Szynka Staropolska
Aby wykonać tę szynkę musimy przestrzegać rygory temperatur i dobrać odpowiednie mięso.
Surowiec:
10 kg. szynka wieprzowa, mięsień półbłoniasty (górna zrazowa)
Przyprawy:
Peklosól 350g,
Pieprz 20g. (cztery pory roku),
0,5 l wina półsłodkiego czerwonego.
Etap I
Dobór mięsa wieprzowego z szynki-mięsień półbłoniasty, o temp. od 4 do 6 stopni. Szynkę nacieramy równomiernie solą. Następnie układamy w naczyniu dobrze ubijając. Tak przygotowaną szynkę zostawiamy na 21 dni w chłodni/lodówce o temp. 4-6 stopni.
Etap II
Po upływie 21 dni wkładamy do naczynia, dodajemy resztę przypraw i wino. Dosypujemy 20g. pieprzu i dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie wino i pozostawiamy na 2h. Ta czynność może być wykonywana w temp. pokojowej.
Etap III
Po upływie 2 h wieszamy przy pomocy przędzy lub haczyków stalowych/metalowych. Tak przygotowane szynki powinny osuszać się (przepalać) przez 48 h.
Etap IV
Wędzimy w zimnym dymie (tj. do 40 stopni) ok. 6h do uzyskania satysfakcjonującej barwy. Ponadto dym dodatkowo konserwuje wędlinę i nadaje wyrazistego smaku. Do wędzenia najlepszym drewnem jest drewno olchowe.
Smacznego!