Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie sposobem Szczepana


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
267 odpowiedzi w tym temacie

#261 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6783 postów

Napisano 09 sie 2019 - 07:11

to wpływ wyższej temperatury  peklowania na słoność końcową wyrobu.
Dokładnie TAK. :thumbsup:

#262 Kazik55

Kazik55

    Entuzjasta forum

  • **VIP-Organizator**
  • 814 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 09 sie 2019 - 19:44

Stosując tę metodę praktycznie codziennie stwierdzam, że zawsze daję 0,92kg peklosoli bez żadnych dodatkowych śmieci, na 10litrów wody, zawsze jest od 0,5 do 07 litra solanki na 1 kg mięsa, bez względu na rodzaj elementu, polędwiczki, polędwice, szynki, boczki, karkówki pływają swobodnie w jednym baseniku, leżą tam od 7-iu do 14-tu dni teraz latem, zimą i do 20-tu, bez gmerania w solance, temperatura solanki 1,5 stopnia.

Piotrek przeprowadź doświadczenie i zamiast 1,5 stopnia daj 5 do 6 st i powiedz co ci wyjdzie. Pozdrawiam


Użytkownik Kazik55 edytował ten post 09 sie 2019 - 19:45


#263 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9029 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 sie 2019 - 21:08

Piotrek przeprowadź doświadczenie i zamiast 1,5 stopnia daj 5 do 6 st i powiedz co ci wyjdzie.

Ja już wiem, co wyjdzie  :thumbsup:

Nowy temat pt. "Peklowanie - sposobem -  @pis-pana"  :frantics:

Pozdrawiam Pana Piotra  :laugh:


Użytkownik EAnna edytował ten post 09 sie 2019 - 21:08


#264 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 10 sie 2019 - 22:51

Mięsko się pekluje do 6 dni.

Ale...w pierwszej dobie miałem chyba za niską temperaturę zalewy i było to ok 1* zanim ustawiłem ok 5..6 stopni.
Czy powinienem wydłużyć peklowanie o 1 dzień ?
Czy nie ma to większego znaczenia ?

Załączone pliki


Użytkownik piurko edytował ten post 10 sie 2019 - 22:53


#265 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6783 postów

Napisano 11 sie 2019 - 06:46

było to ok 1* zanim ustawiłem ok 5..6 stopni
I tak zostaw 

#266 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11028 postów

Napisano 11 sie 2019 - 07:03

Ale...w pierwszej dobie miałem chyba za niską temperaturę zalewy i było to ok 1* zanim ustawiłem ok 5..6 stopni.

Ustawiona temperatura w chłodni  to nie to samo co temperatura solanki szczególnie w pierwszym okresie peklowania.Tak zostaw. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 sie 2019 - 07:04


#267 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 11 sie 2019 - 07:25

Nie napisałem precyzyjnie ....

Jeden stopień przez pierwszą dobę miała solanka i mięso , bo wcześniej jedno i drugi schłodziłem na maxa .

Temperaturę na termostacie ustawiałem do solanki nie w chłodni .

Druga doba to stabilne ok 5*C solanki ... nie mierzę temp w chłodni .

Czujka bezprzewodowego miernika cały czas jest w zalewie i i podglądam co jakiś czas , porównywałem z DT 34 i jest ok... ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#268 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11028 postów

Napisano 11 sie 2019 - 07:54

Zostaw






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych