highway Posted December 22, 2020 Report Share #1 Posted December 22, 2020 (edited) Dzień dobry,zachwycony swoimi pierwszymi wędlinami podarowałem przyjacielowi kawałek - wg. mnie - polędwicy łososiowej (czyli uwędzonego schabu bez parzenia). Dzień czy dwa później zostałem objechany z góry na dół za niedopeklowany schab (bo peklowałem "tylko" pięć dni) i "że tego nie da się jeść". Całkowicie zdezorientowany (no bo jak? przecież ja, rodzina i inni znajomi byliśmy zachwyceni) doprosiłem się w końcu, żeby pokazał ten kawałek. Wyglądało to jak na zdjęciu poniżej z prawej. Na zdjęciu z lewej jest dla porównania ten sam schab, ale z mojej spiżarni. Jak się okazało, nie dogadaliśmy się i przyjaciel sparzył ten kawałek. I teraz pytanie: co się stało, że sparzona wędlina zachowuje się jak zepsuty kawał mięsa, choć po parzeniu chyba powinna być bardziej trwała? Dla wyjaśnienia: przepis wziąłem z tego forum, tylko nie mogę go odszukać (odtwarzam z notatek). W skrócie: na 1 kg oczyszczonego z mizdry schabu w kawałkach zalewa to 0.5l wody + 0.060 - 0.065kg peklosoli i 40g cukru. Nastrzyknięcie 50-60ml na kawałek (8-10 nakłuć na kawałek). Peklowanie przez 5 dni w 4-8 st. C z obracaniem. Piątego dnia na wieczór powiesić i suszyć do rana. Przed wędzeniem posmarować żółtkiem. Osuszyć w rozgrzanej wędzarni przez 1/2h w 30-40 st. C i wędzić 2-2,5h gęstym dymem 35-45 st. C. Następnie podpiec przez 1/2h w 55-60 st. C. Jeśli mięso nie ma być peklowane, to wędzić jeszcze 20-30min w temp. 70-80 st. C. (Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wskazał mi linka do tego przepisu). pozdrawiam,Marcin Edited December 22, 2020 by highway Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/ Share on other sites More sharing options...
miodosytnik Posted December 22, 2020 Report Share #2 Posted December 22, 2020 Wygląda na ugotowany a nie sparzony Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689267 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 22, 2020 Report Share #3 Posted December 22, 2020 przepis wziąłem z tego forum Raczej niemożliwe że z tego Forum Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689269 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 22, 2020 Report Share #4 Posted December 22, 2020 Raczej niemożliwe że z tego Forum Też mi się tak wydaje chociaż ostatnio idziemy w kierunku YouTube a nie technologii.Mała ilość moderatorów powoduje , że takie kwiatki mogą się zdarzyć. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689273 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #5 Posted December 22, 2020 Może faktycznie nie z tego forum, ale wydaje mi się, że od kogoś, kto się tutaj udziela. Mogę się jednak mylić, bo już się pogubiłem w ilości przepisów. Polędwica wychodzi b. smaczna; czy w tym przepisie jest coś znacząco nie tak?[Dodano: 22 gru 2020 - 07:40]Na pewno nie z youtube. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689274 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 22, 2020 Report Share #6 Posted December 22, 2020 Jeżeli w smaku jest dobra, to dodałeś zwykłą sól zamiast peklosoli to wszystko / pomyłka / roztargnienie/ itd. Co do przepisu, to znajdź źródło, lub zapisuj sobie z skąd co bierzesz. Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689275 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #7 Posted December 22, 2020 Jeżeli w smaku jest dobra, to dodałeś zwykłą sól zamiast peklosoli to wszystko / pomyłka / roztargnienie/ itd.Z pewnością dodałem peklosoli. Nie chodzi o to, że nie wyszła. Wręcz przeciwnie, nie parzona kolorek ma intensywny i smak b. dobry. Pytanie dotyczyło tego, czy parzeniem można tak bardzo zepsuć wędzonkę. A przepisu faktycznie nie mogę już znaleźć w inetach. No "Księga Piasku" dosłownie... