Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Mam dzisiaj dla Państwa bardzo ciekawą zagadkę. Otóż pytanko: czy można peklować mięsa drobne na kiełbasy na mokro? Jeśli tak to kiedy i w jaki sposób. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2020 I drugie pytanko. Czy cukier może zabezpieczać mięso bakteriostatycznie? Jeśli tak, to kiedy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Otóż pytanko: czy można peklować mięsa drobne na kiełbasy na mokro? Jeśli tak to kiedy i w jaki sposób.Mięso z wysortów bekonowych. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Mięso z wysortów bekonowych. Nie, ja nie pytałem o rodzaj mięsa, tylko czy można peklować mięsa na kiełbasy na mokro. Kiedy i jak? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Grudnia 2020 czy można peklować mięsa drobne na kiełbasy na mokro? Można. Jeśli tak to kiedy i w jaki sposób. Wtedy kiedy chcemy przyspieszyć peklowanie.Pekluje się metodę zalewową używąjąc masownic lub mieszarek z tym że solanki muszą zawierać już wszystkie dodatki funkcjonalne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Wtedy kiedy chcemy przyspieszyć peklowanie.Pekluje się metodę zalewową używąjąc masownic lub mieszarek z tym że solanki muszą zawierać już wszystkie dodatki funkcjonalne. "Technologia wędzenia żywności", praca zbiorowa, str. 317. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Grudnia 2020 I drugie pytanko. Czy cukier może zabezpieczać mięso bakteriostatycznie? Jeśli tak, to kiedy? MożeCukier zakwasza środowisko co nie sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Co wygrałem. ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Odpowiedź nie jest pełna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) To może jakiś vip uzupełni. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Być może. Poczekamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Grudnia 2020 A co wygrałem za pierwszą zagadkę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Kołakowski wygrał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Grudnia 2020 W szkole też uczą się z książek i autorzy stopni nie dostają tylko uczniowie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgadza się. Dlatego dostaniesz 4+ jeśli jeszcze dasz pełną odpowiedź na drugie pytanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Dwie pełne odpowiedzi za 4+.Słabiutko. Poczekamy na lepszych ode mnie. Romii dobrze zaczął to może ktoś uzupełni. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Grudnia 2020 I drugie pytanko. Czy cukier może zabezpieczać mięso bakteriostatycznie? Jeśli tak, to kiedy?Cukier był niezbędny w czasach gdy do peklowania używało się saletry (azotan), był on pożywką dla bakterii denitryfikujących (rozpad azotanu w azotyn, który to dopiero ma właściwości peklujące). Zerżniete z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Tok myślenia dobry, ale to nie to. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Cukier na zasadzie osmozy powoduje “odwodnienia” produktu oraz komórek drobnoustrojów powstrzymując ich rozwój. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Rola cukru podczas peklowania była poruszana w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/ Edytowane 28 Grudnia 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Myślę, że moje pytanie jest jasne. Nie chodzi w nim o rolę cukru w procesie peklowania. Podaję konkretny kierunek: czy cukier może działać bakteriostatycznie na mięso, jeśli tak to w jakim wypadku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Grudnia 2020 czy cukier może działać bakteriostatycznie na mięso, jeśli tak to w jakim wypadku Jest "środkiem transportu przemian " kwasu mlekowego i katalizatorem (w rozbiciu na glukozę i sacharozę) enzymów . W przypadku nadmiaru kwasu mlekowego wykazuje działanie bakteriostatyczne . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Blisko, ale nie o to pytałem. Pytałem, czy sam cukier, jako taki, może być dodatkiem zapewniającym bezpieczeństwo mięsa. Jeśli tak, to w jakim przypadku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Blisko, ale nie o to pytałem. Pytałem, czy sam cukier, jako taki, może być dodatkiem zapewniającym bezpieczeństwo mięsa. Jeśli tak, to w jakim przypadku. Metoda osmoaktywna Koncentracja cukru pow.60% powoduje bardzo duże zwiększenie ciśnienia osmotycznego i działa odwadniająco na komórki drobnoustrojów (podobnie jak solenie)Dodatek cukru w ilości zapewniającej stężenie w wodzie 25-35% skutecznie hamuje rozwój większości bakterii. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dodatek cukru w ilości zapewniającej stężenie w wodzie 25-35% skutecznie hamuje rozwój większości bakterii. Czyli konfitura mięsna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.