Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Produkcja konserw sterylizowanych typu gulasz

autoklaw konserwy sterylizacja

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 21 sty 2021 - 13:51

Witam, 

 

Prowadze restauracje i chcialbym wprowdzic do sprzedazy dania miesne, sterylizowane w puszkach 300g 99x50 typu gulaszm w sensie ze w sosie. Data przydatnosci 2 lata. 

Kupilem autoklaw na amazonie i zaczalem dzialac.Załączony plik  71fxrivjpNL._AC_SL1500_.jpg   55,34 KB   11 Ilość pobrań

 

Przed gotowaniem wpompowywuje powietrze do 1 Bara.

Wody nie bylo nigdy wiecej niz polowa autoklawu bo mialem malo puszek w srodku.

Gotuje, po okolo 20 minutach osiagam 115 stopni C. (znalazlem taki wykres tuta w jakims poscie)

Gotuje 15 minut. Cisnienie jest okolo 4 Bara

Odstawiam.

 

Schladzam polewajac go wodom, okladajac lodem. Puszki trzeszcza, kilka sie nawet pogielo, te ktore mialy sporo powietrza w srodku. Reszta ok, zaciagnieta proznia. 

Ogolnie fajnie ugotowane potrawy, nie przeciagniete. 

Pomimo wody schlodzenie trwa bardzo dlugo, okolo 2 godzin.Kiedy tem zejdzie do 40 stopni a cisnienie do 1 Bara spuszczam cisnienie zaworem.

 

Producent jednak zaleca pozostawienie go na noc do ostygniecia. 

 

W tym czasie przekrece potrawy i nie bedzie co zbierac.

 

Poratuje tutaj ktos jakas rada? 

 

Gdy sterylizowalem w temp 121 60 minut to wszystko czyc bylo spalenizna. 



#2 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4444 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 21 sty 2021 - 19:47

Poratuje tutaj ktos jakas rada?

Napisz, czego oczekujesz tj w jakim etapie sterylizacji masz kłopoty lub czego nie rozumiesz?

Wody nie bylo nigdy wiecej niz polowa autoklawu bo mialem malo puszek w srodku.

Pomimo braku pełnego wsadu do autoklawu należy zalać autoklaw woda na taki poziom jak przy pełnym załadunku.

Gdy sterylizowalem w temp 121 60 minut to wszystko czyc bylo spalenizna.

Termometr w autoklawie jest przeznaczony do mierzenia temperatury w wodzie a nie mieszaniny pary wodnej i powietrza ( nie pełny załadowany i zalany autoklaw).

Przeczytaj dokładnie https://wedlinydomow...omowy-dziadka/ i inne tematy Dziadka o konserwach.



#3 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 22 sty 2021 - 22:48

 

Poratuje tutaj ktos jakas rada?

Napisz, czego oczekujesz tj w jakim etapie sterylizacji masz kłopoty lub czego nie rozumiesz?

 

 

Wody nie bylo nigdy wiecej niz polowa autoklawu bo mialem malo puszek w srodku.

Pomimo braku pełnego wsadu do autoklawu należy zalać autoklaw woda na taki poziom jak przy pełnym załadunku.

 

 

Gdy sterylizowalem w temp 121 60 minut to wszystko czyc bylo spalenizna.

Termometr w autoklawie jest przeznaczony do mierzenia temperatury w wodzie a nie mieszaniny pary wodnej i powietrza ( nie pełny załadowany i zalany autoklaw).

Przeczytaj dokładnie https://wedlinydomow...omowy-dziadka/ i inne tematy Dziadka o konserwach.

 

Dzieki za pomoc. 

 

Poprawilem nastepujace:

1.Zalalem komore prawie pod korek, termometr zanurzony w wodzie.

2. Zalalem prawie wrzatkiem a i tak dlugo sie nagrzewal, chyba 2,5 godziny. 

3. Temperatura 121 C i 2,7 Bar. Mysle, ze wporzadku. Gotowalem ok. 35 minut. 

 

Wystapil problem. Przetrzymujac w tej temperaturze caly czas wzrastalo cisnienie. Az pod koniec sterylizacji wynioslo 3,5 Bar. 

