robustus2018 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2020 cześćJest totalnym fanem tematu wędzonekSam biorę czynny udział w wędzeniu us mojego sąsiada , ale sam chcę uruchomic swoją wędzarniei tu mam pytanie :Czy wybrać wędzarnię elektryczną z generatorem dymu i sterownikiem.Jeżeli tak - czy kupna , czy kupić osobno podzespoły a szafę zrobić samemu z cegły ?Jeżeli tak - to co kupić aby był kompletZ drugiej strony będe mial kuchenkę na dreno i mogę przeprowadzić przewód z dymem przez wędzarnie i wędzić w klasyczny sposób : ale tu mam mniej doświadczeniaCo proponujecie : oba warianty wchodza w gę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeusz kosiorek Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2021 cześćJest totalnym fanem tematu wędzonekSam biorę czynny udział w wędzeniu us mojego sąsiada , ale sam chcę uruchomic swoją wędzarniei tu mam pytanie :Czy wybrać wędzarnię elektryczną z generatorem dymu i sterownikiem.Jeżeli tak - czy kupna , czy kupić osobno podzespoły a szafę zrobić samemu z cegły ?Jeżeli tak - to co kupić aby był kompletZ drugiej strony będe mial kuchenkę na dreno i mogę przeprowadzić przewód z dymem przez wędzarnie i wędzić w klasyczny sposób : ale tu mam mniej doświadczeniaCo proponujecie : oba warianty wchodza w gę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2021 Kilkanaście lat wędziłem tradycyjnie. Obecnie zgłębiam tajniki wędzarni elektrycznej.Po kilku miesiącach kierowałbym Cię w kierunku tej drugiej... Jest inaczej, ale moim zdaniem większe wyzwanue. Z każdym wędzeniem inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2021 Obecnie zgłębiam tajniki wędzarni elektrycznej. Po kilku miesiącach kierowałbym Cię w kierunku tej drugiej. Kwestia czasu i wygody - też mam elektryczkę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2021 A ja stosuję obydwie metody, tradycyjne wędzenie w "Kibelku", oraz "Kibelek" z zastosowaniem DG zamiast dymu z paleniska. Jeżeli chcę grzanie elektryczne, to dotychczas jako źródła ciepła, używałem i nadal używam najzwyklejszej jedno palnikowej kuchenki elektrycznej z żeliwną płytą grzejną, o max. mocy 2000w. Teraz po zakupie REX-a 100, będę dokonywał zmiany. Nie było to absolutnie podyktowane jakąkolwiek koniecznością, a raczej zwyczajną nudą i chęcią jakiejś zmiany, ot takie najzwyczajniejsze szukanie sobie zajęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2021 Jak zrobisz/kupisz generator dymu i elektronikę, to reszta sama wyjdzie Ja zrobiłem elektryczną beczkę i jestem zadowolony. Wszystko zależy od warunków i możliwości lokalnych. Moja beczka stoi pod wiatą, i obywa się bez pokrywy - worek jutowy i na to dekiel od beczki przesuwany ta, by mniej lub więcej odsłonić. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lutego 2021 Jeżeli zaczynasz przygodę to wg mnie wędzarnia elektryczna z dymogeneratorem - "wybacza" więcej błędów niż tradycyjna wędzarnia, a w zasadzie nie umożliwia ich wystąpienia np. przekroczenia zadanej temperatury.Dymogenerator nie wymaga tak częstego nadzoru jak palenisko (piszę oczywiście o początkujących, bo doświadczona osoba potrafi tak przygotować palenisko, że też nie trzeba przez 2-3godz nic robić)Nowa technologia jest po to, aby nam ułatwiać życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izych Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2021 Witam,Jestem tutaj nowicjuszem , ale pierwsze kroki w wędzeniu już poczyniłem. Na początek kupiłem coś takiego.Zgodnie z instrukcją , przy zamkniętej pokrywie nie da się wędzić. Wewnątrz wszystko jest mokre. Po ściankach spływa brązowy olej.Przy uchylonej nawet to działa. Wędzonki są coraz lepiej ( wędziłem z 5 razy ) . Teraz kupiłem DG i zamocowałem go do komory wędzarniczej. Jeszcze tego nie uruchomiłem i nie wiem jak będzie działać. Sama wędzarnia jest na 5 kg wsadu i wystarcza mi na 2 osoby.Jak mogę dodać film ? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgodnie z instrukcją , przy zamkniętej pokrywie nie da się wędzić W tym urządzeniu nie da się wędzić jest to obróbka termiczna z użyciem dymu i nie ma to nic wspólnego z wędzeniem. Tego typu urządzenia nie nadają się do wędzenia. Jest tak jak napisałeś przy zamkniętej pokrywie cała wilgoć płynie po wszystkim i nie ma większego znaczenia czy uchylisz pokrywkę i tak produkty będą miały smak kwaśny. Postaw sobie zwykły kawałek skrzynki z desek wtedy zrozumiesz o czym napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Listopada 2021 Jeszcze tego nie uruchomiłem i nie wiem jak będzie działać W przypadku użycia Dymbox do wytworzenia dymu nic się z wilgocią nie zmieni, na dodatek smoła będzie się dostawała do garnka (nie zapomnij podstawić miski) pod rurką. Jeśli chcesz cokolwiek poprawić to nie przy użyciu Dymboxa tylko przy użyciu jakiejś rosyjskiej konstrukcji ze słoikami (odstojnikami) które odbiorą częściowo wilgoć z powietrza, Tego typu rozwiązanie tylko nieznacznie poprawi proces więc gra nie warta przysłowiowej "świeczki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izych Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) Witam,postanowiłem kupić gotową wędzarnię drewnianą o wymiarach 50 cm x 50 cm x 80 cm wys.( z daszkiem ). Do tego deflektor + grzałka 2 kW.Do sterowania: sterownik regulator temperatury REX-C700SSR + sonda. W info sklepu do wyboru są sondy o wymiarach od 16 mm do 200 mm. I tutaj mam pytanie , która długość będzie najlepsza ? Czy sonda musi być na srodku komory czy bliżej scianki bocznej ( krótsza nie będzie kolidowała tak bardzo z wędzonkami) ?W załączniku foto sond.A co sądzicie o tym sterowniku ? Lepszy czy gorszy od REX-a ?Pozdrawiam Ireneusz. Edytowane 3 Lipca 2022 przez Izych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lipca 2022 A co sądzicie o tym sterowniku ? Lepszy czy gorszy od REX-a ? 3 lata używam i działa, nie ustawi temperatur tak dokładnie jak rex ale do wędzenia wystarczający. Czy sonda musi być na srodku komory czy bliżej scianki bocznej ( krótsza nie będzie kolidowała tak bardzo z wędzonkami) ? Sonda pomiędzy wędzonkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.