jacekw21 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Nalewka z ciemnych winogron SKŁADNIKI-2 kg winogron (waga po oczyszczeniu)-1 l alkoholu 50-70 %-400/500 g cukru-3 goździków-1/2 laski wanilii WYKONANIEUmyte przebrane owoce rozgniatamy aby podczas maceracji wydobyć z owoców jak najwięcej smaku. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 14 dni. Codziennie wstrząsamy słojem. Następnie po tym czasie zlewamy syrop. Nalew wlewamy do owoców aby wypłukać resztę syropu. Na koniec nalew łączymy z syropem i odstawiamy do sklarowania się nalewki. Gdy nalewka będzie już klarowna delikatnie przelewamy do drugiego naczynia uważając aby to co nam osiadło na dnie tam pozostało. Gdy to już zrobimy możemy przelewać do butelek . Nalewkę można kosztować po 6 miesiącach ale lepiej po roku jest bardziej wyrazista w smaku bardziej dojrzała .SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Twoja trochę dojrzewała Zapisane Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Twoja trochę dojrzewałaStaram się zawsze od zbioru do zbioru trzymać nalewki czyli minimum rok, jak na razie daje radę Edytowane 31 Stycznia 2021 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2021 Też robię nalewki z winogron ale nigdy nie robiłem z dodatkiem wanilii i goździka muszę spróbować Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2021 Staram się zawsze od zbioru do zbioru trzymać nalewki czyli minimum rok, jak na razie daje radę Myślałem że tej już 5 rok leci.Ja też walczę aby nie wyciągać tych co na jesień robiłem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2021 Też robię nalewki z winogron ale nigdy nie robiłem z dodatkiem wanilii i goździka Ogólnie jestem zwolennikiem nie dodawać nic oprócz danego głównego składnika i tak na ogół robię a jak coś dodaje co w małej ilości aby nie zagłuszać smaku wybranego np. owocu. Ale że lubię eksperymenty to coś czasami dodam ,tu okazało się trafione smakowała mi [Dodano: 01 lut 2021 - 16:24] Myślałem że tej już 5 rok leci. Co Ty Wróbelku, aż taki cierpliwy nie jestem. To wyrób z archiwum . Jeszcze kilka zapodam co robiłem też z archiwum [Dodano: 01 lut 2021 - 16:28]Oczywiście nadmienię, że niektóre nalewki wymagają dodatków aby podbić smak lub zredukować smak zapach jakiegoś owocu np. co jest intensywny , ale to już w dalszej części moich nalewek chodź dużo nie mam ich na koncie [Dodano: 01 lut 2021 - 16:31]Nalewka z aronii SKŁADNIKI-2 kg aronii przemrożonych 7 dni-1,5 litra alkoholu 55-70 %-cukier trzcinowy 0,6-0,8 kg-4 szt. goździki-1 laska wanilii-100 liści wiśni- sok z cytryny WYKONANIE Umyte rozmrożone owoce staramy się jak najlepiej zmiażdżyć aby oddały jak najwięcej soku. Następnie owoce zalewamy alkoholem i dodajemy goździki, laskę wanilii, liście wiśni oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 8 tygodni, co jakiś czas wstrząsając lub mieszając zawartość. Po tym czasie wszystko zlewamy przez gęste sito, żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol odstawiamy będzie nam później potrzebny a to co nam zostało zasypujemy cukrem mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach dokładnie zlewamy przez gazę i gęste sito to co nam powstało po zasypaniu cukrem i dodajemy do wcześniej zlanego alkoholu. Mieszamy i odstawiamy na 1 rok w ciemne chłodne miejsce. Po roku delikatnie zlewamy do butelek bez osadu.