Kilka puszek pogielo, dwie rozsczelnilo. Ogolnie nie spalilo zawartosci puszek (zwykla mielonka) ale i tak smak nie ten. Czuc ze bylo za goraco.

 

Jak uzyskac pozadana temperature bez takiego wysokigo cisnienia?

Spuszczac cisnienie w trakcie podrzewania? Czy sobie zamontowac np Wentyl maks 2,5 albo 3 Bar. Teraz mam 6 Bar wentyl bezpieczenstwa to wiadomo, ze go nic nie ruszy. 

 

Widze, ze dziadek ma niskie cisnienie, a odpowiednia temperature. 121. 

 

Co radzicie?



#4 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 22 sty 2021 - 23:04

Sa trzy możliwości

1 Albo termometr uszkodzony

2 albo ciśnieniomierz

3 albo dopompowałeś powietrze z kompresora

Możliwe ze 2 lub nawet trzy przyczyny jednoczenie

Przy tym ciśnieniu (2,7 Bar), jeżeli nie dopompowałeś powinno być ponad 130 stC

Tu masz tabele

 

Załączony plik  xzxz.JPG   56,49 KB   7 Ilość pobrań

Jeżeli grzejesz palnikiem, możliwe ze grzejesz w jednym miejscu za mocno i tam jest już  ponad 130 stC a ciepło za wolno się rozchodzi po autoklawie

 

 

Czas nagrzewania leży po stronie grzałek, za słabe do objętości lub źle podłączone

A jeżeli grzejesz palnikiem za slaby palnik, lub źle ciepło rozłożone

 

 

 

Spuszczac cisnienie w trakcie podrzewania?

 

To się źle skończy, nie rób tego!!!!!!


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 22 sty 2021 - 23:18


#5 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 22 sty 2021 - 23:36

PS

Puszki zgniotło, czy rozdymało? A może cześć tak i cześć tak? na dole pozgniatało, a do góry rozdymało


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 22 sty 2021 - 23:37


#6 szaja

szaja
  • Użytkownicy
  • 446 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 23 sty 2021 - 08:59

https://autoclav.com...vtoklavirovanii

 

https://autoclav.com.ua/ua/video



#7 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 23 sty 2021 - 11:32

Sa trzy możliwości

1 Albo termometr uszkodzony

2 albo ciśnieniomierz

3 albo dopompowałeś powietrze z kompresora

Możliwe ze 2 lub nawet trzy przyczyny jednoczenie

Przy tym ciśnieniu (2,7 Bar), jeżeli nie dopompowałeś powinno być ponad 130 stC

Tu masz tabele

 

attachicon.gif xzxz.JPG

Jeżeli grzejesz palnikiem, możliwe ze grzejesz w jednym miejscu za mocno i tam jest już  ponad 130 stC a ciepło za wolno się rozchodzi po autoklawie

 

 

Czas nagrzewania leży po stronie grzałek, za słabe do objętości lub źle podłączone

A jeżeli grzejesz palnikiem za slaby palnik, lub źle ciepło rozłożone

 

 

 

Spuszczac cisnienie w trakcie podrzewania?

 

To się źle skończy, nie rób tego!

 

Wszystko nowe, dopiero co przyszlo. 

Termometr dobry, wsadzalem w olej takze drugi termometr, pkazywal ta sama temperature.

Manometr raczej tez dobry bo jednak kilka puszek bylo nadgniecionych, jedna rozszczczelnilo, a jedna bylo napuchnieta. 

Nie dopompowywalem powietrza na poczatku.

 

Palnik moze byc za slaby, niewiem ile ma mocy. 

 

Na poczatku bylo 2,7 i 121 ale potem temperatura stala, a cisnienie dalej roslo. 


