domeldoom Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Cześć, nadszedł TEN dzień, mam nadziewarkę, wędzarnię i sporo chęci. Jak kiełbasa na pierwszy raz? Cienka, nie chuda - jestem na diecie Kwaśniewskiego/optymalnej/niskowęglowodanowej. Będę wdzięczny za sugestie? pozdrawiam i miłej niedzieli. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Wielu z forum zaczynało od kiełbasy chłopskiej:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopska Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Będę wdzięczny za sugestie? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ albo jak masz dostęp to II wp. 80/20 to sitko 10 i do przodu. Przyprawy wg. gustu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Chłopskiej (którą już polecili koledzy) nie można zepsuć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Chłopska wg Szczepana może być parzona, pieczona i wędzona surowa( coś a`la polska). Moja ulubiona kiełbasa nie wymagająca skończenia kursu ... Wystarczy sklepowy boczek i karkówka ... sugeruję przyprawy wg @Swerige Można długo przechowywać w lodówce zapakowane w vacum (nie dotyczy parzonej).Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2021 Cześć Nie lepiej najpierw sparzyć, a potem wędzić?Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2021 Nie lepiej.! Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2021 Nie lepiej.!Dzięki. A dlaczego?Czy jak zostawiam chłopską jako białą to tylko sparzyć - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2021 Czy jak zostawiam chłopską jako białą to tylko sparzyć - tak? Tylko, że ta "biała" ze względu na dodaną peklosól będzie "różowa". Oczywiście możesz tak zrobić, zresztą jest to dobra metoda sprawdzania smaku kiełbasy i poziomu słoności przed wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2021 (edytowane) Wpierw się wędzi dlatego,że wpierw parząc zamykasz przestrzenie miedzykomórkowe i dym ma utrudniony dostęp do wnętrza wyrobu. Edytowane 27 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2021 Wpierw się wędzi dlatego,że wpierw parząc zamykasz przestrzenie miedzykomórkowe i dym ma utrudniony dostęp do wnętrza wyrobu.Ma to sens, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2021 Ma to sens, dziękuję. A żeby się przekonać to przy najbliższym wędzeniu sparz sobie jedno pętko i uwędź go razem z nieparzonymi. Różnicę zauważysz sam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.