Skocz do zawartości

Kiełbaski beskidzkie


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Z dostanego jakiś czas temu baranka, powstało między innymi trochę kiełbasy.

 

 

Kiełbaski grillowe beskidzkie.

 

 

Receptura na 5 kg: 


Jagnięcina I kl. - 1 kg
Jagnięcina kl. II – 1,5 kg 
Wieprzowina kl. II (70/30) – 2,5 kg 

Przyprawy. 
Użyte do peklowania:
Peklosól – 20 g/kg 
 
dodane w czasie produkcji: 
rozmaryn mielony – 1 g/kg 
ziele ang. – 0,5 g/ kg 
pieprz czarny – 2 g/kg 
majeranek - 1 g/kg

czosnek - 5 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 
Materiały pomocnicze: 
Jelita wieprzowe kal. 24/26   

Postać surowca po obróbce: 
Jagnięcina kl. I rozdrobniona na siatce 16 mm

wieprzowina kl. II rozdrobniona na siatce 10 mm

jagnięcina kl. II rozdrobniona na siatkach 8,4,3 mm


Postać gotowego produktu: 
Kiełbaski odkręcane w odcinki długości 16-18 cm, podzielone na parki. 

Mieszanie: 

Jagnięcinę kl. II mieli się ( kutruje) 3 razy na siatkach 8,5,3 mm z dodatkiem 25 % lodu lub wody i dodaje przyprawy. 

 

Jagnięcinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II a następnie dodaje się wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników.

 

Napełnianie i odkręcanie jelit: 
Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając w zwojach.

Powietrze wykłuwa się. 
 

Osadzanie: 
Przez ok. 1,5 godz. w temp. pokojowej 
 

Wędzenie: 
Dymem gorącym w temp. 55-60 stopni C. przez 120 minut. 

 

Parzenie:

W temperaturze 72-75 stopni do uzyskania wewnątrz batonu 70 stopni.
 

Studzenie: 
Do temperatury poniżej 12 st.C. 

 

Część farszu trafiła do osłonek białkowych fi 45

Po upieczeniu w temp. 90 stopni C i uzyskaniu wewnątrz batonów 68 stopni C. kiełbasa wystudzona i podsuszona przez kilka dni.

Powstała nowa i smaczna kiełbasa podsuszana.

 

post-55133-0-29942200-1609686136_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.