Gość Raf78 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2021 Witam,Decyzją sanepidu umieszczono mnie na kwarantannie. Szukając zajęcia postanowiłem po raz pierwszy w mojej wędzarni elektrycznej zrobić udka wędzone (przez lata robiłem w tradycyjnej).Oczywiście wykorzystałem sprawdzony przepis. Dzisiaj umieściłem udka w zalewie peklującej proporcje 70% soli 30% peklosoli. Stężenie solanki 10%.Cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Dzisiaj czas parzenia, ociekania, osuszanua i wędzenia, ciekaw jestem z jakim efektem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lutego 2021 Apetyczne przed chwilą wróciłem z Żywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Lutego 2021 Efekt końcowy. Pewnie daleko mi do mistrzów z forum, ale małymi kroczkami opanuję tego "elektryka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2021 A udka było dymione którym z DG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Dzisiaj jeszcze DG z popielnikiem wg Twojej sverige2 konstrukcji... Edytowane 5 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lutego 2021 Jak się żarzył DG z popielnikiem, czy zrębki się nie zawieszały ? jak się popielnik sprawował ogólnie ? Napisz coś w tej materii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) @sverige2, do dzisiejszego dymienia użyłem rusztu tego z prętami co 10mm. Zasypałem zrębkami 8 i 10 mm. Jak już pisałem, faktycznie nic nie przelatuje przy zasypywaniu zrębkami, dobrze się klinowały. Pompka o wydajności 540l/h ustawiona na połowę. Dymu było wystarczająco. Dymiłem 4h. Raz na 1h klepnąłem z przyzwyczajenia w DG, ewidentnie podczas uderzenia opadały zrębki. Dzisiaj u mnie nie było wietrznie, dlatego dymienie było ok. Z racji, że mieszkam w terenie górzystym, działka usytuowana na szczycie, często jest bardzo wietrznie. Dlatego postanowiłem nabyć Thermowinda. Oczywiście jeszcze go nie używałem, bo potrzebuję przerobić dojście dymu. Edytowane 5 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2021 No fajnie, o to chodziło, znaczy że wędzenie raczej bezstresowe, co się zaś tyczy Thermowinda 1900, to sam choć go nie posiadam, to jestem jego fanem, bo to technicznie bardzo dobrze pomyślana konstrukcja, i chyba najlepszy DG na rynku. Też myślałem o sprawieniu sobie tego "cacka", bo widać że to działa, i jest tym, o co nam chodzi w tym naszym hobby !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) @sverige2 szkoda tylko, że moja żona ma inne zdanie :-) Teraz jestem na kwarantannie więc mam problem z dokupieniem części do podłączenia Thermowinda. Myślę, że następne wędzenie już będzie przy jego użyciu. Na pewno opiszę jak się nim dymi. Edytowane 5 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2021 @sverige2 szkoda tylko, że moja żona ma inne zdanie :-) Hmmm, chciałem coś powiedzieć z własnego ogródka w materii, "moja żona", bo są przecież różne sposoby, ale co tam ........ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Jeszcze rok temu nie myślałem o wędzarni elektrycznej. Po odwiedzeniu forum zainteresowałem się tym tematem i poszło... Sporo godzin w warsztacie i zbudowałem wędzarnię elektryczną.Później "zabawy" z DG. Najpierw Dymbox, później zakup nierdzewki i własnej roboty DG korzystając z cennej wiedzy kolegów z forum. To znowu godziny w warsztacie przy tworzeniu DG i teraz Thermowind. Ale co tam, to wciąga.... Zresztą Wam nie muszę o tym pisać, sami dobrze wiecie...Druga połowa nie zawsze to rozumie , ale jak są wyniki tej zajawki (czyt. wędzonki) też się później cieszy. Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2021 Jeszcze rok temu nie myślałem o wędzarni elektrycznej. Druga połowa nie zawsze to rozumie , ale jak są wyniki tej zajawki (czyt. wędzonki) też się później cieszy. Często nawet chwali, i cieszy się bardziej niż sam "twórca tych dymionych" smakowitości !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2021 ......... a ja pomijajac efekt koncowy wyrobow,zapytam do czego ma sluzyc to "alufoliowe" wyscielenie wedzarni ?. ....przeciez to szkodliwe?......w innych tematach.... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Lutego 2021 ......... a ja pomijajac efekt koncowy wyrobow,zapytam do czego ma sluzyc to "alufoliowe" wyscielenie wedzarni ?. ....przeciez to szkodliwe?......w innych tematach....Zapewne do utrzymania czystości. Też stosuje to rozwiązanie w mojej kanałówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) ......... a ja pomijajac efekt koncowy wyrobow,zapytam do czego ma sluzyc to "alufoliowe" wyscielenie wedzarni ?. ....przeciez to szkodliwe?......w innych tematach....Folia Alu dopuszczona do spożywczego pieczenia w dużo wyższej temp. szkodliwa dla zdrowia, to żeś wymyślił.... Po wędzeniu usuwasz razem z ew. skapującym tłuszczem i znowu wędzarnia czyściutka. @Olek.P lepiej nie wyściełać i niedoczyszczony tłuszcz ponownie podgrzewać.Wybacz ja zostanę przy tym moim rozwiązaniu... Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lutego 2021 ......... a ja pomijajac efekt koncowy wyrobow...A i jeszcze szanowny kolego Olek.P postaram się z czasem dorównać Tobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lutego 2021 Folia Alu dopuszczona do spożywczego pieczenia w dużo wyższej temp. szkodliwa dla zdrowia, to żeś wymyślił. poczytaj https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Dlaczego-folia-aluminiowa-jest-niezdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) O wędzonych produktach piszą, że są niezdrowe (o dyrektywie UE pewnie też słyszałeś) a i tak wędzimy...Nigdy skapującego tłuszczu nie da się dokładnie wyczyścisz. Przy następnym wędzeniu wydobywają się toksyczne związki. Teraz rozważ, co jest bardziej szkodliwe, oczywiście to jest indywidualny wybór. Kolego L.Przemek żeby było jasno, ja nigdy nie namawiałem nikogo na stosowanie folii Alu. Ja stosuję i już... Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Rzecz smaku... Żona jednak zażyczyła sobie podpiec jeszcze udka. No to rozgrzałem dzisiaj wędzarnię do 95st. i do przodu...Termometr bagnetowy do udka, po ok. 45 min. miały temp. wewnątrz produktu 72.Efekt - żona chwaliła :-)[Dodano: 06 lut 2021 - 23:26]Tak rozważając te negatywne posty, może lepiej kupić nierdzewki 0,5 i powyginać takie rynienki wokół deflektora i na. Po wędzeniu wyjmujemy, dokładnie czyścimy i z powrotem do wędzarni. Unikniemy tej szkodliwej folii alu???? Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Lutego 2021 Tak rozważając te negatywne posty, może lepiej kupić nierdzewki 0,5 i powyginać takie rynienki wokół deflektora i na. Po wędzeniu wyjmujemy, dokładnie czyścimy i z powrotem do wędzarni. Unikniemy tej szkodliwej folii alu????Ja mam prościej, zamówiłem blachę do pizzy fi 500 mm Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Lutego 2021 Na deflektor połóż większą blaszkę i ją myj. [Dodano: 07 lut 2021 - 01:50] Na deflektor połóż większą blaszkę i ją myj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Myślę, że nie tylko na deflektora, tylko wokół niego również. Zapewniam Cię, że też tam skrapla się tłuszcz.@quadro555 może dasz zdjęcie swojej wędzarni, jak masz utrzymaną w czystości... Edytowane 7 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.