczy i naprawy zegarków. [Dodano: 20 gru 2020 - 16:45] Interesuje mnie właśnie Arka sprawdzony,a nie pierwszy lepszy. To właśnie ten adres z postu #11.Plus przesyłki w dwie strony, to chyba taniej nowa siatka wyjdzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Jak ktoś myśli że za 10pln jest odpuszczanie i potem hartowanie czy też ulepszanie powierzchniowa to powodzenia... Ja też wierzę w Św. Mikołaja... Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Grudnia 2020 U mnie ostrzenie 12zł za komplet sito + nóż, wiec szkoda dłubania, a efekt dobry tylko na chwilkę.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Dlaczego się odpuszcza i ponownie hartuje sitka i noże do maszynki?Wiem z metalurgicznego punktu widzenia, że rozhartowanie pozwoli na łatwiejsze naostrzenie. Późniejsze hartowanie, aby odzyskać twardość stali i opduszczenie po hartowaniu, by pozbyć się wewnętrznych naprężeń po hartowaniu.Dlaczego tak się robi jak sugerujecie?Ja ostrze wiele rzeczy, noże kuchenne, ale też ostrza strugów do drewna i dłut. Wszystkie te ostrza są hartowane i ostrzenie ich nie jest jakimś strasznym problemem.Strugi i dłuta ostrzę na płytkach diamentowych i poleruje na skórze z dodatkiem pasty polerskiej. Mogę takim ostrzem golić włosy z przedramienia. Innymi metodami są kamienie wodne, jak na filmiku lub kamienie olejowe, gdzie używa się oleju zamiast wodyInną metodą ostrzenia strugów i dłut jest właśnie używanie papierów ściernych i płaskiej twardej powierzchni jak szyba. Metoda ta zwana jest "scary sharp".Czy nie można tą samą metodą naostrzyć sitek i noży do maszynki?Jedyną różnicą jaką widzę pomiędzy ręcznym ostrzeniem, a magnesówką jest współpłaszczyznowość pomiędzy powierzchniami sitka. Jednak luzy na nożu i sitku powinny ją zniwelować.A może czegoś nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Grudnia 2020 (edytowane) Strugi i dłuta ostrzę To w ogóle nie ma porównania.To odpowiedz sobie dlaczego ostrzy się w komplecie sita i noże.Strugi i dłuta nie współpracują z drugim narzędziem.Gdyby tak było to ręczne ostrzenie by się sprawdziło.Ostrość jednego i drugiego ma znaczenie , ale tu chodzi też o współpracę sita z nożem.Wystarczy minimalne odstępstwo od przylegania noża do sita i maszynka zamiast mielić miażdży mięso nawet przy ostrych narzędziach.Bardzo dobrze to widać szczególnie na sitkach o małych oczkach.Między sitem a nożem tworzy się filtr który blokuje otwory w sicie.Mało tego .Jeśli sitko jest tak naostrzone że widać ślady ostrzenia to też nie będzie dobrze współpracować z nożem .Dobrze naostrzone sitko jest jednorodne na całej powierzchni i nie widać na nim śladów po kamieniu. Edytowane 24 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Do dobrego naostrzenia sitka i nożyka powinna być używana szlifierka płaszczyznowa z pompką dostarczającą chłodziwo. Ze zdumieniem czytam tu o pomysłach na odpuszczanie i ponowne hartowanie stali. Ten proces w technice stosuje się tylko JEDNORAZOWO!Szlifowanie hartowanej stali bez chłodziwa powoduje wzrost temperatury na styku tarczy ściernej i ostrzonego przedmiotu do takiej wysokości, która właśnie powoduje odpuszczanie, czyli mięknięcie, po którym to zdarzeniu nożyk nadaje się już tylko na złom. Raz odpuszczonej stali już się nie da zahartować do wcześniejszej twardości z uwagi na nieodwracalne zmiany w strukturze i ziarnistości. Najlepsze właściwości posiada stal najpierw hartowana, a potem nisko odpuszczana. Wtedy nie jest zahartowana "na szkło" (bo taka łatwo może pęknąć lub wykruszyć się) i jest odporna na zużycie.Tak więc szlifierki bez chłodziwa nie nadają się do ostrzenia hartowanej stali. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Ze zdumieniem czytam tu o pomysłach na odpuszczanie i ponowne hartowanie stali. Ten proces w technice stosuje się tylko JEDNORAZOWO! Przyzwyczaj sue do tego Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Ze zdumieniem czytam tu o pomysłach na odpuszczanie i ponowne hartowanie stali. Ten proces w technice stosuje się tylko JEDNORAZOWO!Przyzwyczaj sue do tego Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Mamy więc sytuację mniej więcej taką:1. Pełna zgoda godnych zaufania fachowców (Arkadiusz, Roger, Dziadek, Siwydymek) co do tego, że domowe sposoby to ersatz, czyli raczej udawanie ostrzenia. Czyli pozostaje tylko profesjonalny sprzęt (magnesówka).2. Arkadiusz wspomina o towarzyszącym ostrzeniu zabiegom powierzchniowego odpuszczania i ponownego hartowania noży i sitek.3. Roger (w końcu specjalista od stali) nie zabiera w sprawie odpuszczania i hartowania głosu.4. Siwydymek jest zdumiony (czytaj: uważa owo odpuszczanie i hartowanie w trakcie ostrzenia za bzdurę).Odpuszczać czy nie odpuszczać, oto jest pytanie... Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Odpuszczać czy nie odpuszczaćOdpuść sobie czytania tego bicia piany. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Cos co raz było hartowanie jest zahartowane i albo ma twardą powierzchnię i elastyczny środek albo jest twarde na wskroś i kruche to tak w dużym uproszczeniu... Odpuszczanie ma na celu poprawne i regularne ułożenie cząstek w obrabianym materiale aby był równomiernie twardy i stabilny obciążeniowo...To tak prosto i obrazowo...Szlifierce magnetycznej "wisi" czy Sitko i nóż są hartowanie czy nie biorąc pod uwagę ile materiału zbiera podczas ostrzenia Tu chodzi o tzw zrobienie płaszczyzny i przyleganie noża. Problem powstaje gdy po n-tym ostrzeniu zjedziemy całą powierzchnię twardą docierając do miękkiego rdzenia Jak macie gdzie zdecydowanie polecam profesjonalne ostrzenie gdzie mamy gwarancję zachowania płaszczyzn... Domowe sposoby są dobre na chwilę a ludzka ręka hobbisty jest mocno ułomna w takich tematach Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Grudnia 2020 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Grudnia 2020 . Problem powstaje gdy po n-tym ostrzeniu zjedziemy całą powierzchnię twardą docierając do miękkiego rdzenia To dotyczy jedynie stali do nawęglania lub stali hartowanych indukcyjnie (powierzchniowo). Nożyk czy sitko, to nie jest wyrób o jakichś kosmicznych wymaganiach wytrzymałościowych, a więc tak drogie technologie nie mogą tu mieć zastosowania. Nie wiem, z jakiego materiału wykonuje się sitka i noże, ale gdybym ja miał je wykonywać, to robiłbym z dość pospolitych stali np. w gatunku 45 lub 55. Są to jednak stale węglowe , które hartuje się na wskroś a potem odpuszcza, Są też stale węglowe, które z powodu wysokiej zawartości węgla są już "same w sobie" dość twarde (np. St6 czy St7) i nie wymagają obróbki cieplnej. Nie zdziwił bym się, gdyby te noże czy sitka z nich właśnie były wykonywane. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.