Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia - problemy

Wędzarnia problemy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 27 gru 2020 - 21:47

Może błędem jest bardzo dobre wyizolowanie kanału dymnego, a wtedy za wysoka temperatura w palenisku i może jakieś inne spalanie? Tak głośno myślę.

 Tylko " może " ale w tym przypadku izolacja  pomaga , a nie przeszkadza. Pozdrawiam


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 27 gru 2020 - 21:48


#22 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:00

Antynet, kolego myśle ,że za wcześnie oddajesz pole ,rady typu weż młotek i zburz wszystko są bardzo budujące ,wydaje się ze autor za ta radą napisze -zleć budowę nowej wędzarni .Napisz proszę jaką srednice ma komin wędzarni , patrzac na fotografie to scianę wedzarni masz z cegły porotherm 12 lub podobnej ,a dach z blachy , czy to jest prawda ? .Jeśli tak to w takiej konstrukcji bardzo łatwo dojdzie do wykroplenia wilgoci przy wędzeniu w obecnych warunkach , mimo tego ,że prowadzisz osadzanie przez 16 godzin i wkładasz wsad suchy , jeśli robisz to w temperaturze niskiej to na wsadzie takze wykropli się rosa przy ogrzewaniu. Proponuję narzędzia typu młotek odstawić , na próbę przed wędzeniem obłożyć prowizrycznie matą z wełny mineralnej 10 cm ,dach wędzarni oraz ściane boczną , nagrzać wędzarnie i ponowić próbę wędzenia .Mam zrealizowaną, podobną wędzarnie dla klienta i działa już bez zarzutu ponad 2 lata.Pozdrawiam

Pacan... I wiedziałem że się odezwiesz. Więc źle odczytałeś. Po prostu wiem że często jest tak że szybciej rozebrać jak wydawać kasę na modernizację i po modernizacji dalsza modernizacja. Tak jak z każdym tego typem zachwainej budowli. Dom, pałac czy też zamek. A ja pracy noe szukam. Uwierz. Ale co nam zostało. Niech kolega posłucha rad każdego i na koniec się wypowie ze się udało. Zaczynam mieć już Dos walki z wiatrakiem z ludźmi którzy stosują materiały np nie dedykowane do samej sytuacji. Np płyta OSB. Lub płyta krzemowa o którą Wojtek tak się ścieraliśmy. Mogłeś do mnie wpaść w Opolu i ocenić sytuację. Napisałem wyraźnie do Ciebie że mem realizację w tym mieście. Nie wychyliles się. Czemu??? A odzew był pod Ciebie. Nadal zapraszam bo w przyszłym roku będę tam kilka dni i możesz ocenić co rpbie a nie po próżnicy zawsze wiedzieć. Ja również chętnie podjadę obejrzeć prace które zbudowałeś ze swym doświadczeniem. Więc? Jestem otwarty zawsze..... Tylko propozycja...

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#23 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:03

Gdzie i kiedy napisałeś , nie byłem na forum, jakiś czas , gdyż wgrałem nowego WINDOWSA 10  i zrobił  się w komputerze galimatias , jeszcze do dzis nie działa mi poczta. P.S.Sprawdziłem teraz pw. nie ma zadnej wiadomości od Ciebie -szkoda , chetnie bym przyjechał , ale jeśli Twój inwestor zezwoli to chętnie obejrzę Twoja realizacje .Jak będzie w okolicy daj znać wcxześniej to się spotkamy .Pozdrawiam


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 27 gru 2020 - 22:07


#24 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:12

System nie skasował postów. Zapraszam na wiosnę. .

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#25 Antynet

Antynet
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:23

Dziękuję za podpowiedzi  a najbardziej emka24, który polecił mi post andyandy odnośnie budowy wędzarni i "opalania". Po przeczytaniu posta andyandy stwierdzam że największym błędem mojej wędzarni jest palenisko. Jest ono zbudowane z szamotki z rusztem, takie jak w piecu kaflowym. Szamotka kumuluje ciepło i temperatura w palenisku jest na pewno wyższa niż 500 stopni ( w piecu chlebowym jak robiłem test temperaturowy to na dnie było 850 stopni). Palenisko na pewno przerobię - wyrzucę szamotkę i ruszt i powiększę palenisko. Zastanawiam się jeszcze nad długością kanału dymowego, bo andyandy pisze że nie powinna ona przekraczać 100 cm.

"PacanWojciech" z Opola również zwrócił mi uwagę na inny detal, mianowicie izolowanie komory wędzarniczej. Strop w komorze wędzarniczej mam z betonu, a ścianki z cegły dziurawki. Zaizoluję strop wełną mineralną, bo przecież beton ma bardzo słabą izolacyjność.

Drugi wariant jest taki - żeby zrobić palenisko pod komorą wędzarniczą. Jeszcze przemyślę - do wiosny mam czas.

Generalnie bardzo dziękuję za cenne rady.


