Maxell Posted December 29, 2020 Report Share #1 Posted December 29, 2020 Bardzo proszę o wpisywanie w tym temacie Waszych propozycji odnośnie tematyki naszych następnych filmów. Co chcielibyście zobaczyć, czego Wam brakuje w naszej dotychczasowej kolekcji, itp.Jestem w trakcie rozmów ze studiem filmowym zajmującym się produkcją filmów dotyczących naszej tematyki. Aktualnie czekam na wycenę takiego krótkiego (5-10 min.) filmu szkoleniowego.Czekam z niecierpliwością na Wasze sugestie, gdyż ceny filmów uzależnione są również od ich tematyki. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/ Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 29, 2020 Report Share #2 Posted December 29, 2020 Myślę że można by było coś zrobić o typowych wyrobach dojrzewających bo jak się nie mylę czegoś takiego nie ma . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690164 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 29, 2020 Report Share #3 Posted December 29, 2020 Filmy powinny być tak montowane żeby pokazać poszczególne wedliny od wykrawania elementów z tuszy poprzez produkcję , do prezentacji . Tego mi w nich brakuje . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690166 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted December 29, 2020 Report Share #4 Posted December 29, 2020 Co prawda nie wędliny ,ale temat serów też by był ciekawy .Wiele osób boi się zacząć, może dzięki fachowym filmom było by łatwiej Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690169 Share on other sites More sharing options...
Romii Posted December 29, 2020 Report Share #5 Posted December 29, 2020 (edited) Pokażcie jak wędzić, jak osuszać.Ale nie w wędzarni do której na wózku można wstawić 300kg wyrobów jednorazowo, tylko w kibelku albo nawet w wynalazku z alledrogoza 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".--Romii Edited December 29, 2020 by Romii Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690173 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted December 29, 2020 Report Share #6 Posted December 29, 2020 (edited) Pokażcie jak wędzić, jak osuszać.Ale nie w wędzarni do której na wózku można wstawić 300kg wyrobów jednorazowo, tylko w kibelku albo nawet w wynalazku z alledrogoza 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".--RomiiPopieram Przydałby się taki film. Można by w nim pokazać poszczególne etapy i wyjaśnić dosadnie na czym polega osuszanie. To pięta achillesowa wielu początkujących. Mnóstwo ludzi nie odrazu łapie istotę wyrównania temperatur.. Edited December 29, 2020 by Bossky Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690184 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2020 Author Report Share #7 Posted December 29, 2020 Lista Waszych propozycji: 1. Pokaz wykonania wyrobów dojrzewających.2. Omówienie produkcji poszczególnych rodzajów kiełbas, od momentu wykrawania i klasyfikacji, do przedstawienia gotowego wyrobu.3. Pokaz produkcji serów.4. Omówienie prawidłowego sposobu wędzenia w różnego rodzaju wędzarniach, z zachowaniem wszystkich procesów technologicznych. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690185 Share on other sites More sharing options...
krzysztofkrys Posted December 29, 2020 Report Share #8 Posted December 29, 2020 Jeśli będzie brana pod uwagę ilość głosów na dany temat to jestem za; pokaz wykonania wyrobów dojrzewających. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690191 Share on other sites More sharing options...
cezar Posted December 29, 2020 Report Share #9 Posted December 29, 2020 Jestem za wyrobami dojrzewającymi Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690234 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2020 Author Report Share #10 Posted December 29, 2020 (edited) Nie będzie brana pod uwagę liczba głosów, ale cena produkcji filmu. Zbieram tutaj Wasze propozycje i oczekiwania, abym mógł przedstawić je szefowi studia. Jak już będę miał wynegocjowaną cenę za odcinek, pomyślimy jak zdobyć na to kasę. Edited December 29, 2020 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690235 Share on other sites More sharing options...