[Dodano: 23 sty 2021 - 11:31]

PS

Puszki zgniotło, czy rozdymało? A może cześć tak i cześć tak? na dole pozgniatało, a do góry rozdymało

jedna bylo rozdeta, a reszta troche pognieciona, jedna sie nawet rozszczelnila


[Dodano: 23 sty 2021 - 11:32]

oni tutaj zalecaja dopompowac powietrze, wtedy bedzie napewno wieksze cisnienie



#8 szaja

szaja
  • Użytkownicy
  • 446 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 23 sty 2021 - 11:49

........................................ 

 

 

 

 

Musisz jeszcze poczytać o sterylizacji konserw, to nie będziesz się dziwić dopompowaniu powietrza i z będziesz miał odpowiedź na pytanie o pogięte konserwy.


Użytkownik EAnna edytował ten post 23 sty 2021 - 21:36


#9 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 23 sty 2021 - 11:56

 

Musisz jeszcze poczytać o sterylizacji konserw, to nie będziesz się dziwić dopompowaniu powietrza i z będziesz miał odpowiedź na pytanie o pogięte konserwy.

 

czytalem, i jedni pisza tak drudzy tak. nawet sprzedawca mi mowil, zeby nie pompowac choc w intrukcji ktora jest dolaczona pisze zeby pompowac. 


Użytkownik EAnna edytował ten post 23 sty 2021 - 21:37
Proszę nie cytować tasiemców tylko istotne fragmenty


#10 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6225 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 sty 2021 - 12:29

Napisz jaką masz wolną przestrzeń  - ile cm od góry autoklawu jest lustro wody . Napisz jak chłodzisz autoklaw



#11 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 23 sty 2021 - 12:38

Napisz jaką masz wolną przestrzeń  - ile cm od góry autoklawu jest lustro wody . Napisz jak chłodzisz autoklaw

dzis zrobie jeszcze jeden test, zrobie zdjecia dokladnie. ale bylo moze z 5 cm. zeby termometr byl w wodzie zanurzony. 

 

nie chlodze, jest za ciezki, ale moglbym go wsadzic do gara z zimna woda ewentualnie.



#12 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6225 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 sty 2021 - 14:37

Jak długa jest sonda termometru i jak długa jest ta rurka w którą wkładasz termometr



#13 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 sty 2021 - 14:48

Na czym grzejesz? masz grzałki elektryczne w środku, czy na jakimś taborecie gaz lub elektryczny

Jaka moc?

Foto jak to stoi

Co masz na dnie? Puszki stoją na dnie czy jest tam coś co daje przestrzeń pomiędzy puszkami a dnem kotła? jaki odstęp?

Jaki masz puszki i dekielki? garbowane czy proste?

Ile pakujesz do środka ? ile nad mięsem do dekielka? FOTO.

pakujesz pełen autoklaw puszek, czy mniej?

Próbę, naukę robi się na pustym autoklawie (bez puszek ale z wodą ) wtedy można sprawdzić czy szczelny, czy wszystko OK i zmierzyć czas no i zobaczyć o co chodzi.

Zrób probe z 1 puszka

Chcesz  sterylizować na wodzie czy parze?

Do pompowania powietrza masz papkę ręczną czy kompresor?


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 23 sty 2021 - 15:07


#14 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6225 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 sty 2021 - 19:30

Wypełnienie autoklawu

Cytat - [W przypadku sterylizacji w hermetycznie zamkniętych pojemnikach wytwarza się nadciśnienie, którego wielkość zależy od stopnia wypełnienia. Należy więc pamiętać, by był on wypełniony w nie więcej niż 85%, gdyż może nastąpić rozerwanie pojemnika, gdy roztwór zajmuje ponad 90% pojemności. Należy również strzec się przed wyjmowaniem zawartości autoklawu tuż po jego otwarciu, kiedy jeszcze temperatury płynu i komory urządzenia nie są wyrównane.]

-- Mój autoklaw ma wysokość 36 cm a więc wolna przestrzeń od góry nie powinna być mniejsza niż 6 cm

Rozszerzalność wody 1 L przy 20st  podgrzanej do 120st C to 59,4 ml.


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 23 sty 2021 - 19:51


#15 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 25 sty 2021 - 13:20

Na czym grzejesz? masz grzałki elektryczne w środku, czy na jakimś taborecie gaz lub elektryczny

Jaka moc?

Foto jak to stoi

Co masz na dnie? Puszki stoją na dnie czy jest tam coś co daje przestrzeń pomiędzy puszkami a dnem kotła? jaki odstęp?

Jaki masz puszki i dekielki? garbowane czy proste?

Ile pakujesz do środka ? ile nad mięsem do dekielka? FOTO.

pakujesz pełen autoklaw puszek, czy mniej?

Próbę, naukę robi się na pustym autoklawie (bez puszek ale z wodą ) wtedy można sprawdzić czy szczelny, czy wszystko OK i zmierzyć czas no i zobaczyć o co chodzi.

Zrób probe z 1 puszka

Chcesz  sterylizować na wodzie czy parze?

Do pompowania powietrza masz papkę ręczną czy kompresor?

1. grzeje na palniku gazowym, mysle ze nie jest za slaby 

2.jest kratka, podstawka metalowa na dnie

3. puszki 99x50 dekielki garbowane easy open

4. Nigdy nie byl pelny, po kilka puszek testowo

5. Jest szczelny, osiagalem juz 4,5 Bara. 

6. Chce na wodzie

7. Mam kompressor

 

Dzis zrobilem probe, fwie puszki, zalane az rurka od termometru zanurzy sie w wodzie. Przerwa pomiedzy deklem a lustrem wody 3 cm. (ktos mi tu doradzil ze termometr mierzy temp wody a nie pary). 

Dobilem 1 atmosfere. Przy 75 stopniach celcjusza mialem juz okolo 2,5 Bara, wiec odpuscilem bo skonczylo by sie na 4 Barach i spalonym jedzeniu.

 

Pytanie jest:

 

1. Leje za duzo wody?

2. Rurka na termometr jest za wysoko? PRawie na samej goze i ma moze tylko 5 cm dlugosci. (moze da sie wkrecic dluzsza na cyfrowy termometr)

3. Raz mi mowia dopompuj 1 atrmosfere, raz zeby nie pompowac.

4. Ogolnie za duze cisnienie, przy za malej temperaturze. Nie moge jakos tego wogole zrozumiec.


[Dodano: 25 sty 2021 - 13:17]

Wypełnienie autoklawu

Cytat - [W przypadku sterylizacji w hermetycznie zamkniętych pojemnikach wytwarza się nadciśnienie, którego wielkość zależy od stopnia wypełnienia. Należy więc pamiętać, by był on wypełniony w nie więcej niż 85%, gdyż może nastąpić rozerwanie pojemnika, gdy roztwór zajmuje ponad 90% pojemności. Należy również strzec się przed wyjmowaniem zawartości autoklawu tuż po jego otwarciu, kiedy jeszcze temperatury płynu i komory urządzenia nie są wyrównane.]

-- Mój autoklaw ma wysokość 36 cm a więc wolna przestrzeń od góry nie powinna być mniejsza niż 6 cm

Rozszerzalność wody 1 L przy 20st  podgrzanej do 120st C to 59,4 ml.

Czyli wychodzi, ze lalem za duzo wody, bo prawie pod sam korek, ale jak lalem polowe autoklawu mialem ten sam problem. Za duze cisnienie, przy 121 stopniach. 4,5 Bara jak dopompowalem powietrze, 3,5 jak nie dopompowywalem. 


[Dodano: 25 sty 2021 - 13:20]

Jak długa jest sonda termometru i jak długa jest ta rurka w którą wkładasz termometr

okolo 7 cm. Normalnie nie dotyka wody, jak zaleje sonde to mi zostaje 3 cm wolnej przestrzenie w autoklawie. 

Ta sonde da sie wykrecic, moze powinienem wkrecic dluzsza sonde i digitalowy termometr. 

Załączone pliki



#16 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3881 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 25 sty 2021 - 13:48

3. Raz mi mowia dopompuj 1 atrmosfere, raz zeby nie pompowac.
 

 

Musisz się zdecydować na jednego doradcę.

Np Dziadek ma ogromne doświadczenie.

Zrób dokładnie jak Ci powie/napisze.


PS

Jeżeli zdecydujesz się na mój sposób (inny), to też bym wymagał abyś dokładnie się trzymał podpowiedzi, a nie mieszał z podpowiedziami innych lub własnymi pomysłami, bo nic z tego nie wyjdzie.


PS2

pokaż ten palnik. Czy to jest kuchenka gazowa? (taka normalna jak w kuchni?)


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 25 sty 2021 - 13:54


#17 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6225 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 25 sty 2021 - 15:30

Musisz sprawdzić  manometr do jakiej temperatury jest przystosowany  .Sprawdż termometr i manometr czy dobrze wskazują. Sprawdzaj w następujący sposób  Wlej wody żeby co najmniej 1,.5 cm był zanurzona w niej końcówka termometru. Woda podgrzana do 121 st wytwarza ciśnienie 1 bar  i tyle powinien wskazywać Twój manometr,  oczywiste że nie wpompowujemy w tym przypadku powietrza, Odwrotnie to wskazanie na manometrze 1 Bar temperatura na termometrze powinna wskazywać 121 st C . Zrób również drugą próbę z małą ilością wody .



#18 Krzysiek W

Krzysiek W
  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćNürtingen

Napisano 29 sty 2021 - 22:09

Witam, 

 

Dzieki za pomoc.

Znalazlem feler. Termometr byl przestawiony, tam z tylu jest taki wpust na srubokret, zeby mozna bylo wskazowke przestawic, niewiem poco.

Skalibrowalem go razem z elektronicznym i jest ok. 

 

Robilem tak. Zalalem go okolo 50 procent wrzaca woda. W srodku bylo tylko kilka puszek na probe. Odparowalem, zamknalem. Podczas schladzania dopompowywalem powietrze do 1,4 Bara, zeby nie doszlo dorozszczelnienia. 

 

Teraz pytanie brzmi.

 

Ile przetrzymywac po osiagnieciu temperatury 121? (mialem wtedy 1,4 Bara)

(niewiem ile jest w puszcze bo nie mam sondy, ale puszki beda 300g wiec szybko raczej sie nagrzewaja.

Jak przetrzymywalem 30 minut to zawartosc smierdziala juz spalenizna.

Ostatnio pasteryzowalem 15 minut od osiagniecia 121 a potem schladzalem wiatrakiem, a od okolo 90 stopni wsadzilem do wody. Wtedy retultat byl ok. Miesko ugotowane, w smaku tez dobre. Bez posmaku "spalenizny".

 

Mam watpliwosci czy te 15 minut to nie zakrotko? 

Gdzies tutaj znalazlem taki wykres, ze niby to wystarcza, nawet 115 stopni przez 15 minut.  Bo wartosc F to przeciez 1 = 1 minuta w temeperaturze 121. 

 

Potrawy w wiekszosci  w sosie. Tak jak napisalem w temacie, typu gulasz, albo zeberka w sosie, albo inne mieso, ale zawsze w jakims gestym sosie, czasem przesmazone, przypieczone, zadziej calkiem surowe. 

 

Co myslicie?



#19 Todek

Todek
  • Użytkownicy
  • 1823 postów

Napisano 30 sty 2021 - 10:07

Wg PW 19 konserwę gulasz wp. podsmażany w puszce 400 g sterylizuje się wg wzoru. 15 + 40 + 15 min  w 121 C, a gulasz eksportowy w takiej samej puszce wg wzoru 10 + 55 + 10 min w 115 C.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6225 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 30 sty 2021 - 10:32

Z konserwami nie ma żartów. Nie przestrzegając wytycznych  dla  temperatur i czasów sterylizacji, możesz w konserwach wychodować coś niebezpiecznego dla zdrowia .







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autoklaw, konserwy, sterylizacja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych