Skocz do zawartości

Kiełbasa leszczyńska


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Powstała już ponad rok temu, więc wypada ją wreszcie zaprezentować. Idealna do podawania z wody.

 

Receptura na 5 kg: 


Wieprzowina kl. II (70/30) – 4 kg 
Mięso drobne z jelenia – 1 kg 
 

Przyprawy. 
Użyte do peklowania:
Peklosól – 20 g/kg 
 
dodane w czasie produkcji: 
majeranek – 2,5 g/kg 
ziele ang. – 0,2 g/kg 
pieprz czarny – 2 g/kg 
kolendra - 0,5 g/kg

czosnek - 2 g/kg

jałowiec - 1 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 
Materiały pomocnicze: 
Jelita wieprzowe kal. 26/28   

Postać surowca po obróbce: 
 

Wieprzowina kl. II rozdrobniona na siatce 8 mm

mięso z jelenia rozdrobnione na siatkach 8,4,3 mm


Postać gotowego produktu: 
Kiełbasa odkręcana w odcinki długości 15-20 cm, podzielone na parki. 

Mieszanie: 

Mięso z jelenia mieli się ( kutruje) 3 razy na siatkach 8,5,3 mm z dodatkiem 25 % lodu lub wody i dodaje przyprawy. 

 

Do wieprzowiny kl. II dodaje się wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników.

 

Napełnianie i odkręcanie jelit: 
Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając w zwojach.

Powietrze wykłuwa się. 
 

Osadzanie: 
Przez ok. 1,5 godz. w temp. pokojowej 
 

Wędzenie: 
Dymem gorącym w temp. 55-60 stopni C. przez 120 minut. 

 

Podczas wędzenia należy przekładać kije.

 

Parzenie:

W temperaturze 72-75 stopni przez około 20-25 minut, do uzyskania wewnątrz batonu 70 stopni.
 

Studzenie: 
Do temperatury poniżej 12 st.C. 

 

post-55133-0-82810200-1609937267_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa, apetycznie wyglądająca kiełbasa, wykonanie moim zdaniem bardzo OK...

 

PS

Pasowała by tu cała gorczyca...

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa, apetycznie wyglądająca kiełbasa, wykonanie moim zdaniem bardzo OK...

 

PS

Pasowała by tu cała gorczyca...

Dzięki za miłe słowa.

A z tą gorczycą u mnie to jest tak, że chrzęści między zębami więc wolę musztardę osobno.

Ale dla miłośników w kiełbasie, czemu nie. Może i wizualnie byłoby jeszcze lepiej.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ciekawa ????trochę nośnika smaku ????i dobrze ????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.