Mam problem ze swoją wędzarnią. Chciałem chyba za dobrze i przedobrzyłem. Palenisko mam w odległości 2,5 metra od komory wędzarniczej. Kanał dymny jest z rury stalowej fi 180 mm zaizolowanej wełną mineralną. Wydawało mi się że im dłuższy kanał tym lepiej. Niestety wędzonki wychodzą zawsze okopcone. Próbowałem już różnych zabiegów, ale nic nie pomaga. Według mnie powodem może być zbyt długi kanał dymny, może być również problemem zbyt dobre wyizolowanie kanału. Aby utrzymać w miarę sensowną temperaturę wędzenia muszę siedzieć przy wędzarni i dokładać drewno po troszeczku. Drugim powodem może byc zbyt małe palenisko 55x25 cm, w dodatku wyłozone szamotem. Planuję na wiosnę coś z tym zrobić. Szkoda mi tej budowli ale chyba zlikwiduję palenisko obecne i zrobię palenisko pod komorą wędzarniczą.
Może ktoś by poradził co z tym zrobić. Generalnie kombajnik jest fajny. Piec chlebowo- pizzowy działa super. Komora wędzarnicza po włożeniu tacy na węgiel i rusztu działa jako gril całkiem fajnie. Ale tego okopcenia przy wędzeniu się nie mogę pozbyć. Próbowałem nawet wędzićcałkowicie suchym drewnem i to samo. Po każdym wędzeniu ręczniki papierowe idą w ruch.
20201226_123339.jpg 109,43 KB
9 Ilość pobrań