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689276 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 22, 2020 Report Share #8 Posted December 22, 2020 (edited) Jeżeli zmieniła kolor jak na foto 2 to NIE dodałeś peklosoli, lub parzyłeś w wybielaczu[Dodano: 22 gru 2020 - 08:05]Nawet po dodaniu "starej peklosoli" lub za krótko, lub za niska temperatura itd, minimum rand powinien być czerwony[Dodano: 22 gru 2020 - 08:08]spytaj się domowników, może ktos zużył Ci peklosol i nasypał zwykłej soli,Jóź był taki przypadek, na forum, dopiero później żona jednego Kolegi przyznała się do podmianki Edited December 22, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689277 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #9 Posted December 22, 2020 Kurczę, oczywiście nie dam głowy za jakość peklosoli, ale dwa dni później robiłem na niej szynkę i też wyszła b. dobrze. Z drugiej strony to nie ja parzyłem ten schab, więc może faktycznie dodał wybielacza ;-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689281 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 22, 2020 Report Share #10 Posted December 22, 2020 (edited) przepis wziąłem z tego forum Raczej niemożliwe że z tego Forum Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze. Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Może właściwsze kto się tego by podjął. Dobrego Rozwiąnia nie ma. Nic poprostu trzeba być ostrożny. A w przypadku forum czytać cały wątek. Edited December 22, 2020 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689282 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #11 Posted December 22, 2020 Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze. Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł.Cholera, o tym nie pomyślałem. Mogę go jakoś usunąć? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689283 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 22, 2020 Report Share #12 Posted December 22, 2020 I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? Z tego wynika że tak Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689285 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 22, 2020 Report Share #13 Posted December 22, 2020 Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I tu się nasuwa pytanie co z edukacją. Nie uczą czytać ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689286 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 22, 2020 Report Share #14 Posted December 22, 2020 I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Od tego są moderatorzy.Nieraz już zwracałem uwagę na błędy w przepisach to albo usuwano moje wpisy albo pisano, żebym się nie czepiał bo przepis jest autorski.Dawno dla takich przepisów proponowałem oddzielny dział z preambułą ,że forum nie bierze odpowiedzialności za przepisy w nim zawarte, ale nie spotkało się to ze zrozumieniem ze strony administracji. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689295 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #15 Posted December 22, 2020 Dawno dla takich przepisów proponowałem oddzielny dział z preambułą ,że forum nie bierze odpowiedzialności za przepisy w nim zawarte, ale nie spotkało się to ze zrozumieniem ze strony administracji. Bardzo podoba mi się pomysł takiego działu, bo teraz boję się umieścić jakikolwiek przepis, nawet jeśli bym sądził, że wyszło dobrze. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689297 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 22, 2020 Report Share #16 Posted December 22, 2020 (edited) bo teraz boję się umieścić jakikolwiek przepis, nawet jeśli bym sądził, że wyszło dobrze.To wylanie dziecka z kąpięlą lub przegięcie w drugą stronę. Zwał jak zwał. Publikacja różnych przepisow pozwala na poszerzenie horyzontow kulinarnych ???? Uczymy się taż na błędach i forum jest doskonalym miejscem na ich omówienie i tak sie dzieje. Niekiedy jest bardzo dynamiczna dyskusja ???? Bardziej chodzi o to aby nie brać błędnych przepisów jako obowiązujące. Jeżeli ktoś pobieżnie zapozna się z tematem to może wziąć zły przepis (skrytykowany w innych innych postach) jako "okrycie" kulinarne. Może to z drugiej strony ???? słuszna kara za pobieżne zapoznanie się przepisem Edited December 22, 2020 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689298 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #17 Posted December 22, 2020 Może system ocen by pomógł? W ten sposób można by zrobić nawet ranking przepisów w danym dziale lub w forum jako całości? Każdy głos mógłby mieć wagę i np. głos moderatora czy VIP-a ważyłby znacząco więcej niż głos nowicjusza. W końcu "vox populi, vox Dei" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689300 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 