MarcinGsxr Posted February 4, 2021 Report Share #1 Posted February 4, 2021 Panowie jak to u was jest przy wędzonkach? Mam na myśli boczki i szynki, na koniec wędzenia podpiekacie czy po uwędzeniu do koloru parzycie? Chciałbym poznać opinie oraz wasze prywatne doświadczenia na ten temat. Pozdrawiam Marcin Mazury! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/ Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 4, 2021 Report Share #2 Posted February 4, 2021 A które Ci bardziej smakują, podpiekane czy parzone? Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695275 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 4, 2021 Report Share #3 Posted February 4, 2021 Boczki mogą być pieczone bo zawierają duża ilość tłuszczu.Szynki już nie bardzo bo będą mniej soczyste od parzonych Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695276 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 4, 2021 Report Share #4 Posted February 4, 2021 Panowie jak to u was jest Wprawdzie pytanie nie do mojej płci ale odpowiem, bo ćwiczyłam obie wersje obróbki termicznej.Jak napisał już #arkadiusz, boczki nadają się do podpiekania w wędzarni - wg mnie są smaczniejsze od parzonych.Co do szynek, to nie radzę, ponieważ zanim osiągną w środku 68 st.C to się wysuszą a wierzchnie warstwy stracą dodatkowo kruchość.Chyba, żebyś miał w wędzarni wytwornicę pary tak, jak w piecach konwekcyjnych. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695277 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 4, 2021 Author Report Share #5 Posted February 4, 2021 Boczki mogą być pieczone bo zawierają duża ilość tłuszczu.Szynki już nie bardzo bo będą mniej soczyste od parzonychA boczki w jakiej temp od początku do końca tzn do podpiekania polecasz wędzić ? I jak czasowo? [Dodano: 04 lut 2021 - 20:42]A które Ci bardziej smakują, podpiekane czy parzone?Wydaje mi się że te parzone są bardziej takie wodniste jak poleżą w lodówce więc ja takie bardziej preferuje. Te podpieczone chyba szybciej stają się suche. Ale to tylko moja opinia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695280 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 4, 2021 Report Share #6 Posted February 4, 2021 Wydaje mi się że te parzone są bardziej takie wodniste jak poleżą w lodówce więc ja takie bardziej preferuje. Te podpieczone chyba szybciej stają się suche. Ale to tylko moja opinia To rób tak jak Ci smakuje, co jakiś czas jakiś nowy produkt w bardzo malej ilości tak aby popróbować coś nowego.Ale nie pytaj co innym smakuje i nie sugeruj się tym że i Tobie powinno Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695285 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 4, 2021 Author Report Share #7 Posted February 4, 2021 Wydaje mi się że te parzone są bardziej takie wodniste jak poleżą w lodówce więc ja takie bardziej preferuje. Te podpieczone chyba szybciej stają się suche. Ale to tylko moja opinia To rób tak jak Ci smakuje, co jakiś czas jakiś nowy produkt w bardzo malej ilości tak aby popróbować coś nowego.Ale nie pytaj co innym smakuje i nie sugeruj się tym że i Tobie powinno Nie nie po prostu chciałbym znać wasze opinie i zobaczyć czy większe grono jest za parzonym czy podpiekanym Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695287 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 4, 2021 Report Share #8 Posted February 4, 2021 Wędzi się do koloru a nie na czas.Musisz wziać jeszcze pod uwagę,że jak będziesz je piekł to jeszcze ściemnieją.Metoda jest tylko jedna prób i błędów.Moim zdaniem pieczona szynka jak i polędwica pieczona będzie sucha,ale o gustach trudno dyskutować.Zrób jedną pieczoną a drugą parzoną i wtedy ocenisz co Ci bardziej odpowiada. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695288 Share on other sites More sharing options...
Guest Raf78 Posted February 5, 2021 Report Share #9 Posted February 5, 2021 (edited) Jak szanowni koledzy i koleżanka piszą, wybór obróbki termicznej po wędzeniu to kwestia indywidualnego wyboru. Ja wędzonki prawie wszystkie parzę (oczywiście nie pol. łososiową) a kiełbaskę cienką podpiekam. Trzeba dostosować to do swoich upodobań i członków rodziny :-) Edited February 5, 2021 by Raf78 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695307 Share on other sites More sharing options...
fikaz Posted February 5, 2021 Report Share #10 Posted February 5, 2021 Kiełbasy podpiekam w wędzarni. Szynki i boczek parzę, ale ostatnio jak robiłem kiełbasę to miałem jeszcze boczek i podpiekłem go w wędzarni i taki mi bardziej smakuje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695419 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted February 5, 2021 Report Share #11 Posted February 5, 2021 Ja wolę parzyć . Jednak spowodowane jest to tym że nie lubię zbyt dominującego smaku jaki daje wędzenie . Parzenie nieco ten aromat łagodzi. Ale to jak widzisz rzecz gustu. Ponieważ wedzę kanałówką to trzeba nieco przy niej postać więc parzenie jest wygodniejsze. Nie dotyczy to kiełbas, szczególnie tych cieńszych. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695421 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 6, 2021 Author Report Share #12 Posted February 6, 2021 A czy np. Parzone szynki mogę później jeszcze na chwile wrzucić do wędzarni w celu zadymienia ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695518 Share on other sites More sharing options...
Guest Raf78 Posted February 6, 2021 Report Share #13 Posted February 6, 2021 (edited) Drugie zimne dymienie po parzeniu poprawia trwałość produktów. Dla mnie podnosi jeszcze walory smakowo-zapachowe (ale to drugie to moje subiektywne odczucie - musisz sprawdzić). Edited February 6, 2021 by Raf78 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695520 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 6, 2021 Author Report Share #14 Posted February 6, 2021 Drugie zimne dymienie po parzeniu poprawia trwałość produktów. Dla mnie podnosi jeszcze walory smakowo-zapachowe (ale to drugie to moje subiektywne odczucie - musisz sprawdzić).Czyli po parzeniu w jakiej temperaturze polecasz potrzymać wędzonki w wędzarni ? I ile czasu tak +/-? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695573 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 6, 2021 Report Share #15 Posted February 6, 2021 po parzeniu w jakiej temperaturze polecasz potrzymać wędzonki w wędzarni ? I ile czasu tak +/-? Zimne wędzenie to temp. dymu < 250C.Czas to kilka godzin.Polecam ze względu na trwałość i inną/nową jakość. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695575 Share on other sites More sharing options...
Guest Raf78 Posted February 6, 2021 Report Share #16 Posted February 6, 2021 (edited) Drugie zimne dymienie po parzeniu poprawia trwałość produktów. Dla mnie podnosi jeszcze walory smakowo-zapachowe (ale to drugie to moje subiektywne odczucie - musisz sprawdzić).Czyli po parzeniu w jakiej temperaturze polecasz potrzymać wędzonki w wędzarni ? I ile czasu tak +/-?Ja po parzeniu wędziłem w dymie ok 20st. C. przez ok. 4h. Nam osobiście te wędzonki smakowały . Edited February 6, 2021 by Raf78 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695577 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 6, 2021 Report Share #17 Posted February 6, 2021 Boczków nie parzę - wolę podpiekane, ale ze względu na zdecydowanie wyższą zawartość WWA (i nie tylko) podczas "wytwarzania" wysokiej temperatury w wędzarni lepiej po wędzeniu podpiekać je w piekarniku. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695579 Share on other sites More sharing options...
Guest Raf78 Posted February 6, 2021 Report Share #18 Posted February 6, 2021 (edited) Ja zazwyczaj boczki parzę, ale następnym razem zamiast parzenia też sprawdzę podpiekanie w piekarniku... Edited February 6, 2021 by Raf78 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695583 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 7, 2021 Report Share #19 Posted February 7, 2021 A ja z kolei, jeżeli dowędzam cokolwiek po parzeniu celem uzyskania lepszego (mocniejszego) zapachu wędzonki oraz koloru wędliny, (moja LP takie właśnie preferuje zdecydowanie). Wykonuję zawsze normalnym ciepłym dymem, robię to dokładnie tak samo jak wędzenie zasadnicze. Nigdy nie kieruję się czasem dowędzania, a tylko kolorem wędliny jaki chcę uzyskać w gotowym wyrobie, mocniejszy zapach wędzonki jest oczywiście automatycznie z tym procesem związany. Podpiekanie zaś różnistych wędlinek, ze zwyczajnego lenistwa po prostu, jak i wygodnictwa, dokonuję przeważnie w piekarniku, bardzo wygodna i szybka metoda, . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695606 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 7, 2021 Author Report Share #20 Posted February 7, 2021 A ja z kolei, jeżeli dowędzam cokolwiek po parzeniu celem uzyskania lepszego (mocniejszego) zapachu wędzonki oraz koloru wędliny, (moja LP takie właśnie preferuje zdecydowanie). Wykonuję zawsze normalnym ciepłym dymem, robię to dokładnie tak samo jak wędzenie zasadnicze. Nigdy nie kieruję się czasem dowędzania, a tylko kolorem wędliny jaki chcę uzyskać w gotowym wyrobie, mocniejszy zapach wędzonki jest oczywiście automatycznie z tym procesem związany. Podpiekanie zaś różnistych wędlinek, ze zwyczajnego lenistwa po prostu, jak i wygodnictwa, dokonuję przeważnie w piekarniku, bardzo wygodna i szybka metoda, . O taką właśnie odpowiedź mi chodziło Wędze głównie ryby, już 2 razy uwedzila mi się źle ale przyczyną była kiepskiej jakości olcha. Teraz mam sezonowaną olchę oraz dąb i rybę wedzilem wg. Tabeli z forum. Wyszła niesamowita!! Znajomi zajadali się i ciągle pytają kiedy dalej będę wędził Teraz chce spróbować uwędzić szynki, potrzebuje jeszcze tylko jakiegoś prostego przepisu na peklowanie i zabieram się do roboty w piątek wędzenie ryb a w sobotę chciałbym powędzić szyneczki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695608 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 7, 2021 Report Share #21 Posted February 7, 2021 Z mojej praktyki wiem, że wyroby przeznaczone do podpiekania muszą być trochę mniej solone (peklosolone) niż te do parzenia. Tak ok. 10 % Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695666 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 7, 2021 Report Share #22 Posted February 7, 2021 (edited) Potwierdzam - u mnie /jestem mało słonolubny/ solanka ok. 7 %. Edited February 7, 2021 by Wirus Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695675 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 7, 2021 Author Report Share #23 Posted February 7, 2021 (edited) Ja stężenie solanki robię 8% bądź kupuje gotową mieszankę do solanki jest to 500g gotowego produktu akurat fajnie dobranego smakowo etc. w sumie teraz szynki będę wędził pierwszy raz i właśnie z tą gotową solanką i zastanawiam się jakie jest stężenie z tej paczki. Zmierzę je solomierzem przy najbliższym peklowaniu Edited February 7, 2021 by MarcinGsxr Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695684 Share on other sites More sharing options...
MarcinGsxr Posted February 8, 2021 Author Report Share #24 Posted February 8, 2021 Jeszcze jedno pytanie, gdybym zdecydował się na wędzenie bez parzenia chodzi mi o boczek i szynkę kulkę waga taka do 1kg. To czy będzie ok wędzić do koloru w temp. 55-65C a później podpiekanie w 80-90C do uzyskania w środku odpowiednich temperatur? Czy macie na to jakąś inna koncepcje ? Oczywiście wędzonki ociekane przez noc i odpowiednio obsuszone w wędzarni przed wędzeniem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695839 Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted February 8, 2021 Report Share #25 Posted February 8, 2021 Będzie ok. W tej kulce to może zająć trochę czasu i nieco się przesuszy. Szynkę lepiej byłoby sparzyć ale jak podpieczesz to zobaczysz co i jak. Napewno będzie dobrze Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/#findComment-695858 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.