Bossky Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 27 Listopada 2021 Zdarzają się sytuacje, że musimy wykonać czynności, które wymieniłeś.Dlatego preferuję peklowanie w woreczkach. Dzień czy tydzień nie gra roli.Czy mówisz o peklowaniu na mokro? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adxxxx Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 23 Marca W dniu 14.10.2014 o 15:51, miro napisał(a): Zastosowałeś więcej soli niż przewiduje górna dawka, czyli około 100 gram na 1 litr wody. Porównaj: 1) 1,3 kg mięsa + 0,5 litra wody + 75 g peklosoli 2) 1,3 kg mięsa + 0,5 litra wody + 50 g peklosoli ----górna zalecana dawka W Twoim przykładzie ilość peklosoli jest większa o około 51 % ! 50 + 51 % = 75,5 g To jak ma być nie słone ? Oczywisćie jest też przewidziane "odsalanie" mięsa po peklowaniu, które zminejszy zawartość soli w zapeklowanym mięsie. Tylko pytanie jak sprawdzić ile soli odda mięso przy moczeniu ? Czy nie łatwiej od razu użyć odpowiednich ilości ? Dziękuje za to wytłumaczenie, padły tu na forum tezy że nie ma znaczenia czy 1kg. mięsa zaleje 0.4L. Solanki 9% 1kg. miesa zaleje 1.0L. Solanki 9% Pewna szanowana osoba na tym forum pisała że liczy się stężenie a nie ilość solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistaszek Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 23 Marca witam zapeklowalem mieso na kielbase w pomieszczeniu jest 14 stopni czy mieso moge mielic w poniedzialek po poludniu wtorek rano wedzic czy bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 23 Marca 35 minut temu, Fistaszek napisał(a): jest 14 stopni O 10 za dużo!!! , możesz mieć tzw mały smrodek 🤐 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 23 Marca 44 minuty temu, Fistaszek napisał(a): witam zapeklowalem mieso na kielbase w pomieszczeniu jest 14 stopni czy mieso moge mielic w poniedzialek po poludniu wtorek rano wedzic czy bedzie ok A gdzie kolega doczytał o takim procesie peklowania mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.