[Dodano: 27 gru 2020 - 22:23]

Komin wędzarni fi 180, kanał dymny fi 180. Szyber w kominie nad komorą wędzarniczą a drugi w kanale dymnym przed komorą wędzarniczą termometr w drzwiach i drugi z sondą wiszący na kiju z kiełbasą.



#26 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1801 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:25

Odpuść kanał. Jeśli czytałeś Andrzeja to go Odpuść. On wszystko opisal.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#27 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:41

Kolego , zrób jak piszesz , szamot wyrzuć ,z innego powodu , ale skutek jest taki sam , czyli wyrzuć , jeden z szybrów otwórz na zawsze , jeden szyber wystarczy najlepiej w kominie . Szyber w  swojej konstrukcji nie powinien odcinać w 100 % światła przewodu- sprawdz czy masz takiej konstrukcji szyber .Ociepl także ściankę nie tylko strop , uważam  że ten prosty zabieg pozwoli Ci eksploatować wędzarnie bez zmiany konstrukcyjnej. Jeden z kolegów napisał . naucz się swojej wędzarni- więc studiuj i nie poddawaj się , ta wędzarnia musi działać .Rady Andyandego  są cenne , ale posty na forum , gdy dobrze poszukasz - mówią ,że inne konstrukcje też działają -jak mam wedzarnię kanałowa b.prymitywną  czyli kanał ponad  1,5  mb długości  komora z bloczków YTONGA i strop zbrojony betonowy , który trzyma prawie 4 mb komina fi 180 z kształtek Schiedla -działa jak parowóz jak dobrze napalę  . 


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 27 gru 2020 - 22:41


#28 Bossky

Bossky
  • Użytkownicy
  • 200 postów

Napisano 27 gru 2020 - 22:51

Antynet. Budując swoją wędzarnie popełniłeś błędy. Mniejsze i większe. Jednak problem który opisujesz leży moim zdaniem w obsłudze. Nic nie rozwalaj. Naucz się nią wędzić. Jestem pewien że można. Skoro nie osuszanie to może przepływ dymu za mały. Porządnie trzeba taka kanałowke wygrzać aż będzie szło suche powietrze. Sprawdzasz wkładając do komory dłoń na 5 sekund. Nie może wilgotniec. Próbuj a jestem pewny że będziesz w niej wedzil. A dopiero wtedy będziesz wiedział co sprawia problemy i jak to zmienić

#29 sobol

sobol
  • Użytkownicy
  • 416 postów

Napisano 28 gru 2020 - 11:21

Jeżeli do wędzenia w 60^C musisz zamykać palenisko, czyli odcinać dostęp tlenu, to może dochodzić do pyrolizy drewna.

Też miałem kiedyś kanałówkę, z małym paleniskiem wyłożonym szamotem i z rusztem.

Ja rozwiązałem problem paląc przed paleniskiem. Z blachy zrobiłem koryto i wsadziłem w otwarte palenisko. Paliłem w tym korycie, tak że większość ciepła szła w atmosferę, a troche ciepła i dym szedł w kanał i wędzarnie :)



#30 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 28 gru 2020 - 12:37

@Antynet

Nie lubię pisać wielokrotnie do osób, które  "olewają" moje wpisy.

Robię tym razem odstępstwo bo widzę, że mimo wszystko się starasz rozwiązać problem.

Objawy, które podałeś, tzn. okopcenie wędzonek i brak koloru po zdjęciu sadzy jednoznacznie wskazują, że masz przy powierzchni wędzonek przekroczony punkt rosy.

Przyczyn może być kilka:

  • zbyt zimne wędzonki (to, że są suche w dotyku przed wędzeniem o niczym nie świadczy - suche ale zimne okulary po wejściu do ciepłego pomieszczenia pokrywają się mgłą)
  • wysoka wilgotność komory wędzarniczej z powodu zraszania/zamgławiania się ścian/sufitu - brak izolacji
  • wilgotność powietrza atmosferycznego=100% wymaga dłuższego wygrzewania (tzw. osuszania) wędzonek przed puszczeniem dymu. Może to wymagać nawet kilkugodzinnego "osuszania".
  • przeładowana komora !!!

Być może każda z tych przyczyn po trochu przyczynia się do problemu.

Dlatego nie kupuję Twojego kategorycznego stwierdzenia:

 

powodem okopcenia nie jest - nieprawidłowe osuszanie. J

 

ponieważ podejrzewam, że wadliwie (literalnie) interpretujesz pojęcie "osuszanie".

Gwarantuję Ci, że uwędzę W Twojej obecnej wędzarni Twoje wyroby jedynie po wrzuceniu jakiejś  starej kołdry na strop i prawidłowo technologicznie osuszonym wędzonkom.

Tak przy okazji:

  1. Jakie są wymiary wewnętrzne komory wędzarniczej?
  2. Ile wkładasz jednorazowo wędzonek/kiełbas?
  3. Jaką mają temperaturę wkładane do wędzarni mięsa
  4. Przy jakiej pogodzie wędzisz?

