ŁukaszJeden Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jestem po pierwszym wędzeniu i chciałbym zapytać bardziej doświadczonych co może być powodem dziurek w wyrobach. Wędliny były krótko peklowane (4 dni) bo wyrób na ostatnią chwilę na święta. Do peklowania użyta tylko zwykła sól. Ta duża dziura w szynce to efekt składania, pytam o te mniejsze i jeszcze mniejsze.Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Do peklowania używamy peklosoli, solanki z soli używamy do ryb i np. serków typu włoskiego. Twoimi wędzonkami zajęły się już pewnie bakterie , ale to niech potwierdzą fachowcy z forum. Zanim zrobisz kolejne przeczytaj npto https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ja bym postawił na mrożone mięso. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) No to pierwsza "wtopa" zaliczona. Zacznij od https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka. Pośpiech i brak elementarnej wiedzy bywa zgubny i niebezpieczny. Szczególnie dla zdrowia . Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Pkt. 5 https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ja bym postawił na mrożone mięso. Żle stawiasz ... Już to było omawiane na forum . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Korniki się dobrały- tak to nazywam . Zdarza się to i w dużych zakładach a tak poważnie, bakterie się dobrały w czasie cyklu produkcyjnego . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJeden Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Od razu zapytam przede wszystkim czy w takim przypadku wyroby te nadają się do spożycia? I skoro to bakterie to czy użycie peklosoli rozwiązałoby ten problem czy to kwestia tego, że już takie mięso zostało kupione lub zakażone w trakcie produkcji, a peklowanie nic do tego nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.