Jacek1301 Posted December 29, 2020 Report Share #11 Posted December 29, 2020 Jestem również za wyrobami dojrzewającymi. Sporo czytam, ale na ten temat dla mnie jest jeszcze dużo niewiadomych. Dzięki wam i waszym wpisom robię już całkiem ładne wedzonki, próbowałem robić kiełbasy z przepisów z forum polecanych przez sporą grupę osób. Dziękuję, dzięki Wam uwierzyłem że mogę również robić pyszne wyroby.Przede wszystkim nowym osobom polecam lekturę forum a niemal na każdy temat można znaleźć odpowiedź. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690238 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 29, 2020 Report Share #12 Posted December 29, 2020 (edited) Chciałem zaproponować "dziczyznę" ale dopiero zobaczyłem że jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17881-dziczyzna-1dzik-patroszenie-bielenie-rozbi%C3%B3r-tuszy-i-przechowywanie/?hl=bielenie Może sous vide? Od techniki, potraw po parzenie wędzonek.[Dodano: 29 gru 2020 - 20:39] albo nawet w wynalazku z alledrogo za 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".Aby tylko z tego nie wyszła niechcący reklama tych "wynalazków". Edited December 29, 2020 by wróbel75 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690244 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted December 29, 2020 Report Share #13 Posted December 29, 2020 Może sous vide? Też jestem za Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690248 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2020 Author Report Share #14 Posted December 29, 2020 Ostatnio wkleiłem dwa ciekawe filmiki poradnikowe na temat technologii Sous Vide. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690249 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 29, 2020 Report Share #15 Posted December 29, 2020 Ostatnio wkleiłem dwa ciekawe filmiki poradnikowe na temat technologii Sous Vide. Chyba znalazłem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page-17?hl=sous%20videAle mam plecy Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690259 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted December 29, 2020 Report Share #16 Posted December 29, 2020 dwa ciekawe filmiki Oglądałem ale bardziej chodzi mi, żeby pokazać to tak jak my robimy w domu na pakowarkach listwowych, cyrkulatorach itd.Konkretne temperatury i czas parzenia kiełbasy, szynki, polędwicy, baleronu, boczku, drobiu, wołowiny itp. Są przepisy gdzie jest napisane w jakiej temp. parzyć i do ilu stopni w środku ale jak wiadomo ciężko jest zmierzyć temp. produktu zapakowanego próżniowo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690277 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2020 Author Report Share #17 Posted December 29, 2020 Lista Waszych propozycji: 1. Pokaz wykonania wyrobów dojrzewających.2. Omówienie produkcji poszczególnych rodzajów kiełbas, od momentu wykrawania i klasyfikacji, do przedstawienia gotowego wyrobu.3. Pokaz produkcji serów.4. Omówienie prawidłowego sposobu wędzenia w różnego rodzaju wędzarniach, z zachowaniem wszystkich procesów technologicznych.5. Sous Vide po domowemu. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690278 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted December 29, 2020 Report Share #18 Posted December 29, 2020 Sous Vide po domowemu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690282 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted December 29, 2020 Report Share #19 Posted December 29, 2020 (edited) dwa ciekawe filmiki ciężko jest zmierzyć temp. produktu zapakowanego próżniowo. Możesz to zrobić przy użyciu termometru Meater. Konkretne temperatury i czas parzenia Określenie czasu pełnego ogrzania pożywienia metodą sous vide jest dość łatwe, ponieważ woda posiada stałą temperaturę. Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, natomiast pięciocentymetrowy osiąga temperaturę wody na całej swej objętości w około 3 godziny. Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości aby doszło do przegrzania potrawy, dla większości potraw (z wyjątkiem tych najdelikatniejszych) przetrzymanie przez 2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicy. Edited December 29, 2020 by bilu72 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690286 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2020 Author Report Share #20 Posted December 29, 2020 Bilu, tutaj podajemy tylko propozycje treści nowych filmów. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690288 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 29, 2020 Report Share #21 Posted December 29, 2020 (edited) Jeszcze by się przydał film o tym jak pędzić bimber (coś o destylacji). Jednak głupota ludzka nie zna granic.Ty tak na poważnie.?To od razu idź do KAS.Oni aż nóżkami przebierają żeby się takimi zająć. A wiesz Ty ,że pędzenie bimbru w Polsce bez akcyzy to przestępstwo. Edited December 29, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690291 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted December 29, 2020 Report Share #22 Posted December 29, 2020 (edited) Możesz to zrobić przy użyciu termometru Meaternie każdy taki ma Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości aby doszło do przegrzania potrawy 2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicyale do nie dogrzania może dojść? Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, natomiast pięciocentymetrowy osiąga temperaturę wody na całej swej objętości w około 3 godzinyten sam czas jest dla polędwicy co dla golonki? Edited December 29, 2020 by L.Przemek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690300 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2020 Author Report Share #23 Posted December 29, 2020 Panowie, ten temat nie służy do dyskusji technologicznych, tylko do przedstawienia propozycji tematyki filmów. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690301 Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted December 29, 2020 Report Share #24 Posted December 29, 2020 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690302 Share on other sites More sharing options...
tompi Posted December 30, 2020 Report Share #25 Posted December 30, 2020 Nie będzie brana pod uwagę liczba głosów, ale cena produkcji filmu. Zbieram tutaj Wasze propozycje i oczekiwania, abym mógł przedstawić je szefowi studia. Jak już będę miał wynegocjowaną cenę za odcinek, pomyślimy jak zdobyć na to kasę. A może kilku pasjonatów z forum - od filmu i kiełbasy zebrać razem i zrobić takie filmy?Uważam że dało by się to zrobić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690305 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.