
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Sielawa wędzona
#1
Napisano 13 sty 2021 - 19:20

#3
Napisano 13 sty 2021 - 20:42
Są tu też baardzo zorientowane i pomocne PanieDobry wieczór, Panowie potrzebuje jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu na solankę do sielawy. Z tym że moje sielawy są duże sztuka taka od 25-30 dkg. Chce je solić na mokro przed Wędzeniem. Pozdrawiam i dziękuje za porady


#4
Napisano 13 sty 2021 - 21:16
Są tu też baardzo zorientowane i pomocne PanieDobry wieczór, Panowie potrzebuje jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu na solankę do sielawy. Z tym że moje sielawy są duże sztuka taka od 25-30 dkg. Chce je solić na mokro przed Wędzeniem. Pozdrawiam i dziękuje za porady
Nie śmie nawet zaprzeczać

[Dodano: 13 sty 2021 - 20:16]
No właśnie już jakiś czas temu przeglądałem ten post ale nic konkretnego nie wyczytałem dlatego właśnie wnoszę o wytłumaczenie solanki pod sielawę na tzw. „Chłopski rozum”

#5
Napisano 13 sty 2021 - 21:55
@MarcinGsxr,
Przyjmując, że ryba jest patroszona z głową i ma pow. 17 cm długości
Czas solankowania od 30 do 60 min.
Stężenie 20°Be.
#6
Napisano 13 sty 2021 - 22:02
@MarcinGsxr,
Przyjmując, że ryba jest patroszona z głową i ma pow. 17 cm długości
Czas solankowania od 30 do 60 min.
Stężenie 20°Be.
Czyli ile g soli wychodzi na 1l wody i 1kg ryby?
#7
Napisano 13 sty 2021 - 22:06

#8
Napisano 13 sty 2021 - 22:22
Chodzi o to żebyś poczytał i poszukał, bo przy każdej kolejnej rybie będziesz pytał o to samo.
Wędze tylko sielawę i pstrąga gdyż mam do nich najlepszy dostęp jeżeli chodzi o zakup

#9
Napisano 13 sty 2021 - 22:41
Do sielawy robię 7-8% do pstrąga 10% ,rybki do solanki na 10-12 godz i jest git.
https://wedlinydomow...-23#entry601975
#10
Napisano 14 sty 2021 - 07:34
@MarcinGsxr,
Przyjmując, że ryba jest patroszona z głową i ma pow. 17 cm długości
Czas solankowania od 30 do 60 min.
Stężenie 20°Be.
Czyli ile g soli wychodzi na 1l wody i 1kg ryby?
Przy soleniu ryb w zalewie stosuję tylko i wyłącznie solomierz ponieważ różnie to bywało ze słonością, od dłuższego czasu przy soleniu ryb nie dobieram mieszanki %.
Poniżej zamieszczam link do przykładowego solomierza.
https://allegro.pl/o...AiABEgIEePD_BwE
Użytkownik Grzewlod edytował ten post 14 sty 2021 - 07:57
#12
Napisano 14 sty 2021 - 11:55
Sponsor
#13
Napisano 14 sty 2021 - 19:36
Ostatnio podobna solankę robiłem na pstrągi z tym że po wyjęciu z solanki oplukalem ryby obficie bieżącą wodą i na żebrach były słonawe a na grzbiecie już praktycznie w ogóle nie było czuć soli
W przypadku większych ryb oprócz mokrego zasolenia proponuję zastosować dodatkowe wprowadzenie soli przy pomocy nastrzyku domięśniowego soli, który należy wykonać w połowie odległości między płetwą grzbietową a linią naboczną.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych