Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia minimalistyczna z beczki

wędzarnia z beczki wypalanie beczki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 mechanics

mechanics
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 21 gru 2020 - 16:10

Cześć,

 

Przymierzam się do pierwszego w życiu wędzenia.

Od ponad tygodnia pekluję szynkę i 2 polędwiczki, być może jeszcze na szybko zrobię jakąś kiełbaskę.

Wędzenie planuję w środę, a jutro czyli we wtorek planuję przygotować i przepalić wędzarnię.

 

Wędzarnia będzie na bazie stalowej beczki 200 l, którą nabyłem kilka dni temu drogą kupna. W beczce były były resztki chemikaliów o nazwie Purex NG-0808NF-B2. Zakupiłem też termometr bimetaliczny typu T63120A mierzący temperaturę w zakresie 0-120 stopni, aby wkręcić go w beczkę na wysokości zawieszenia wędzonek.

Wczoraj wymyłem wnętrze beczki i wyszorowałem szczotką z dużą ilością płynu Ludwik. Beczkę planuję jutro przepalić.

 

Wg planów wykopię pod dół, na którym następnie postawę beczkę, a od dołu z delikatnym spadkiem wykopię kanał ziemny, który przykryję starą stalową rynną długości ok 2 m.

 

Aktualne problemy nad którymi rozmyślam są następujące:

 

1.Czy wycinać dno beczki, tak jak niektórzy proponują, czy też może nawiercić w dnie dużą ilość otworów wielkości np. fi10?

 

Za wycięciem dna przemawia fakt, że nie gromadziłyby się na dnie beczki produkty uboczne wędzenia, typu tłuszcz, itp, a za pozostawieniem dna i zrobieniem w nim tylko otworów fakt, że nie wjedzie mi do beczki od spodu żaden gryzoń i nie zje moich wędzonek ;-) tudzież może dym będzie się równomierniej przedostawał do wnętrza beczki przez te otwory i jeśli mi coś spadnie, to nie wyląduje w piachu

 

2. Czy taki kanał, którego dno będzie stanowiła ziemia, a górę rynna przysypana ziemią nie będzie emitował zbyt dużo wilgoci do komory wędzarniczej?

 

3. Jak długo i jak intensywnie przepalać taką świeżą beczkę, żeby pozbyć się z niej wszelkich niechcianych substancji?

Czy przy założeniu, że ponawiercam w dnie dużą ilość otworów i następnie na dnie beczki rozpalę ognisko z 5-8 polan długości brzozowych 30 cm i grubości 10-15 cm i wypalę je do końca, co powinno zająć ok 3-4 godzin będzie można uznać, że beczka jest dobrze wypalona?

 

 

Z góry dziękuję za wszelkie opinie i rady. 

Mam jednak prośbę o tylko nieznaczną korektę mojej koncepcji jeśli uznacie ją za nic niewartą, gdyż wędzarnia ma być przede wszystkim szybka, minimalistyczna i tania w budowie.

 

Pozdrawiam

mechan

 



#2 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 21 gru 2020 - 16:31

Odstaw rynnę. Ocynk zapewne. Dwa nie pytaj czy wypalisz a wypal. Bo kto Co zaręczy ze wypalisz dwoma czy czterema kawałkami drewna. Wypalisz... Szczotka druciana, papier ścierny i czyścisz potem mycie. Ja bym proponował wylać betonowa podstawę plytu ok 10cm pod wymiar beczki z np 15cm zapasem. Na to podmurowal z cegły palenisko na wys. 65 cm z wejściem na otwór paleniska które będziesz zastawiał blacha. Na to postawił beczkę. W beczce wyciol otwór kwadrat. I wstawił bym dwa deflektory. Jeden zwisający w palenisku z beczki a drugi wstawisz do beczki. I tak to bym widział. Skuteczniej jak kanał z rynna. Reszta zależy od Twoich umiejętności murarskich itp.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#3 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3327 postów

Napisano 21 gru 2020 - 16:53

Ocynk podczas utleniania "spalania" wydziela trujący związek, nawet szczotkowanie "wypalonego"ocynku jest szkodliwe / wdychanie pyłu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych