highway Posted December 26, 2020 Author Report Share #26 Posted December 26, 2020 Maciekzbrzegu napisał: Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze.Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Może właściwsze kto się tego by podjął. Dobrego Rozwiąnia nie ma. Nic poprostu trzeba być ostrożny. A w przypadku forum czytać cały wątek. Ok, znalazłem ten przepis. Faktycznie jest z tego forum (https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora). Ja zamieściłem konspekt. Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury. Pominąłem tylko przyprawy, bo wolę smak surowego mięsa.Tia... I to by było na tyle w kwestii zamieszczania autorskich przepisów. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689798 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 26, 2020 Report Share #27 Posted December 26, 2020 Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury. Nie do końca: PRZEPIS:(proporcje na 10 kg oczyszczonego schabu)surowiec - schab bez kości, 10 kg, pokrojony na kawałki 0,8 - 1,2 kgzalewa - 5 litrów wody + 0,6-0,65 kg peklosoli (nie jest za słone)przyprawy:6 - 8 rozgniecionych ząbków czosnku10 g kolendry40 g cukru8 - 10 pokruszonych liści laurowych40 - 50 pokruszonych ziaren pieprzu6 - 8 goździków40 - 50 pokruszonych ziaren ziela angielskiego na 1 kg oczyszczonego z mizdry schabu w kawałkach zalewa to 0.5l wody + 0.060 - 0.065kg peklosoli i 40g cukru. Dlatego napisano, że Raczej niemożliwe że z tego Forum Czyli: dawka czyni różnicę.I nie chodzi tylko o smak !!! Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689800 Share on other sites More sharing options...
highway Posted December 27, 2020 Author Report Share #28 Posted December 27, 2020 Akurat 0.5l wody się zgadza. Z cukrem faktycznie się walnąłem, ale to literówka, w rzeczywistości użyłem 4g/kg mięsa. Jeśli to możliwe, proszę o poprawę pierwszego posta lub całkowite usunięcie z niego tego przepisu, bo to miał być tylko opis tego, co zastosowałem, nie autorski przepis Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689807 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.