świadziu Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2021 Witaski,będę wdzięczny za każdy sprawdzony przepis na zdrowe pieczywo które mogę zrobić w piekarniku.Mam zamiar piec zdrowe pieczywo a więc takie które będzie zawierało jak najmniej mąki pszennej a bazowało na : samopszy 1850, orkiszowej 1850 i żytniej razowej 2000. Z góry dziękuję za wszelkie sprawdzone przepisy i szczegółowe opisy jak wypiec dany produkt. Pozdrawiam serdecznie Świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2021 W tej książce znajdziesz wszystkiego czego Ci potrzeba: https://www.empik.com/chleb-hamelman-jeffrey,p1080726109,ksiazka-p Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Najważniejsze abyś zaczął robić. Przepisów jest bez liku. Z mojego mizernego doświadczenia. Najważniejsze zacząć robić. Przepisy nie zastąpią praktyki. Pierwszy wypiek był przyzwoity, przy trzecim przestałem się bać nowości, teraz piąty i jest dobrze.Co do robienia.-najpierw zrób sobie zakwas - to około tygodnia. Masz czas na czytanie.-a później chleb. Mi lepiej smakuje mieszanka mąki żytniej 2000 i 720. Do chlebów dodaje a to śliwkę a to rodzynki, melasę, żurawinę.. Ja tylko znajdę linki z których robię to umieszczę.Zakwas robiłem z tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/. Podgrzewałem w piekarniku przy włączonej żarówce. Nic nie wyrzucałem. Piszą że nie wolno mieszać metalową łyżka tylko drewniana. Ja mieszałem metalowa i wyszedł. Chleb piekłem z tego +/- przepisu. Pierwszy wypiek użyłem tylko mąki razowej 2000. Teraz ciasto to robię z 2000/720 50/50 zaczyn tylko z 2000. Mieszam łyżka drewniana w misce do czasu jak jest dobrze wymieszane. W przepisie jest robot - nie mam to mieszam ręcznie. do foremki wyrasta i do pieca. 15 minut 230 stopni i rondelek z woda, następnie 45 minut bez rondelka i 180 stopni. Wyjmuje z foremki i studzę. Czekam 12-24 i jem. Pewnie dużo mi jeszcze brakuje. Ale jak piszę, najważniejsze zacząć robić. Edytowane 13 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2021 samopszy 1850, orkiszowej 1850 i żytniej razowej 2000. Wszystko to mąki razowe - niełatwo jest otrzymać z nich pieczywo nie będące ciężką cegłą . Część "sfermentowanej" mąki musi być w takim wypadku większy.Przemyśl dołożenie np żytniej typ 720 czy 'lżejszych" typów z samopszy czy orkiszowej - te dwie ostatnie to w gruncie rzeczy mąki pszenne . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lutego 2021 https://kukbuk.pl/przepisy/chleb-razowo-zytni-na-zakwasie/To jest przepis z którego piekłem pierwszy chleb. Powinien sie wkleić za pierwsi, ym razem. Ale "zrywa" mi internet. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) To jest przepis z którego piekłem pierwszy chleb. Mówiąc szczerze mało precyzyjny ten przepis bo np nie ma podanego typu mąki żytniej . Na zdjęciu wygląda na klejącego czy "mażącego " się . Edytowane 13 Lutego 2021 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lutego 2021 Przepis zupełnie dobry, szczególnie dla początkujących, mąkę każdy sam sobie z czasem dopasuje. Aby chleb się nie mazał i był zawsze dopieczony, zmieniam nieco sposób pieczenia. 1. Przygotowuję odpowiedniej wielkości papier do pieczenia, tak aby nakrył foremkę z wyrośniętym ciastem. (Zapobiega nadmiernemu spieczeniu wierzchniej skórki na chlebie). 2.Pozwalamy aby chleb wyrósł do rantu foremki. 3. Posypujemy chleb czym chcemy i przykrywamy dociętym papierem. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 225 - 250 stopni C. 5. Wstawiamy przykryty chleb na 30 minut. 6. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni C. 7. Pieczemy kolejne 30 - 40 minut nie zdejmując papieru. 8. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i foremki, zdejmując zarazem papier. 8. Układamy upieczony chleb na kratce, i ponownie wkładamy go do piekarnika celem dopieczenia i odparowania. 