Gość Raf78 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Witam, czy ktoś z kolegów używa do swojej wędzarni drewnianej DG Thermowind. Zastanawiam się, czy można zredukować wylot np do 50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Ja takiego używam od dłuższego czasu , redukcja wylotu nie spowoduje mniejszej ilości dymu - nie jestem pewny czy nie zacznie się dławic i dym poleci bokami ( szczególnie przez górną klapę ) dzieje się tak jak masz zatkany przepływ wewnątrz . Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Zasilasz nim swoją wędzarnię, czy oryginalną Thermowind?Czy jesteś zadowolony z jego pracy Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Czy ktoś jeszcze posiada ten Dymogenerator Thermowind podłączony do swojej wędzarni?? Edytowane 24 Stycznia 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamP Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Jeżeli do mnie pytanie - to zasilam swoją ok 600l jestem bardzo zadowolony . nie miałem żadnych problemów jedynie czyszczenie .... . Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Witam, jakby ktoś jeszcze oprócz kolegów AdamP i Grzewlod użytkował DG Thermowind 1900 prosiłbym o info jak się mu sprawuje to urządzenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) W swojej wędzarni mam wlot powietrza fi 100 umiejscowiony w spodzie w centralnej części pod deflektorem, tam też mam wentylator, który używam do osuszania. Oczywiście DG bazujący na tradycyjnej konstrukcji (wg Rogera) umieszczony z boku, wylot rurki dymowej nad deflektorem.Z racji, że zamierzam kupić DG Thermowind zastanawiam się, czy nie podłączyć go w miejsce mojego wlotu powietrza w spodzie wędzarni. Prawie jest tam wejście fi 100. Wentylator jest zbędny, bo Thermowind ma go wbudowany. Dym wlatywałby pod deflektorem i rozpraszałby się na cała wędzarnię. Nie wiem tylko, czy byłoby to dobre dla grzałki.Czekam na Wasze komentarze w zakresie takiego rozwiązania. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Podbijam temat do użytkowników DG Thermowind j. W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2021 Planuję takie umiejscowienie DG Thermowind. Jak oceniacie takie rozwiązanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Widzę, że użytkowników DG Thermowind jest mało. Zastosuję powyższe rozwiązanie, dam znać jak się będzie spisywało. Tak z innej beczki: zastanawiam się, czy DG z wlotem od spodu mogę podłączyć rurą spiro. Wiem, że w Borniaku są one jak element wyposażenia https://grillcenter.com.pl/product-pol-1827-Rura-spiro-3-m-z-dwiema-obejmami-ZWA-01-firmy-Borniak.html. Również są sprzedawane jako dedykowane do wędzarni na https://sklep.nomart.pl/p/515/14672886/rura-lacznik-kanal-elastyczny-do-wedzarni-wedzarnie-wedliniarstwo.htmlTakże producent Thermowinda polecał mi połączenie rurą spiro. Co szanowni Koledzy o tym sądzą ? Edytowane 4 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2021 Tak jak najbardziej - pamietaj , spiro są ze stali nierdzewnej i aluminium - polecam tą pierwszą Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki, zastosuję zatem tą spiro z nierdzewki...Mam DG z popielnikiem wg znanej na forum konstrukcji. Teraz sprawdzę jeszcze tego Thermowinda. Na pewno poinformuję kolegów o moich subiektywnych odczuciach w porównaniu tych DG w przypadku mojej wędzarni. Edytowane 4 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lutego 2021 Dymogenerator Thermowind THW 1900 już u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan koszalin Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2021 Dymogenerator Thermowind THW 1900 już u mnie...I jak efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Lutego 2021 Na razie nie dam rady podłączyć, bo muszę dokupić elementy przyłączeniowe. Kolejne wędzenie na pewno będzie przy jego użyciu, dam znać jak przebiegło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lutego 2021 Puszczenie dymu przez grzałkę spowoduje intensywne dopalanie lotnych składników dymu. Uwędzić uwędzisz, ale ja jednak wpuściłbym ten dym z boku nad deflektorem. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lutego 2021 Po 1-sze to dokładnie jak napisał MIKI, a po 2-gie: czy jak będziesz wędził na zimno to czy będziesz demontował grzałkę? Bo jak nie, to osadzi się na niej nalot z dymu i jak później włączysz grzanie to będzie się działo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lutego 2021 Dzięki koledzy za informację. Zrobię zatem otwór 100 z boku tuż nad deflektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2021 Myślę, że takie rozwiązanie będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) No i w końcu dzisiaj udało mi się zamontować DG Thermowind. Trochę blacha nierdzewka dała w kość przy wierceniu otworu fi 100. Ale dałem radę. Jutro pierwsze wędzenie przy jego użyciu :-) Edytowane 20 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lutego 2021 No i jeszcze daszek:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) 23:26 skończone przygotowywanie produktów do jutrzejszego wędzenia. Sprawdzenie w boju DG Thermowind :-) Edytowane 20 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan koszalin Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lutego 2021 Raf78, fachowo to wygląda. Tylko zastanawiam się czy zamontowałeś wiatrak do grzałki, którą masz pod deflegmatorem. Chodzi mi o rozkład temperatury w czasie zapiekania. Pisałeś, że nie ma potrzeby dodawania wiatraka, bo TG ma własny. Rozwiązuje to problem zadymiania w czasie wędzenia na zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) Mam wlot powietrza od spodu, tam jest wentylator, ale używany tylko do osuszania. Przy podpiekaniu nie używam wentylatora.Kiełbaski gotowe, teraz do wędzarni poszły wędzonki. Edytowane 21 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lutego 2021 Nooo, "Baśki" kolorek "bajaderka" , czekamy na resztę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.