świadziu Posted February 13, 2021 Report Share #1 Posted February 13, 2021 Witaski,będę wdzięczny za każdy sprawdzony przepis na zdrowe pieczywo które mogę zrobić w piekarniku.Mam zamiar piec zdrowe pieczywo a więc takie które będzie zawierało jak najmniej mąki pszennej a bazowało na : samopszy 1850, orkiszowej 1850 i żytniej razowej 2000. Z góry dziękuję za wszelkie sprawdzone przepisy i szczegółowe opisy jak wypiec dany produkt. Pozdrawiam serdecznie Świadziu Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/ Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 13, 2021 Report Share #2 Posted February 13, 2021 W tej książce znajdziesz wszystkiego czego Ci potrzeba: https://www.empik.com/chleb-hamelman-jeffrey,p1080726109,ksiazka-p Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696550 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 13, 2021 Report Share #3 Posted February 13, 2021 (edited) Najważniejsze abyś zaczął robić. Przepisów jest bez liku. Z mojego mizernego doświadczenia. Najważniejsze zacząć robić. Przepisy nie zastąpią praktyki. Pierwszy wypiek był przyzwoity, przy trzecim przestałem się bać nowości, teraz piąty i jest dobrze.Co do robienia.-najpierw zrób sobie zakwas - to około tygodnia. Masz czas na czytanie.-a później chleb. Mi lepiej smakuje mieszanka mąki żytniej 2000 i 720. Do chlebów dodaje a to śliwkę a to rodzynki, melasę, żurawinę.. Ja tylko znajdę linki z których robię to umieszczę.Zakwas robiłem z tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/. Podgrzewałem w piekarniku przy włączonej żarówce. Nic nie wyrzucałem. Piszą że nie wolno mieszać metalową łyżka tylko drewniana. Ja mieszałem metalowa i wyszedł. Chleb piekłem z tego +/- przepisu. Pierwszy wypiek użyłem tylko mąki razowej 2000. Teraz ciasto to robię z 2000/720 50/50 zaczyn tylko z 2000. Mieszam łyżka drewniana w misce do czasu jak jest dobrze wymieszane. W przepisie jest robot - nie mam to mieszam ręcznie. do foremki wyrasta i do pieca. 15 minut 230 stopni i rondelek z woda, następnie 45 minut bez rondelka i 180 stopni. Wyjmuje z foremki i studzę. Czekam 12-24 i jem. Pewnie dużo mi jeszcze brakuje. Ale jak piszę, najważniejsze zacząć robić. Edited February 13, 2021 by EAnna Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696560 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 13, 2021 Report Share #4 Posted February 13, 2021 samopszy 1850, orkiszowej 1850 i żytniej razowej 2000. Wszystko to mąki razowe - niełatwo jest otrzymać z nich pieczywo nie będące ciężką cegłą . Część "sfermentowanej" mąki musi być w takim wypadku większy.Przemyśl dołożenie np żytniej typ 720 czy 'lżejszych" typów z samopszy czy orkiszowej - te dwie ostatnie to w gruncie rzeczy mąki pszenne . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696563 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 13, 2021 Report Share #5 Posted February 13, 2021 https://kukbuk.pl/przepisy/chleb-razowo-zytni-na-zakwasie/To jest przepis z którego piekłem pierwszy chleb. Powinien sie wkleić za pierwsi, ym razem. Ale "zrywa" mi internet. Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696568 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 13, 2021 Report Share #6 Posted February 13, 2021 (edited) To jest przepis z którego piekłem pierwszy chleb. Mówiąc szczerze mało precyzyjny ten przepis bo np nie ma podanego typu mąki żytniej . Na zdjęciu wygląda na klejącego czy "mażącego " się . Edited February 13, 2021 by chudziak Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696570 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 15, 2021 Report Share #7 Posted February 15, 2021 Przepis zupełnie dobry, szczególnie dla początkujących, mąkę każdy sam sobie z czasem dopasuje. Aby chleb się nie mazał i był zawsze dopieczony, zmieniam nieco sposób pieczenia. 1. Przygotowuję odpowiedniej wielkości papier do pieczenia, tak aby nakrył foremkę z wyrośniętym ciastem. (Zapobiega nadmiernemu spieczeniu wierzchniej skórki na chlebie). 2.Pozwalamy aby chleb wyrósł do rantu foremki. 3. Posypujemy chleb czym chcemy i przykrywamy dociętym papierem. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 225 - 250 stopni C. 5. Wstawiamy przykryty chleb na 30 minut. 6. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni C. 7. Pieczemy kolejne 30 - 40 minut nie zdejmując papieru. 8. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i foremki, zdejmując zarazem papier. 8. Układamy upieczony chleb na kratce, i ponownie wkładamy go do piekarnika celem dopieczenia i odparowania. 9.Dopiekamy jeszcze nie zmieniając temperatury ok. 15 - 20 minut nie mniej, (zależy od mąki i ilości wody) 10. Po dopieczeniu chlebka wyjmujemy go z piekarnika razem z kratką, i zostawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny aby odpoczął. Nie wolno kroić na ciepło, chleb musi dokładnie wystygnąć. Najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy dojrzeje, uwielbiam go z samym masełkiem, ew. popijam taki zestaw surowym, zimnym mlekiem . Nie przechowywać chleba w folii, czy innych zamkniętych hermetycznie pojemnikach. Chleb musi oddychać, najlepiej zawinąć chlebuś w lnianą ściereczkę i przechowywać go na półce w szafce, na pewno nie wyschnie, jest świeży i smakuje wspaniale przez co najmniej kilka dni . Do pieczenia swojego chleba dodają zawsze, podkreślam zawsze 1 czubatą łyżkę grysu ziemniaczanego (puree) na 1 bochenek, plus 25 ml. oleju rzepakowego na 1 bochenek. https://allegro.pl/oferta/puree-ziemniaczane-12-porcji-z-niemiec-10206709292?reco_id=b5eb85d9-6f50-11eb-a43d-000af7f5ffd0&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118Piekę zawsze dwie foremki "keksówki", i drugi bochenek po wystudzeniu zamrażam zamknięty pakowarką bez odsysania, w torebce foliowej (dopuszczalne leciutkie odsysanie, tak aby nie zgnieść chlebka). Rozmrażam zawsze wyjmując torebkę z chlebem wieczorem poprzedniego dnia. Rano otwieram torebkę i chlebuś jest jak świeżo upieczony Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696667 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted February 16, 2021 Author Report Share #8 Posted February 16, 2021 Bardzo dziękuję za każdą z powyższych odpowiedzi w tym temacie:) Sverige2, Olgo, Będę wdzięczny za wasze przepisy dotyczące zakwasu żytniego i sprawdzonych przepisów na chleb i bułki razowe.Z góry dzięki za pomoc Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696870 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 16, 2021 Report Share #9 Posted February 16, 2021 Tu na wiele się me uwagi pewnie nie przydadzą ponieważ zakwas prowadzę cały czas z mąki pytlowej mieszanej pszenno żytniej, dokładnie tej samej z której piekę chleby. Czasami kiedy chcę takiego razowego właśnie, to na tej samej bazie zakwasowej, robię sobie nową porcję zakwasu z mąki typu 2000. Nie pamiętam dokładnie ile lat ma mój zakwas, na pewno nie tyle co ja, ale ale do najmłodszych nie należy , jest tylko normalnie prowadzony, i ciągle odświeżany, w zależności od potrzeb. Bułek razowych natomiast nie piekę zupełnie. Jeżeli dostaję oskomy na bułki, to tylko rumiane i chrupiące, pieczone na wodzie bez mleka i dodatku tłuszczów, typowe bułki z mąki pszennej, mocno rumiane z przedziałkiem i chrupiącą skórką, prosto z piekarnika, na które jest sporo przepisów na forum . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696875 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 16, 2021 Report Share #10 Posted February 16, 2021 Tu moja fotorelacja https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25#entry653236 mąkę pszenną możesz zastąpić orkiszową czy z samopszy ale tak jak sugerowałam użyj "lżejszych" typów niż typ 1850 . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696881 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted February 16, 2021 Report Share #11 Posted February 16, 2021 (edited) Jeśli zaczynasz przygodę z pieczeniem chleba to tu: https://www.taniaksiazka.pl/chleb-domowa-piekarnia-piotr-kucharski-p-1014635.html znajdziesz fajne przepisy i trochę teorii . Edited February 16, 2021 by Pepuś Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-696883 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted March 7, 2021 Author Report Share #12 Posted March 7, 2021 Poproszę jakieś sprawdzone przepisy na chleby do wypieku w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym z małym dodatkiem mąki żytniej z której nie da się uformować bochenka chleba.Do dyspozycji mam poniższe odmiany mąk:- żytnia razowa 2000- z płaskurki pełnoziarnista 1850- z samopszy pełnoziarnista 1850- orkiszowa pełnoziarnista 1850- pszenna 1850 graham- żytnia chlebowa 750- pszenna chlebowa 720- pszenna 00 ( z przeznaczeniem na pizze ) Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-699131 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted March 7, 2021 Report Share #13 Posted March 7, 2021 @ świadziu tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/znajdziesz sprawdzony przepis na chleb pszenny i pszenno-żytni Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18143-sprawdzone-zdrowe-przepisy-na-chleby-bu%C5%82ki-bakietki-%C5%BCytnie-p%C5%82askurki-i-samopszy/#findComment-699135 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.