Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zalewajka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Belizariusz

Belizariusz
  • Użytkownicy
  • 186 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 31 sty 2021 - 23:14

Taka zalewajka to zupa mojej młodości, gotowana przez moje babcie. Nie umiałem jej długo odtworzyć, dopóki kolega wychowany na wsi, nie zwrócił mi uwagi, że do zalewajki nie dodaje się kiełbasy, ani żadnego innego mięsa, bo tak się gotuje żur lub barszcz biały.

 

Składniki :

- woda 2 litry

- 2 marchewki 

- 1 pietruszka

- ziele angielskie

- śmietana

- 1 cebula

- słonina 

- ziemniaki około 8 sztuk

- sól, pieprz

-pół łyżeczki cukru

-2 ząbki czosnku

- opcjonalnie 2-3 kawałki grzybów suszonych.

 

Przygotowanie :

 

Wstawiamy garnek z wodą na palnik, wrzucamy całe marchewki, pietruszkę, ziele, grzyby oraz 1 ząbek czosnku. Gdy warzywa trochę zmiekną dodajemy obrane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki. Można zalewajkę ugotować też na samych ziemniakach, bez włoszczyzny.

Gdy wywar się gotuje, kroimy słoninę i wytapiamy tłuszcz. Nie używamy słoniny solonej, bo cebula się nie usmaży, a tylko udusi. Kiedy skwarki zaczną brązowieć wybieramy je z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, do czasu,  aż zbrązowieje. Często mieszamy, aby się nie przypaliła.

Gdy ziemniaki są już bardzo miękkie, dodajemy do wywaru żurek lub barszcz z butelki rozmieszane ze śmietaną, co zapobiegnie jej zważeniu. Dodajemy cukier oraz drugi ząbek czosnku, zmiażdżony i lekko posolony. Zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy do garnka tłuszcz z usmażoną cebulą oraz wyjęte wcześniej skwarki.

Smacznego.


Użytkownik Belizariusz edytował ten post 31 sty 2021 - 23:18


#2 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 512 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 31 sty 2021 - 23:27

https://youtu.be/0UQUBvhAnbo


Użytkownik quadro555 edytował ten post 31 sty 2021 - 23:27


#3 krystian252

krystian252
  • Użytkownicy
  • 478 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 01 lut 2021 - 11:49

W każdy regionie Polski gotują ją trochę inaczej tę pyszną zupę tzw. biedoty.. U mnie pamiętam jak babcia gotowała na wsi to dodawała "boszczu" jak ukisł jak nie było to dodawała rozbełtanego zsiadłego mleka i dużo śmietany, mięsa nigdy w tym nie było jedynie tylko na koniec było polewane wytopioną słoninką ze skwarkami, była to zupa z ziemniokami podawana zawsze codziennie rano do śniadania z dodatkiem pajdy chleba.. :)



#4 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 01 lut 2021 - 16:14

Taka zalewajka z kwaśnego mleka i śmietany jest bardziej delikatna, osobiście taki wariant wolę, do tego ze świeżo wytopionymi gotowanymi skwarkami i ziemniakami, to pyszności, niebo w gębie  :D :thumbsup: :clap: !!!



#5 Belizariusz

Belizariusz
  • Użytkownicy
  • 186 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 01 lut 2021 - 16:28

Taka zalewajka z kwaśnego mleka i śmietany jest bardziej delikatna, osobiście taki wariant wolę,

 

Muszę spróbować taką zrobić. Nigdy nie jadłem takiej zalewajki. W ogóle nie wiedziałem, że zsiadłe mleko można wykorzystać  do innej zupy, niż chłodnik. Zsiadłe ze sklepu nada się ? Czy taką zalewajkę można mocno podgrzać i kazeina ze zsiadłego mleka się nie wytrąci ? 


Użytkownik Belizariusz edytował ten post 01 lut 2021 - 16:32


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6389 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 01 lut 2021 - 16:44

Każde zsiadłe się nadaje, tu masz najbardziej prosty, pierwszy z brzegu przepis :D :thumbsup: :

https://gotowanie.on...i-krysi/e3srtz8


Użytkownik sverige2 edytował ten post 01 lut 2021 - 16:46





Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych