Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie sposobem Szczepana


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

#221 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2608 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 02 maj 2016 - 18:05

Tak oczywiscie. Zawsze wędzonki sa różowe, mięso soczyste.
 

 

Z tego wynika, że nie do końca  wiesz  co jest  "głównym"  celem peklowania.



#222 Capricorn

Capricorn

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 04 kwi 2018 - 08:27

Na święta skorzystałem z tej metody i jest świetna, choć dokonałem pewnej modyfikacji. Szynki (mięso wyższe) nastrzykiwałem na początku. Z drugiego nastrzyku zrezygnowałem. Mięsa niskie (boczki i niskie schaby) pozostawiłem bez nastrzyku. Do kompletu dodałem odrobinę łopatki jeleniej, która mi została po kiełbasie i wyszła nieco zbyt słona. Najpewniej z przyczyny delikatności mięsa i podatności na zalewę. W zalewie mięsko było dni sześć, siódmego wisiało sobie i schło. Mięsa nie płukałem. Gdy następnym razem będę robił cokolwiek z jeleniny to na bank skrócę o dzień czas peklowania. Świetny przepis. Dzięki :)


Użytkownik Capricorn edytował ten post 04 kwi 2018 - 08:28


#223 robotek

robotek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćRopczyce

Napisano 04 kwi 2018 - 22:32

Z metody Szczepana korzystam tylko w zimie, jednak to spora ilość solanki którą mogę pomieścić w beczce i wystawić na balkon
W ciepłe dni tradycyjnie 0.5 L na kilo bo mniejsze pojemniki, ale lepsze wydaje mi się w smaku, jak bardziej luzem pływają mięsa w solance

niż upakowane...



#224 tbe

tbe

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćŚroda Wlkp.

Napisano 09 lip 2019 - 08:27

PEKLOWANIE SZYNEK NA MOKRO

PEKLOWANIE 6 DNI / 144h
Wskazana temperatura 4-8stC
1 kg mięsa
1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)
1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania 10%

Szanowni,

proszę podpowiedzcie, te 10% przy nastrzyku tyczy się czego? Stężenia nastrzyku, ilości wstrzykniętej solanki 7% w stosunku do mięsa? 

Dziękuję i pozdrawiam,



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#225 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 lip 2019 - 09:24

te 10% przy nastrzyku tyczy się czego? Stężenia nastrzyku, ilości wstrzykniętej solanki 7% w stosunku do mięsa?  Dziękuję i pozdrawiam,

Z 7% solanki odbieramy 10% (czyli 100ml z każdego litra) i tym nastrzykuje się szynkę.

Czyli każdy 1 kg mięsa zostanie nastrzyknięty  100ml solanki 7%.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych