Slawek08 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Witam wszystkich. Wczoraj było moje pierwsze wędzenie. Wędzarnie zrobiłem drewnianą już dwa lata temu teraz poczytałem forum i wędze ale miałem przygodę z tym wędzeniem. Mięso zapeklowane,obsuszone na powietrzu,wędzarnia nagrzana i jeszcze trochę obsuszylem mięso w wędzarni.Wędzenie na gorąco w temperaturze 50-60 stopni,3 godziny wędzenia bukiem. Otwieram wędzarnie kolor mięsa piękny,no to wkładam termometr w najgrubszy kawałek mięsa i pokazuje mi 34 stopnie. Ok podnoszę temperaturę do 90 i jeszcze mi schodzi 2 godziny zanim osiągnie mięso temperature 67 stopni. Wyciągam mięso i jest bardzo czarne,okazało się ze chiński termometr elektroniczny się zepsuł i pokazuje o 24 stopnie mniejszą temperature. Schab jest dobry w smaku i kruchy,baleron był parzony i też dobry. Po wędzeniu zacząłem czytać forum i chyba mam żle zrobioną wędzarnie. Wędzarnia szczelna drewniana szer 55x55 wys 80 u góry otwór który mogę regulować 12x12 cm rura od paleniska 1,2 metra i chyba największy problem palenisko. Rura o średnicy 35 cm i długości 40 cm z drzwiczkami które mogę szczelnie zamknąć. Temperature regulowałem drzwiczkami od paleniska. Teraz się zastanawiam czy jeśli wędliny wyszły dobre w smaku to jest wędzarnia dobrze zrobiona czy tylko mi się tak udało że są dobre bo czytałem ze przy wędzeniu nie można całkiem zamykać paleniska a ja zamykałem na chwile i otwierałem żeby utrzymać temperature. Nie wiem jak wstawić zdjęcia bo wysłałbym jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Po jakiego grzyba wędziłeś do temperatury 68 st.C w środku, jeśli wyroby miały być parzone? Trzeba było zakończyć wedzenie po uzyskaniu ładnego koloru. Temperaturę uzyskasz podczas parzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek08 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Wszystko miało być wędzone i poddane obróbce cieplnej w wędzarni ale jak to wyciągnąłem i zobaczyłem kolor to pomyślałem że tylko zaparze baleron i po parzeniu zmienił smak na lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Zanim dobrze nie poznasz swojej wędzarni, rób wszystko według wybranych i sprawdzonych przepisów. Zacznij od wędzenia, a podpiekanie i wędzenie na zimno zostaw sobie na później, kiedy już będziesz wiedział wszystko o swoim urządzeniu.Dobry i sprawny termometr to podstawa. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek08 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Dobrze piszesz Maxell. Trzeba trochę wędzić i poznać urządzenie. Ostatnio gadałem na temat wedzenia z takim dalszym znajomym,on mi dał do spróbowania kiełbasę którą sam robił i wędził. Kiełbasa dobra pytam jak ma zrbioną wędzarnie, on mówi że cztery płyty eternitu na górę eternit a palenisko to dwa pustaki przykryte blachą. Jak ktoś zaczyna przygodę z wędzeniem ma super wędzarnie i wyroby niedobre,ktoś ma bylejaką wędzarnie wędzi od lat i wyroby dobre,chyba bardziej ważniejsze doswiadczenie niż wykonanie wędzarni Ale na wędzarnie z eternitu bym się nie zdecydował ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Ludzie robią różne ciekawe rzeczy, choć nie zawsze się to dobrze kończy. W każdym razie, jak pokazuje życie, jeśli zgłębisz tajniki prawidłowego wędzenia, to i w kartonie po telewizorze wykonasz wzorcową produkcję. Teraz ucz się swojej wędzarni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Wędzarnia szczelna drewniana szer 55x55 wys 80 u góry otwór który mogę regulować 12x12 cm rura od paleniska 1,2 metra i chyba największy problem palenisko. Rura o średnicy 35 cm i długości 40 cm z drzwiczkami które mogę szczelnie zamknąć. Taka wędzarnia nie nadaje się do podpiekania w niej. Żeby uzyskać temperaturę 90 stopni w środku trzeba tam porządne ognisko rozpalić.To nie ma nic wspólnego z wędzeniem. 2h w ognisku i każde mięso będzie czarne - niezależnie od innych czynników.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek08 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Termometr zamontowany w wędzarni pokazuje dobrze temperature,termometr jest sprawny i niemam żadnego problemu uzyskać temperature 90 stopni w wędzarni i utrzymywać tą temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Termometr zamontowany w wędzarni pokazuje dobrze temperature,termometr jest sprawny i niemam żadnego problemu uzyskać temperature 90 stopni w wędzarni i utrzymywać tą temperature. Tylko utrzymanie temperatury bez wytwarzana sadzy Ci nie idzie.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek08 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Grudnia 2020 No właśnie tak jak pisał Maxell, wędzić poznać urządzenie jak co robić i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Poczytaj forum,i ćwicz tak, abyś już po następnym wędzeniu pochwalił się tutaj super wędzonkami, czego Ci w Nowym Roku serdecznie życzę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.