Wszystkie parametry są do skorygowania, chociaż przy konstrukcji kanałowej i małym, szamotowym palenisku nie jest to łatwe.

To się nazywa "poznaniem swojej wędzarni i nauczeniem się w niej wędzenia".

Życzę powodzenia i uważnego, ponownego przeczytania wszystkich wpisów.


[Dodano: 28 gru 2020 - 12:37]

P.S.

Sugeruję uwędzenie testowo np. jednego kawałka boczku lub jednego pęta kiełbasy powieszonych centralnie w komorze, z kontrolą powierzchni co 5 minut przez pierwsze pól godziny (np. przecieranie ręcznikiem papierowym)


Użytkownik EAnna edytował ten post 28 gru 2020 - 12:40


#31 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12703 postów

Napisano 28 gru 2020 - 12:46

Objawy, które podałeś, tzn. okopcenie wędzonek i brak koloru po zdjęciu sadzy jednoznacznie wskazują, że masz przy powierzchni wędzonek przekroczony punkt rosy.

Gadał Dziad do obrazu...................  :D

 

Gwarantuję Ci, że uwędzę W Twojej obecnej wędzarni Twoje wyroby jedynie po wrzuceniu jakiejś  starej kołdry na strop

Może by to trwało nieco dłużej, ale i bez tej kołdry by się udało. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 gru 2020 - 12:47


#32 Stalesz

Stalesz
  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 28 gru 2020 - 12:54

Ja przychodzę na działkę to kiełbasy i wędzonki są w pojemniku. Rozpalam ogień i ładuję szczapy na żar. Ogień się pali a ja wieszam kiełbasę i wędzonki na kijach na gałęziach. 

Czekam jak się przestanie palić ogień a temperatura od żaru spadnie w beczce  do 60 st. Wtedy wkładam kiełbasę na kijach do beczki i od razu puszczam dym. Nigdy nie miałem 

kiełbasy okopconej.

 

982ee25015a83334med.jpg

 

3d3be2a28ef8a732med.jpg



#33 Bossky

Bossky
  • Użytkownicy
  • 200 postów

Napisano 28 gru 2020 - 19:23

Ja przychodzę na działkę to kiełbasy i wędzonki są w pojemniku. Rozpalam ogień i ładuję szczapy na żar. Ogień się pali a ja wieszam kiełbasę i wędzonki na kijach na gałęziach.
Czekam jak się przestanie palić ogień a temperatura od żaru spadnie w beczce do 60 st. Wtedy wkładam kiełbasę na kijach do beczki i od razu puszczam dym. Nigdy nie miałem
kiełbasy okopconej.

982ee25015a83334med.jpg

3d3be2a28ef8a732med.jpg

Skoro tak robisz i w beczce jest faktycznie 60 st to myślę że ten" początek" odbywa się przy duuuzym przepływie...

#34 Antynet

Antynet
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 28 gru 2020 - 20:28

Dzięki za porady eAnna. Czytam z wielką uwagą wszystkie posty. Dzięki twoim uwagom, doszedłem do wniosku, że jednak niekoniecznie dobrze osuszam. Na pewno korzystając z twoich sugestii zrobię próby wędzenia na jednym boczusiu w dodatku przy sprzyjającej aurze (wyższa temperatura, a przede wszystkim niższa wilgotność). Wcześniej jednak po przeanalizowaniu wpisów innych forumowiczów, postanowiłem przebudować palenisko. Jestem pewien że nie zaszkodzi , a najprawdopodobniej pomoże, bo faktycznie analizując procesy zachodzące przy spalaniu w palenisku nie jest tam wskazana zbyt wysoka temperatura. Jakoś mi to nie przyszło wcześniej do głowy. Wyrzucę więc szamot, ruszt i powiększę palenisko. Chyba również zdecyduję się na skrócenie kanału dymnego do ok. 1-1,5 metra, oraz obowiazkowo ocieplę - szczególnie betonowy, półokrągły strop.

Bo jednak nie chcę robić paleniska pod komorą, chcę zachować kanał.

Moja wędzarnia ma wewnątrz 60x55x130 cm. Jednorazowo wędzę ok. 10 kg. Pogoda - różnie, ostatnio dość wilgotna.

Po przebudowie, która wcale nie spowoduje "wielkiej demolki" zacznę się uczyć tej swojej wędzarni.

Jak przerobię to oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim za wpisy i cenne uwagi. Zaręczam ze wszystkie czytam z wielką uwagą, ale oczywiście je analizuję i nie wprowadzam zerojedynkowo, a po gruntownym przemyśleniu i dostosowaniu do swoich warunków.

Żałuję tylko że nie wgłębiłem się bardziej w forum przed budową, widzę że uniknąłbym sporo kłopotów a i z pomocą w trakcie budowy widzę że nie było by problemu.

Jeszcze raz wielkie dzięki.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#35 krzychuzab

krzychuzab
  • Użytkownicy
  • 495 postów

Napisano 28 gru 2020 - 20:42

Anna jak zwykle niezawodna.
Antynet - powodzenia.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych