Skocz do zawartości

Sprawdzone zdrowe przepisy na chleby, bułki, bakietki - żytnie, płaskurki i samopszy


Rekomendowane odpowiedzi

Witaski,

będę wdzięczny za każdy sprawdzony przepis na zdrowe pieczywo które mogę zrobić w piekarniku.

Mam zamiar piec zdrowe pieczywo a więc takie które będzie zawierało jak najmniej mąki pszennej a bazowało na : samopszy 1850,  orkiszowej 1850 i żytniej razowej 2000.

 

Z góry dziękuję za wszelkie sprawdzone przepisy i szczegółowe opisy jak wypiec dany produkt.

 

Pozdrawiam serdecznie Świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tej książce znajdziesz wszystkiego czego Ci potrzeba:

 

https://www.empik.com/chleb-hamelman-jeffrey,p1080726109,ksiazka-p

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsze abyś zaczął robić. Przepisów jest bez liku. Z mojego mizernego doświadczenia. Najważniejsze zacząć robić. Przepisy nie zastąpią praktyki. Pierwszy wypiek był przyzwoity, przy trzecim przestałem się bać nowości, teraz piąty i jest dobrze.

Co do robienia.
-najpierw zrób sobie zakwas - to około tygodnia. Masz czas na czytanie.
-a później chleb. Mi lepiej smakuje mieszanka mąki żytniej 2000 i 720. Do chlebów dodaje a to śliwkę a to rodzynki, melasę, żurawinę.. Ja tylko znajdę linki z których robię to umieszczę.

Zakwas robiłem z tego http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/. Podgrzewałem w piekarniku przy włączonej żarówce. Nic nie wyrzucałem. Piszą że nie wolno mieszać metalową łyżka tylko drewniana. Ja mieszałem metalowa i wyszedł.
Chleb piekłem z tego +/- przepisu. Pierwszy wypiek użyłem tylko mąki razowej 2000. Teraz ciasto to robię z 2000/720 50/50 zaczyn tylko z 2000. Mieszam łyżka drewniana w misce do czasu jak jest dobrze wymieszane. W przepisie jest robot - nie mam to mieszam ręcznie. do foremki wyrasta i do pieca. 15 minut 230 stopni i rondelek z woda, następnie 45 minut bez rondelka i 180 stopni. Wyjmuje z foremki i studzę. Czekam 12-24 i jem. Pewnie dużo mi jeszcze brakuje. Ale jak piszę, najważniejsze zacząć robić.

Edytowane przez EAnna
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

samopszy 1850, orkiszowej 1850 i żytniej razowej 2000.

 

Wszystko to mąki razowe  - niełatwo jest otrzymać z nich pieczywo nie będące ciężką cegłą . Część "sfermentowanej" mąki musi być w takim wypadku większy.

Przemyśl dołożenie np żytniej typ 720 czy 'lżejszych"  typów z samopszy czy orkiszowej - te dwie ostatnie to w gruncie rzeczy mąki pszenne .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://kukbuk.pl/przepisy/chleb-razowo-zytni-na-zakwasie/

To jest przepis z którego piekłem pierwszy chleb. Powinien sie wkleić za pierwsi, ym razem. Ale "zrywa" mi internet.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest przepis z którego piekłem pierwszy chleb.

 

Mówiąc szczerze mało precyzyjny ten przepis  bo np nie ma  podanego typu mąki żytniej . Na zdjęciu wygląda na klejącego  czy "mażącego " się .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis zupełnie dobry, szczególnie dla początkujących, mąkę każdy sam sobie z czasem dopasuje. Aby chleb się nie mazał i był zawsze dopieczony, zmieniam nieco sposób pieczenia.

 

1. Przygotowuję odpowiedniej wielkości papier do pieczenia, tak aby nakrył foremkę z wyrośniętym ciastem. (Zapobiega nadmiernemu spieczeniu wierzchniej skórki na chlebie).

 

2.Pozwalamy aby chleb wyrósł do rantu foremki.

 

3. Posypujemy chleb czym chcemy i przykrywamy dociętym papierem.

 

4. Rozgrzewamy piekarnik do 225 - 250 stopni C.

 

5. Wstawiamy przykryty chleb na 30 minut.

 

6. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do ok. 180 stopni C.

 

7. Pieczemy kolejne 30 - 40 minut nie zdejmując papieru.

 

8. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i foremki, zdejmując zarazem papier.

 

8. Układamy upieczony chleb na kratce, i ponownie wkładamy go do piekarnika celem dopieczenia i odparowania.

 

9.Dopiekamy jeszcze nie zmieniając temperatury ok. 15 - 20 minut nie mniej, (zależy od mąki i ilości wody)

 

10. Po dopieczeniu chlebka wyjmujemy go z piekarnika razem z kratką, i zostawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny aby odpoczął. Nie wolno kroić na ciepło, chleb musi dokładnie wystygnąć.

 

Najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy dojrzeje, uwielbiam go z samym masełkiem, ew. popijam taki zestaw surowym, zimnym mlekiem :D . Nie przechowywać chleba w folii, czy innych zamkniętych hermetycznie pojemnikach. Chleb musi oddychać, najlepiej zawinąć chlebuś w lnianą ściereczkę i przechowywać go na półce w szafce, na pewno nie wyschnie, jest świeży i smakuje wspaniale przez co najmniej kilka dni :D:thumbsup:. Do pieczenia swojego chleba dodają zawsze, podkreślam zawsze 1 czubatą łyżkę grysu ziemniaczanego (puree) na 1 bochenek, plus 25 ml. oleju rzepakowego na 1 bochenek. https://allegro.pl/oferta/puree-ziemniaczane-12-porcji-z-niemiec-10206709292?reco_id=b5eb85d9-6f50-11eb-a43d-000af7f5ffd0&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

Piekę zawsze dwie foremki "keksówki", i drugi bochenek po wystudzeniu zamrażam zamknięty pakowarką bez odsysania, w torebce foliowej (dopuszczalne leciutkie odsysanie, tak aby nie zgnieść chlebka). Rozmrażam zawsze wyjmując torebkę z chlebem wieczorem poprzedniego dnia. Rano otwieram torebkę i chlebuś jest jak świeżo upieczony  :thumbsup:

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za każdą z powyższych odpowiedzi w tym temacie:)

 Sverige2, Olgo,

Będę wdzięczny za wasze przepisy dotyczące zakwasu żytniego i sprawdzonych przepisów na chleb i bułki razowe.

Z góry dzięki za pomoc :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu na wiele się me uwagi pewnie nie przydadzą ponieważ zakwas prowadzę cały czas z mąki pytlowej mieszanej pszenno żytniej, dokładnie tej samej z której piekę chleby. Czasami kiedy chcę takiego razowego właśnie, to na tej samej bazie zakwasowej, robię sobie nową porcję zakwasu z mąki typu 2000. Nie pamiętam dokładnie ile lat ma mój zakwas, na pewno nie tyle co ja, ale ale do najmłodszych nie należy :D, jest tylko normalnie prowadzony, i ciągle odświeżany, w zależności od potrzeb. Bułek razowych natomiast nie piekę zupełnie. Jeżeli dostaję oskomy na bułki, to tylko rumiane i chrupiące, pieczone na wodzie bez mleka i dodatku tłuszczów, typowe bułki z mąki pszennej, mocno rumiane z przedziałkiem i chrupiącą skórką, prosto z piekarnika, na które jest sporo przepisów na forum :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu moja fotorelacja https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25#entry653236 mąkę pszenną możesz zastąpić orkiszową czy z samopszy ale tak jak sugerowałam użyj "lżejszych" typów niż typ 1850 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zaczynasz przygodę z pieczeniem chleba to tu:  https://www.taniaksiazka.pl/chleb-domowa-piekarnia-piotr-kucharski-p-1014635.html znajdziesz fajne przepisy i trochę teorii .

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poproszę jakieś sprawdzone przepisy na chleby do wypieku w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym z małym dodatkiem mąki żytniej z której nie da się uformować bochenka chleba.

Do dyspozycji mam poniższe odmiany mąk:

- żytnia razowa 2000

- z płaskurki pełnoziarnista 1850

- z samopszy pełnoziarnista 1850

- orkiszowa pełnoziarnista 1850

- pszenna 1850 graham

- żytnia chlebowa 750

- pszenna chlebowa 720

- pszenna 00 ( z przeznaczeniem na pizze )

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.