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2021 Nalewka jabłkowo - miętowa SKŁADNIKI-2 kg jabłek-2 litry alkoholu 50-70 %-10 goździków-pół laski wanilii-pół laski cynamonu-10 gram świeżej mięty-0,5 kg cukru (ilość cukru w zależności od słodkości jabłek) WYKONANIEUmyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy do słoja, dodajemy resztę składników oprócz cukru i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na 3 miesiące. Wskazane jest co jakiś czas wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol odstawiamy a jabłka i resztę składników zasypujemy cukrem wstrząsamy aby całość pokryła się cukrem i odstawiamy na miesiąc czasu co jakiś czas wstrząsając słojem. Po miesiącu zlewamy powstały syrop. Teraz alkohol łączymy z syropem dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce do wyklarowania się na rok. Po tym czasie można ostrożnie przelewać w butelki. Staramy się tak przelewać aby nie wzburzyć osadu na dnie. Teraz nalewka nalewka nadaje się do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2021 Nalewka z pigwowcaSKŁADNIKI-oczyszczony owoc pigwowca 2 kg-cukier 1 kg-alkohol 2 litry 50-70 % WYKONANIEOwoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę następnie kroimy drobno lub za pomocą maszynki kroimy w cienkie plasterki . Pokrojone owoce wrzucamy do dużego szklanego słoja, i zalewamy alkoholem na 2 miesiące i zostawiamy go w słonecznym miejscu . Co tydzień wstrząsamy słojem. Po tym czasie wszystko zlewamy przez sito, żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol odstawiamy będzie nam później potrzebny a to co nam zostało zasypujemy cukrem mieszamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie . Codziennie wstrząsamy słojem. Następnie po tym czasie zlewamy syrop. Alkohol wlewamy do owoców aby wypłukać resztę syropu. Na koniec alkohol łączymy z syropem i odstawiamy do sklarowania się nalewki. Gdy nalewka będzie już klarowna delikatnie przelewamy do drugiego naczynia uważając aby to co nam osiadło na dnie tam pozostało. Gdy to już zrobimy możemy przelewać do butelek . Zostawiamy do dojrzewania w ciemnym chłodnym miejscu na 6-12 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2021 Pestkówka - nalewka z pestek pigwy lub pigwowca SKŁADNIKI: -1 szklanka pestek z pigwy/pigwowca -0,5 litra alkoholu 50-70% -200 mililitrów przegotowanej wody -200 gram cukru WYKONANIE Cukier rozpuszczamy w wodzie. Następnie w słoju wymieszać syrop cukrowy z alkoholem i pestkami. Zakręcić słoik i odstawić na 4-5 tygodni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub gęste sito i odstawić do całkowitego wyklarowania się. Teraz delikatnie przelewamy do butelek aby nie zruszyć osadu na dnie i odstawiamy na 6-12 miesięcy, aby nabrała smaku. Nalewka jest pyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lutego 2021 Nalewka jest pyszna Nie wątpię, tylko jak główka?(Mam na myśli "dzień po..." ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lutego 2021 Mam na myśli "dzień po... Trzeba z umiarem kieliszeczek no może dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Lutego 2021 Nalewka jest pyszna No jest. Robiłem. I z pestek wiśni tez. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2021 Nalewka z czerwonej porzeczki Będziemy potrzebować:-2 kg owoców czerwonej porzeczki-1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach-cukier 0,4 kg-dwie łyżki miodu Wykonanie:Owoce przebieramy myjemy pod bieżącą wodą wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy, wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód mieszamy, odstawiamy w słonecznym pomieszczeniu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier i miód się rozpuścił. Robimy tak przez 10 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu co wcześniej zlaliśmy. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze w smaku jest pyszna, orzeźwiająca i delikatnie cierpka. Polecam.Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2021 Nalewka z wiśni Przepisów na nalewkę z wiśni jest wiele, z pestkami lub bez z różnymi dodatkami lub bez. Ja osobiście zazwyczaj nalewki wybieram najprostsze ewentualnie delikatnie eksperymentuje. Tu przedstawiam nalewkę bez żadnych kombinacji. SKŁADNIKI:-2,5 kg wiśni bez pestek-1,5 l alkoholu 50-70 %-0,6 kg cukru (ilość cukru dajemy od swoich upodobań i trzeba wziąć pod uwagę słodkość owoców) WYKONANIE:Owoce przebieramy, myjemy i drylujemy, wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6-8 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol można sobie przelać w jakieś butelki lub zostawić w słoju. Do owoców dodajemy cukier zakręcamy słój i porządnie wstrząsamy odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Robimy tak przez 14 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 i więcej miesięcy. Moja ma 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze ,a w smaku jest znakomita. Nalewka jest bardzo charakterystyczna w swoim smaku nie da jej się pomylić z żadną inną. Jest ceniona przez smakoszy:)SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2021 Jacekw21Świetna stylizacja trunków wprowadzająca w atmosferę i zachęcają do degustacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 2021 Nalewka z żurawiny SKŁADNIKI- 1 kg owoców żurawiny-1 litr alkoholu 50-70 %-cukier 300 gr.-1 lub 2 łyżki miodu WYKONANIEOwoce zbieramy po pierwszych przymrozkach lub jeżeli widzimy że owoce są piękne, dojrzałe to zbieramy wcześniej i trzeba je przemrozić w zamrażarce. Owoce przebieramy myjemy pod bieżącą wodą. Każdy owoc tniemy na pół lub cztery części, można użyć robota i pociąć w talarki będzie szybciej. Wkładamy do słoja pocięte owoce i zalewamy alkoholem. Zakręcamy, wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w pokojowej temp. co tydzień wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlewamy nalew nasz alkohol i odstawiamy w bezpieczne miejsce aby nikt nam go nie wydoił , a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód wstrząsamy słojem, i odstawiamy w słonecznym miejscu, codziennie wstrząsając. Robimy tak przez 7-10 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu co wcześniej zlaliśmy. Żeby dokładnie wypłukać cukier i miód z owoców do owoców należy wlać nasz alkohol np. 0,5 l i dobrze potrząsnąć słojem w ten sposób wypłuczemy resztki cukru i miodu. Czynność można powtórzyć w razie potrzeby. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze i w wspaniałym smaku. Serdecznie polecam.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Nalewka Jesienna. Pigwowiec z żurawiną. Przepis autorski: SKŁADNIKI-600 g żurawina -400 g pigwowiec -pestki z naszego pigwowca -1 litr alkoholu 50-70 % -250 g cukier -4 łyżki miodu WYKONANIE Owoce żurawiny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub jeżeli widzimy że owoce są piękne, dojrzałe to zbieramy wcześniej i trzeba je tylko przemrozić w zamrażarce kilka dni. Owoce przebieramy myjemy. Każdy owoc tniemy na pół lub cztery części, można użyć robota i pociąć w talarki będzie szybciej. Natomiast owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę, pestek nie wyrzucamy. Następnie owoce kroimy drobno lub za pomocą robota kroimy w cienkie plasterki . Pokrojone owoce pigwowca oraz pestki i żurawinę wrzucamy do dużego szklanego słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy, wstrząsamy słojem i zostawiamy na 6-8 tygodni w pokojowej temp. w słonecznym miejscu co tydzień wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlewamy nalew nasz alkohol i odstawiamy w bezpieczne miejsce aby nikt nam go nie wydoił , a owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód wstrząsamy słojem i odstawiamy w pokojowej temp. słonecznym miejscu, codziennie wstrząsamy słojem . Robimy tak przez 2 tygodnie. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu co wcześniej zlaliśmy. Żeby dokładnie wypłukać syrop z owoców to do owoców należy wlać nasz alkohol np. 0,5 l i dobrze potrząsnąć słojem w ten sposób wypłuczemy resztki syropu. Czynność można powtórzyć w razie potrzeby. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek, aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze i w wspaniałym smaku. Serdecznie polecam. SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.