Jump to content

Recommended Posts

Bardzo proszę o wpisywanie w tym temacie Waszych propozycji odnośnie tematyki naszych następnych filmów. Co chcielibyście zobaczyć, czego Wam brakuje w naszej dotychczasowej kolekcji, itp.

Jestem w trakcie rozmów ze studiem filmowym zajmującym się produkcją filmów dotyczących naszej tematyki. Aktualnie czekam na wycenę takiego krótkiego (5-10 min.) filmu szkoleniowego.

Czekam z niecierpliwością na Wasze sugestie, gdyż ceny filmów uzależnione są również od ich tematyki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Pokażcie jak wędzić, jak osuszać.

Ale nie w wędzarni do której na wózku można wstawić 300kg wyrobów jednorazowo, tylko w kibelku albo nawet w wynalazku z alledrogo

za 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".

--

Romii

Edited by Romii

Pokażcie jak wędzić, jak osuszać.

Ale nie w wędzarni do której na wózku można wstawić 300kg wyrobów jednorazowo, tylko w kibelku albo nawet w wynalazku z alledrogo

za 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".

--

Romii

Popieram Przydałby się taki film. Można by w nim pokazać poszczególne etapy i wyjaśnić dosadnie na czym polega osuszanie. To pięta achillesowa wielu początkujących. Mnóstwo ludzi nie odrazu łapie istotę wyrównania temperatur.. Edited by Bossky

Lista Waszych propozycji:

1. Pokaz wykonania wyrobów dojrzewających.

2. Omówienie produkcji poszczególnych rodzajów kiełbas, od momentu wykrawania i klasyfikacji, do przedstawienia gotowego wyrobu.

3. Pokaz produkcji serów.

4. Omówienie prawidłowego sposobu wędzenia w różnego rodzaju wędzarniach, z zachowaniem wszystkich procesów technologicznych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nie będzie brana pod uwagę liczba głosów, ale cena produkcji filmu. Zbieram tutaj Wasze propozycje i oczekiwania, abym mógł przedstawić je szefowi studia. Jak już będę miał wynegocjowaną cenę za odcinek, pomyślimy jak zdobyć na to kasę.

Edited by Maxell

Jestem również za wyrobami dojrzewającymi. Sporo czytam, ale na ten temat dla mnie jest jeszcze dużo niewiadomych. Dzięki wam i waszym wpisom robię już całkiem ładne wedzonki, próbowałem robić kiełbasy z przepisów z forum polecanych przez sporą grupę osób. Dziękuję, dzięki Wam uwierzyłem że mogę również robić pyszne wyroby.Przede wszystkim nowym osobom polecam lekturę forum a niemal na każdy temat można znaleźć odpowiedź.

Chciałem zaproponować "dziczyznę" ale dopiero zobaczyłem że jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17881-dziczyzna-1dzik-patroszenie-bielenie-rozbi%C3%B3r-tuszy-i-przechowywanie/?hl=bielenie :facepalm:

Może sous vide? Od techniki, potraw po parzenie wędzonek.

[Dodano: 29 gru 2020 - 20:39]

albo nawet w wynalazku z alledrogo za 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".

Aby tylko z tego nie wyszła niechcący reklama tych "wynalazków".

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Ostatnio wkleiłem dwa ciekawe filmiki poradnikowe na temat technologii Sous Vide.

Ostatnio wkleiłem dwa ciekawe filmiki poradnikowe na temat technologii Sous Vide.

Chyba znalazłem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page-17?hl=sous%20vide:)

Ale mam plecy :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

dwa ciekawe filmiki

Oglądałem ale bardziej chodzi mi, żeby pokazać to tak jak my robimy w domu na pakowarkach listwowych, cyrkulatorach itd.

Konkretne temperatury i czas parzenia kiełbasy, szynki, polędwicy, baleronu, boczku, drobiu, wołowiny itp. Są przepisy gdzie jest napisane w jakiej temp. parzyć i do ilu stopni w środku ale jak wiadomo ciężko jest zmierzyć temp. produktu zapakowanego próżniowo.

Lista Waszych propozycji:

1. Pokaz wykonania wyrobów dojrzewających.

2. Omówienie produkcji poszczególnych rodzajów kiełbas, od momentu wykrawania i klasyfikacji, do przedstawienia gotowego wyrobu.

3. Pokaz produkcji serów.

4. Omówienie prawidłowego sposobu wędzenia w różnego rodzaju wędzarniach, z zachowaniem wszystkich procesów technologicznych.

5. Sous Vide po domowemu.

dwa ciekawe filmiki

ciężko jest zmierzyć temp. produktu zapakowanego próżniowo.

Możesz to zrobić przy użyciu termometru Meater.

Konkretne temperatury i czas parzenia 

Określenie czasu pełnego ogrzania pożywienia metodą sous vide jest dość łatwe, ponieważ woda posiada stałą temperaturę. Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, natomiast pięciocentymetrowy osiąga temperaturę wody na całej swej objętości w około 3 godziny. Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości aby doszło do przegrzania potrawy, dla większości potraw (z wyjątkiem tych najdelikatniejszych) przetrzymanie przez 2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicy.

Edited by bilu72

Bilu, tutaj podajemy tylko propozycje treści nowych filmów. :D

Jeszcze by się przydał film o tym jak pędzić bimber (coś o destylacji).

Jednak głupota ludzka nie zna granic.Ty tak na poważnie.?To od razu idź do KAS.Oni aż nóżkami przebierają żeby się takimi zająć. :facepalm: A wiesz Ty ,że pędzenie bimbru w Polsce bez akcyzy to przestępstwo.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Możesz to zrobić przy użyciu termometru Meater

nie każdy taki ma :facepalm:

Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości aby doszło do przegrzania potrawy

2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicy

ale do nie dogrzania może dojść?

Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, natomiast pięciocentymetrowy osiąga temperaturę wody na całej swej objętości w około 3 godziny

ten sam czas jest dla polędwicy co dla golonki?

Edited by L.Przemek

Panowie, ten temat nie służy do dyskusji technologicznych, tylko do przedstawienia propozycji tematyki filmów.

Nie będzie brana pod uwagę liczba głosów, ale cena produkcji filmu. Zbieram tutaj Wasze propozycje i oczekiwania, abym mógł przedstawić je szefowi studia. Jak już będę miał wynegocjowaną cenę za odcinek, pomyślimy jak zdobyć na to kasę.

A może kilku pasjonatów z forum - od filmu i kiełbasy zebrać razem i zrobić takie filmy?

Uważam że dało by się to zrobić.