Skocz do zawartości

Dziury w wyrobach


ŁukaszJeden

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jestem po pierwszym wędzeniu i chciałbym zapytać bardziej doświadczonych co może być powodem dziurek w wyrobach. Wędliny były krótko peklowane (4 dni) bo wyrób na ostatnią chwilę na święta. Do peklowania użyta tylko zwykła sól. Ta duża dziura w szynce to efekt składania, pytam o te mniejsze i jeszcze mniejsze.

post-106038-0-12813500-1608638312_thumb.jpg
post-106038-0-86778300-1608638338_thumb.jpg
post-106038-0-44707600-1608638362_thumb.jpg
post-106038-0-98730700-1608638389_thumb.jpg

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do peklowania używamy peklosoli, solanki z soli  używamy do ryb i np. serków typu włoskiego. Twoimi wędzonkami zajęły się już pewnie bakterie , ale to niech potwierdzą fachowcy z forum. Zanim zrobisz kolejne przeczytaj npto https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pierwsza "wtopa" zaliczona. Zacznij od  https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka. Pośpiech i brak elementarnej wiedzy bywa zgubny i niebezpieczny. Szczególnie dla zdrowia . 

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korniki się dobrały-  tak to nazywam . Zdarza się to i w dużych zakładach a tak poważnie, bakterie się dobrały w czasie cyklu produkcyjnego .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :) Od razu zapytam przede wszystkim czy w takim przypadku wyroby te nadają się do spożycia? I skoro to bakterie to czy użycie peklosoli rozwiązałoby ten problem czy to kwestia tego, że już takie mięso zostało kupione lub zakażone w trakcie produkcji, a peklowanie nic do tego nie ma?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.