L.Przemek Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Stycznia 2021 potwierdziłeś moje argumenty gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Co do przypraw do solanki to nie jest całkiem prawdą że ich nie dodajemy . Kłania się - szynka wołowa i rolady. Pw.21 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) To zależy ile dni trwa peklowanie jak na szybko to dla równomiernego rozprowadzenia solanki ale przy długim peklowaniu ( 14-21 dni) nie ma potrzeby przewracania mięsa. Pekluję mięsa średnio około 4dni. Nigdy nie przewracam bo boję się infekcji, choć nigdy też takowa się nie pojawiła. Zdarzają się rzeczywiści kawałki mięsa podobne jak na zdjęciu, ale znika topodczas dalszej technologii produkcji. W efekcie końcowym nie zaobserwowałem żadnych zmian czy różnic.Wydaje mi się, że dobrze wykonany nastrzyk załatwia sprawę. No i przyprawy zawsze w formie wywaru. Pozwala wyciągnać znacznie intensywniejszy smak i aromat plus pewność, że nie dojdzie do infekcji. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez abadeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Nie wszyscy mają świadomość, że przyprawy są dużym zagrożeniem mikrobiologicznym dla naszych wyrobów - dlatego uważam, że jeśli chce się ich używać do peklowania to lepiej stosować z nich wywar i po ostudzeniu dodawać go do solanki.Swego czasu brałem udział w doświadczalnej dekontaminacji przypraw metodą radiacyjną.Tutaj można poczytać co możemy "znaleźć" w przyprawach: https://spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/przyprawy-i-dodatki-funkcjonalne/258/stan-mikrobiologiczny-i-metody-dekontaminacji-przypraw Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Pod koniec lat 60-tych pracowałem w oddziale peklowni . Peklowanie opierało się o PN które zawarte są właśnie w Pw. 16-21 i innych publikacjach. Nie chciałem powoływać na swoje doświadczenia a o przepisy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Peklowaliście w oparciu o peklosól czy saletra i sól.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Stycznia 2021 W tym czasie mieszanka peklująca z saletrą na rynek krajowy . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Przewracaliście mięso w połowie peklowania.? W jednej z mądrych książek wyczytałem kiedyś, że peklowanie w basenach z użyciem saletry wymagało przewracania w połowie peklowania ze względu na to, że saletra wypływała na wierzch a słona woda opadala na dół . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Przewracaliście mięso w połowie peklowania.? W połowie nie ale zaraz po nastrzykiwaniu tak ale to było w Z.M. i w masownicach próżniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) W podręcznikach do nauki zawodu Poszepczyńskiego w wydaniach drugich poprawionych lata po 1975 jest zalecenie w peklowaniu zalewowym w połowie cyklu peklowania przekładanie surowca. W podręcznikach wydanych wcześniej a więc w latach w których przyuczałem się do zawodu lata 60 -te nie było wzmianki o przekładaniu i tego nie praktykowano w tym zakładzie pracy. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Mam ogromną prośbę do forowego Weterana-Pispana, aby swoich zagadek i niedomówień nie kierował do Nowicjuszy !!! Dostosuję się, w razie czego Arkadiusz wyjaśnił zaraz sprawę.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zawsze się zastanawiam, dlaczego w naszym kraju jest tylu pseudo fachowców, którzy uważają - myślą,że ONI zawsze maja rację, nieważne,że uznany autorytet (w tym przypadku "DZIADEK") powołuje się na lata doświadczeń i praktyki zawodowej, On znaczy się "majster od siedmiu boleści ślusarz, broń boże nie mam nic do ślusarzy, On wie lepiej i"grzebie łapami wpierw w nosie a później w solance" i oczywiście "miesza" w głowach tym co chcą zrobić coś dobrego i szukają porad na tym forum. Pozdrawiam Dziadka i wszystkich tych, którzy, którzy uważają tak jak on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.