9.Dopiekamy jeszcze nie zmieniając temperatury ok. 15 - 20 minut nie mniej, (zależy od mąki i ilości wody) 10. Po dopieczeniu chlebka wyjmujemy go z piekarnika razem z kratką, i zostawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny aby odpoczął. Nie wolno kroić na ciepło, chleb musi dokładnie wystygnąć. Najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy dojrzeje, uwielbiam go z samym masełkiem, ew. popijam taki zestaw surowym, zimnym mlekiem . Nie przechowywać chleba w folii, czy innych zamkniętych hermetycznie pojemnikach. Chleb musi oddychać, najlepiej zawinąć chlebuś w lnianą ściereczkę i przechowywać go na półce w szafce, na pewno nie wyschnie, jest świeży i smakuje wspaniale przez co najmniej kilka dni . Do pieczenia swojego chleba dodają zawsze, podkreślam zawsze 1 czubatą łyżkę grysu ziemniaczanego (puree) na 1 bochenek, plus 25 ml. oleju rzepakowego na 1 bochenek. https://allegro.pl/oferta/puree-ziemniaczane-12-porcji-z-niemiec-10206709292?reco_id=b5eb85d9-6f50-11eb-a43d-000af7f5ffd0&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118Piekę zawsze dwie foremki "keksówki", i drugi bochenek po wystudzeniu zamrażam zamknięty pakowarką bez odsysania, w torebce foliowej (dopuszczalne leciutkie odsysanie, tak aby nie zgnieść chlebka). Rozmrażam zawsze wyjmując torebkę z chlebem wieczorem poprzedniego dnia. Rano otwieram torebkę i chlebuś jest jak świeżo upieczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2021 Bardzo dziękuję za każdą z powyższych odpowiedzi w tym temacie:) Sverige2, Olgo, Będę wdzięczny za wasze przepisy dotyczące zakwasu żytniego i sprawdzonych przepisów na chleb i bułki razowe.Z góry dzięki za pomoc Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2021 Tu na wiele się me uwagi pewnie nie przydadzą ponieważ zakwas prowadzę cały czas z mąki pytlowej mieszanej pszenno żytniej, dokładnie tej samej z której piekę chleby. Czasami kiedy chcę takiego razowego właśnie, to na tej samej bazie zakwasowej, robię sobie nową porcję zakwasu z mąki typu 2000. Nie pamiętam dokładnie ile lat ma mój zakwas, na pewno nie tyle co ja, ale ale do najmłodszych nie należy , jest tylko normalnie prowadzony, i ciągle odświeżany, w zależności od potrzeb. Bułek razowych natomiast nie piekę zupełnie. Jeżeli dostaję oskomy na bułki, to tylko rumiane i chrupiące, pieczone na wodzie bez mleka i dodatku tłuszczów, typowe bułki z mąki pszennej, mocno rumiane z przedziałkiem i chrupiącą skórką, prosto z piekarnika, na które jest sporo przepisów na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lutego 2021 Tu moja fotorelacja https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25#entry653236 mąkę pszenną możesz zastąpić orkiszową czy z samopszy ale tak jak sugerowałam użyj "lżejszych" typów niż typ 1850 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) Jeśli zaczynasz przygodę z pieczeniem chleba to tu: https://www.taniaksiazka.pl/chleb-domowa-piekarnia-piotr-kucharski-p-1014635.html znajdziesz fajne przepisy i trochę teorii . Edytowane 16 Lutego 2021 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Marca 2021 Poproszę jakieś sprawdzone przepisy na chleby do wypieku w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym z małym dodatkiem mąki żytniej z której nie da się uformować bochenka chleba.Do dyspozycji mam poniższe odmiany mąk:- żytnia razowa 2000- z płaskurki pełnoziarnista 1850- z samopszy pełnoziarnista 1850- orkiszowa pełnoziarnista 1850- pszenna 1850 graham- żytnia chlebowa 750- pszenna chlebowa 720- pszenna 00 ( z przeznaczeniem na pizze ) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Marca 2021 @ świadziu tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/znajdziesz sprawdzony przepis na chleb pszenny i pszenno-żytni Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.