Jump to content

Recommended Posts

Maciekzbrzegu napisał: Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze.

Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Może właściwsze kto się tego by podjął. Dobrego Rozwiąnia nie ma. Nic poprostu trzeba być ostrożny. A w przypadku forum czytać cały wątek.

 

 

Ok, znalazłem ten przepis. Faktycznie jest z tego forum (https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora). Ja zamieściłem konspekt. Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury. Pominąłem tylko przyprawy, bo wolę smak surowego mięsa.

Tia... I to by było na tyle w kwestii zamieszczania autorskich przepisów.

 

 

Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury.

Nie do końca:

 PRZEPIS:

(proporcje na 10 kg oczyszczonego schabu)

surowiec - schab bez kości, 10 kg, pokrojony na kawałki 0,8 - 1,2 kg
zalewa - 5 litrów wody + 0,6-0,65 kg peklosoli (nie jest za słone)
przyprawy:

  • 6 - 8 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 10 g kolendry
  • 40 g cukru
  • 8 - 10 pokruszonych liści laurowych
  • 40 - 50 pokruszonych ziaren pieprzu
  • 6 - 8 goździków
  • 40 - 50 pokruszonych ziaren ziela angielskiego

 

na 1 kg oczyszczonego z mizdry schabu w kawałkach zalewa to 0.5l wody + 0.060 - 0.065kg peklosoli i 40g cukru.
 

Dlatego napisano, że 

 

Raczej niemożliwe że z tego Forum   
 

Czyli: dawka czyni różnicę.

I nie chodzi tylko o smak !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Akurat 0.5l wody się zgadza. Z cukrem faktycznie się walnąłem, ale to literówka, w rzeczywistości użyłem 4g/kg mięsa. Jeśli to możliwe, proszę o poprawę pierwszego posta lub całkowite usunięcie z niego tego przepisu, bo to miał być tylko opis tego, co zastosowałem, nie autorski przepis

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.