Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sielawa wędzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarcinGsxr

MarcinGsxr

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRuciane-Nida

Napisano 13 sty 2021 - 19:20

Dobry wieczór, Panowie potrzebuje jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu na solankę do sielawy. Z tym że moje sielawy są duże sztuka taka od 25-30 dkg. Chce je solić na mokro przed Wędzeniem. Pozdrawiam i dziękuje za porady ;)

#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6451 postów

Napisano 13 sty 2021 - 19:39

https://wedlinydomow...ia-szczegolowa/

#3 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 13 sty 2021 - 20:42

Dobry wieczór, Panowie potrzebuje jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu na solankę do sielawy. Z tym że moje sielawy są duże sztuka taka od 25-30 dkg. Chce je solić na mokro przed Wędzeniem. Pozdrawiam i dziękuje za porady ;)

Są tu też baardzo zorientowane i pomocne Panie

#4 MarcinGsxr

MarcinGsxr

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRuciane-Nida

Napisano 13 sty 2021 - 21:16

Dobry wieczór, Panowie potrzebuje jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu na solankę do sielawy. Z tym że moje sielawy są duże sztuka taka od 25-30 dkg. Chce je solić na mokro przed Wędzeniem. Pozdrawiam i dziękuje za porady ;)

Są tu też baardzo zorientowane i pomocne Panie

Nie śmie nawet zaprzeczać :)
[Dodano: 13 sty 2021 - 20:16]

https://wedlinydomow...ia-szczegolowa/



No właśnie już jakiś czas temu przeglądałem ten post ale nic konkretnego nie wyczytałem dlatego właśnie wnoszę o wytłumaczenie solanki pod sielawę na tzw. „Chłopski rozum” ;)

#5 Grzewlod

Grzewlod

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 13 sty 2021 - 21:55

@MarcinGsxr,

Przyjmując, że ryba jest patroszona z głową i ma pow. 17 cm długości

Czas solankowania od 30 do 60 min.

Stężenie 20°Be. 



#6 MarcinGsxr

MarcinGsxr

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRuciane-Nida

Napisano 13 sty 2021 - 22:02

@MarcinGsxr,
Przyjmując, że ryba jest patroszona z głową i ma pow. 17 cm długości
Czas solankowania od 30 do 60 min.
Stężenie 20°Be.


Czyli ile g soli wychodzi na 1l wody i 1kg ryby?

#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6451 postów

Napisano 13 sty 2021 - 22:06

Chodzi o to żebyś poczytał i poszukał, bo przy każdej kolejnej rybie będziesz pytał o to samo. ;)

#8 MarcinGsxr

MarcinGsxr

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRuciane-Nida

Napisano 13 sty 2021 - 22:22

Chodzi o to żebyś poczytał i poszukał, bo przy każdej kolejnej rybie będziesz pytał o to samo. ;)



Wędze tylko sielawę i pstrąga gdyż mam do nich najlepszy dostęp jeżeli chodzi o zakup ;)

#9 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 584 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 13 sty 2021 - 22:41

Do sielawy robię 7-8% do pstrąga 10% ,rybki do  solanki na 10-12 godz i jest git. 

https://wedlinydomow...-23#entry601975



#10 Grzewlod

Grzewlod

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 14 sty 2021 - 07:34

 

@MarcinGsxr,
Przyjmując, że ryba jest patroszona z głową i ma pow. 17 cm długości
Czas solankowania od 30 do 60 min.
Stężenie 20°Be.


Czyli ile g soli wychodzi na 1l wody i 1kg ryby?

 

Przy soleniu ryb w zalewie stosuję tylko i wyłącznie solomierz ponieważ różnie to bywało ze słonością, od dłuższego czasu przy soleniu ryb nie dobieram mieszanki %.

 

Poniżej zamieszczam link do przykładowego solomierza.

 

https://allegro.pl/o...AiABEgIEePD_BwE


Użytkownik Grzewlod edytował ten post 14 sty 2021 - 07:57


#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6451 postów

Napisano 14 sty 2021 - 11:30

Załączony plik  STĘŻENIE SOLANEK PEKLUJĄCYCH.jpg   261,74 KB   1 Ilość pobrań



#12 MarcinGsxr

MarcinGsxr

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRuciane-Nida

Napisano 14 sty 2021 - 11:55

Myśle że 90g soli na litr wody będzie odpowiednio na 12h na te duże sielawy. Później tylko wytarcie papierowym ręcznikiem ociekanie suszenie i w dym. Zobaczymy jak wyjdzie. Ostatnio podobna solankę robiłem na pstrągi z tym że po wyjęciu z solanki oplukalem ryby obficie bieżącą wodą i na żebrach były słonawe a na grzbiecie już praktycznie w ogóle nie było czuć soli

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 Grzewlod

Grzewlod

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 14 sty 2021 - 19:36

Ostatnio podobna solankę robiłem na pstrągi z tym że po wyjęciu z solanki oplukalem ryby obficie bieżącą wodą i na żebrach były słonawe a na grzbiecie już praktycznie w ogóle nie było czuć soli

 

W przypadku większych ryb oprócz mokrego zasolenia proponuję zastosować dodatkowe wprowadzenie soli przy pomocy nastrzyku domięśniowego soli, który należy wykonać w połowie odległości między płetwą grzbietową a linią naboczną. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych