MarcinGsxr Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2021 Panowie jak to u was jest przy wędzonkach? Mam na myśli boczki i szynki, na koniec wędzenia podpiekacie czy po uwędzeniu do koloru parzycie? Chciałbym poznać opinie oraz wasze prywatne doświadczenia na ten temat. Pozdrawiam Marcin Mazury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2021 A które Ci bardziej smakują, podpiekane czy parzone? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2021 Boczki mogą być pieczone bo zawierają duża ilość tłuszczu.Szynki już nie bardzo bo będą mniej soczyste od parzonych Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2021 Panowie jak to u was jest Wprawdzie pytanie nie do mojej płci ale odpowiem, bo ćwiczyłam obie wersje obróbki termicznej.Jak napisał już #arkadiusz, boczki nadają się do podpiekania w wędzarni - wg mnie są smaczniejsze od parzonych.Co do szynek, to nie radzę, ponieważ zanim osiągną w środku 68 st.C to się wysuszą a wierzchnie warstwy stracą dodatkowo kruchość.Chyba, żebyś miał w wędzarni wytwornicę pary tak, jak w piecach konwekcyjnych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2021 Boczki mogą być pieczone bo zawierają duża ilość tłuszczu.Szynki już nie bardzo bo będą mniej soczyste od parzonychA boczki w jakiej temp od początku do końca tzn do podpiekania polecasz wędzić ? I jak czasowo? [Dodano: 04 lut 2021 - 20:42]A które Ci bardziej smakują, podpiekane czy parzone?Wydaje mi się że te parzone są bardziej takie wodniste jak poleżą w lodówce więc ja takie bardziej preferuje. Te podpieczone chyba szybciej stają się suche. Ale to tylko moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2021 Wydaje mi się że te parzone są bardziej takie wodniste jak poleżą w lodówce więc ja takie bardziej preferuje. Te podpieczone chyba szybciej stają się suche. Ale to tylko moja opinia To rób tak jak Ci smakuje, co jakiś czas jakiś nowy produkt w bardzo malej ilości tak aby popróbować coś nowego.Ale nie pytaj co innym smakuje i nie sugeruj się tym że i Tobie powinno Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lutego 2021 Wydaje mi się że te parzone są bardziej takie wodniste jak poleżą w lodówce więc ja takie bardziej preferuje. Te podpieczone chyba szybciej stają się suche. Ale to tylko moja opinia To rób tak jak Ci smakuje, co jakiś czas jakiś nowy produkt w bardzo malej ilości tak aby popróbować coś nowego.Ale nie pytaj co innym smakuje i nie sugeruj się tym że i Tobie powinno Nie nie po prostu chciałbym znać wasze opinie i zobaczyć czy większe grono jest za parzonym czy podpiekanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2021 Wędzi się do koloru a nie na czas.Musisz wziać jeszcze pod uwagę,że jak będziesz je piekł to jeszcze ściemnieją.Metoda jest tylko jedna prób i błędów.Moim zdaniem pieczona szynka jak i polędwica pieczona będzie sucha,ale o gustach trudno dyskutować.Zrób jedną pieczoną a drugą parzoną i wtedy ocenisz co Ci bardziej odpowiada. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Jak szanowni koledzy i koleżanka piszą, wybór obróbki termicznej po wędzeniu to kwestia indywidualnego wyboru. Ja wędzonki prawie wszystkie parzę (oczywiście nie pol. łososiową) a kiełbaskę cienką podpiekam. Trzeba dostosować to do swoich upodobań i członków rodziny :-) Edytowane 5 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lutego 2021 Kiełbasy podpiekam w wędzarni. Szynki i boczek parzę, ale ostatnio jak robiłem kiełbasę to miałem jeszcze boczek i podpiekłem go w wędzarni i taki mi bardziej smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lutego 2021 Ja wolę parzyć . Jednak spowodowane jest to tym że nie lubię zbyt dominującego smaku jaki daje wędzenie . Parzenie nieco ten aromat łagodzi. Ale to jak widzisz rzecz gustu. Ponieważ wedzę kanałówką to trzeba nieco przy niej postać więc parzenie jest wygodniejsze. Nie dotyczy to kiełbas, szczególnie tych cieńszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2021 A czy np. Parzone szynki mogę później jeszcze na chwile wrzucić do wędzarni w celu zadymienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Drugie zimne dymienie po parzeniu poprawia trwałość produktów. Dla mnie podnosi jeszcze walory smakowo-zapachowe (ale to drugie to moje subiektywne odczucie - musisz sprawdzić). Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2021 Drugie zimne dymienie po parzeniu poprawia trwałość produktów. Dla mnie podnosi jeszcze walory smakowo-zapachowe (ale to drugie to moje subiektywne odczucie - musisz sprawdzić).Czyli po parzeniu w jakiej temperaturze polecasz potrzymać wędzonki w wędzarni ? I ile czasu tak +/-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Lutego 2021 po parzeniu w jakiej temperaturze polecasz potrzymać wędzonki w wędzarni ? I ile czasu tak +/-? Zimne wędzenie to temp. dymu < 250C.Czas to kilka godzin.Polecam ze względu na trwałość i inną/nową jakość. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Drugie zimne dymienie po parzeniu poprawia trwałość produktów. Dla mnie podnosi jeszcze walory smakowo-zapachowe (ale to drugie to moje subiektywne odczucie - musisz sprawdzić).Czyli po parzeniu w jakiej temperaturze polecasz potrzymać wędzonki w wędzarni ? I ile czasu tak +/-?Ja po parzeniu wędziłem w dymie ok 20st. C. przez ok. 4h. Nam osobiście te wędzonki smakowały . Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lutego 2021 Boczków nie parzę - wolę podpiekane, ale ze względu na zdecydowanie wyższą zawartość WWA (i nie tylko) podczas "wytwarzania" wysokiej temperatury w wędzarni lepiej po wędzeniu podpiekać je w piekarniku. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Ja zazwyczaj boczki parzę, ale następnym razem zamiast parzenia też sprawdzę podpiekanie w piekarniku... Edytowane 6 Lutego 2021 przez Raf78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Lutego 2021 A ja z kolei, jeżeli dowędzam cokolwiek po parzeniu celem uzyskania lepszego (mocniejszego) zapachu wędzonki oraz koloru wędliny, (moja LP takie właśnie preferuje zdecydowanie). Wykonuję zawsze normalnym ciepłym dymem, robię to dokładnie tak samo jak wędzenie zasadnicze. Nigdy nie kieruję się czasem dowędzania, a tylko kolorem wędliny jaki chcę uzyskać w gotowym wyrobie, mocniejszy zapach wędzonki jest oczywiście automatycznie z tym procesem związany. Podpiekanie zaś różnistych wędlinek, ze zwyczajnego lenistwa po prostu, jak i wygodnictwa, dokonuję przeważnie w piekarniku, bardzo wygodna i szybka metoda, . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Lutego 2021 A ja z kolei, jeżeli dowędzam cokolwiek po parzeniu celem uzyskania lepszego (mocniejszego) zapachu wędzonki oraz koloru wędliny, (moja LP takie właśnie preferuje zdecydowanie). Wykonuję zawsze normalnym ciepłym dymem, robię to dokładnie tak samo jak wędzenie zasadnicze. Nigdy nie kieruję się czasem dowędzania, a tylko kolorem wędliny jaki chcę uzyskać w gotowym wyrobie, mocniejszy zapach wędzonki jest oczywiście automatycznie z tym procesem związany. Podpiekanie zaś różnistych wędlinek, ze zwyczajnego lenistwa po prostu, jak i wygodnictwa, dokonuję przeważnie w piekarniku, bardzo wygodna i szybka metoda, . O taką właśnie odpowiedź mi chodziło Wędze głównie ryby, już 2 razy uwedzila mi się źle ale przyczyną była kiepskiej jakości olcha. Teraz mam sezonowaną olchę oraz dąb i rybę wedzilem wg. Tabeli z forum. Wyszła niesamowita!! Znajomi zajadali się i ciągle pytają kiedy dalej będę wędził Teraz chce spróbować uwędzić szynki, potrzebuje jeszcze tylko jakiegoś prostego przepisu na peklowanie i zabieram się do roboty w piątek wędzenie ryb a w sobotę chciałbym powędzić szyneczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Lutego 2021 Z mojej praktyki wiem, że wyroby przeznaczone do podpiekania muszą być trochę mniej solone (peklosolone) niż te do parzenia. Tak ok. 10 % Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Potwierdzam - u mnie /jestem mało słonolubny/ solanka ok. 7 %. Edytowane 7 Lutego 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Ja stężenie solanki robię 8% bądź kupuje gotową mieszankę do solanki jest to 500g gotowego produktu akurat fajnie dobranego smakowo etc. w sumie teraz szynki będę wędził pierwszy raz i właśnie z tą gotową solanką i zastanawiam się jakie jest stężenie z tej paczki. Zmierzę je solomierzem przy najbliższym peklowaniu Edytowane 7 Lutego 2021 przez MarcinGsxr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Lutego 2021 Jeszcze jedno pytanie, gdybym zdecydował się na wędzenie bez parzenia chodzi mi o boczek i szynkę kulkę waga taka do 1kg. To czy będzie ok wędzić do koloru w temp. 55-65C a później podpiekanie w 80-90C do uzyskania w środku odpowiednich temperatur? Czy macie na to jakąś inna koncepcje ? Oczywiście wędzonki ociekane przez noc i odpowiednio obsuszone w wędzarni przed wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Lutego 2021 Będzie ok. W tej kulce to może zająć trochę czasu i nieco się przesuszy. Szynkę lepiej byłoby sparzyć ale jak podpieczesz to zobaczysz co i jak. Napewno będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.