Skocz do zawartości

Peklowanie sposobem Szczepana


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 lata później...
W dniu 14.10.2014 o 15:51, miro napisał(a):

Zastosowałeś więcej soli niż przewiduje górna dawka, czyli około 100 gram na 1 litr wody.

 

Porównaj:

1) 1,3 kg mięsa + 0,5 litra wody + 75 g peklosoli

2) 1,3 kg mięsa + 0,5 litra wody + 50 g peklosoli ----górna zalecana dawka

 

W Twoim przykładzie ilość peklosoli jest większa o około 51 % !

50 + 51 % = 75,5 g

 

To jak ma być nie słone ?

Oczywisćie jest też przewidziane "odsalanie" mięsa po peklowaniu, które zminejszy zawartość soli w zapeklowanym mięsie.

Tylko pytanie jak sprawdzić ile soli odda mięso przy  moczeniu ?

 

Czy nie łatwiej od razu użyć odpowiednich ilości ? :tongue:

 

Dziękuje za to wytłumaczenie, padły tu na forum tezy że nie ma znaczenia czy 

1kg. mięsa   zaleje 0.4L. Solanki 9%
1kg. miesa   zaleje 1.0L. Solanki 9%

Pewna szanowana osoba na tym forum pisała że liczy się stężenie a nie ilość solanki.
 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Fistaszek napisał(a):

jest 14 stopni

O 10 za dużo!!! , możesz mieć tzw mały smrodek 🤐

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Fistaszek napisał(a):

witam zapeklowalem mieso na kielbase w pomieszczeniu jest 14 stopni czy mieso moge mielic w poniedzialek po poludniu wtorek rano wedzic czy bedzie ok

A gdzie kolega doczytał o takim procesie peklowania mięsa? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.