22, 2020 Report Share #18 Posted December 22, 2020 Jeżeli ktoś pobieżnie zapozna siw z tematem to może wziąć zły przepis (skrytykowany innych postach) jako "okrycie" kulinarne. To jest normalne zjawisko nowicjusza.Gdy robiłem pierwsze wyroby to brałem pierwszy z brzegu przepis który mnie interesował i wykonywałem go (z różnym rezultatem). Ale nie czytałem wszystkich postów bo... przepis był na pierwszej stronie danego tematu. A do tego trzydzieści parę stron "odpowiedzi", a ja nie miałem tygodnia na przeczytanie wszystkiego bo mięso leżało na stole. Poza tym "zapisałem" się na forum gdzie są fachowcy więc co ja się będę odzywał.Z czasem nabyłem jakiejś wiedzy, poznałem bardziej forumowiczów i dopiero zaczyna się zabawa. Są tu ludzie których przepisy biorę w ciemno i wiem że będzie sukces, są też tacy którzy wiem że mają doświadczenie ale udziwnią tak przepis że bez ewentualnej modernizacji nie ma co odtwarzać (a przynajmniej ja nie chcę odtwarzać).Nie ma złotego środka jak to rozwiązać (przyszedł mi do głowy np. taki pomysł aby każdy nowy musiał przeczytać "jakieś ostrzeżenie" i zaznaczyć że się zapoznał, ale... ilu to przeczyta a ilu tylko kliknie że się zapoznało - szkoda zachodu)Każdy musi coś zepsuć aby się czegoś nauczyć. Tylko w naszym wypadku, aby nie wpływało to na zdrowie. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689305 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 22, 2020 Report Share #19 Posted December 22, 2020 https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania 8. Inne przebarwienia powierzchni: poszarzenie, pozielenienie:" Technologia produkcji: użycie urządzeń w złym stanie higienicznym," Wędzenie/parzenie: niedostateczna obróbka termiczna," Przechowywanie: zbyt duża wilgotność w pomieszczeniach przechowywania; silny dopływ światła; wysoka temperatura w pomieszczeniach magazynowania. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689345 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 22, 2020 Report Share #20 Posted December 22, 2020 (Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wskazał mi linka do tego przepisu). Proszę bardzo- https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/306-schab-polski-pieczony Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689347 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 22, 2020 Report Share #21 Posted December 22, 2020 @Bagno W przepisie masz saletrę i cukier. Dodatek cukru ze względu na użycie saletry czy dla smaku? No i jeszcze jednodniowe peklowanie ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689354 Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted December 22, 2020 Report Share #22 Posted December 22, 2020 (edited) Jak się okazało, nie dogadaliśmy się i przyjaciel sparzył ten kawałek. I teraz pytanie: co się stało, że sparzona wędlina zachowuje się jak zepsuty kawał mięsa, choć po parzeniu chyba powinna być bardziej trwała?A czy wiesz, JAK twój przyjaciel sparzył ten kawałek i czy teraz się do tego przyzna? Bo od tego "parzenia" też wiele mogło zależeć. Edited December 22, 2020 by siwydymek Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689362 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 22, 2020 Author Report Share #23 Posted December 22, 2020 Bagno, dziękuję, ale widziałem ten przepis. To nie był ten. Mój faktycznie musi być z jakiejś innej strony. [Dodano: 22 gru 2020 - 22:04] Siwydymek,no właśnie nie wiem. Być może użył wybielacza ;-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689370 Share on other sites More sharing options...
eland Posted December 22, 2020 Report Share #24 Posted December 22, 2020 (edited) zagotował nie parzył i tyle ,szkoda rozkminiać jak pacjent nie współpracuje , kiedyś po pijaku prawdę powie Edited December 22, 2020 by eland Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689374 Share on other sites More sharing options...
zifarek Posted December 22, 2020 Report Share #25 Posted December 22, 2020 kiedyś po pijaku prawdę powie prędzej po pijaku to robił i teraz wstyd przyznać. następnym razem po pijaku też będzie mówił że to nie jego wina Quote kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/#findComment-689376 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.