Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

SZYNKA STAROPOLSKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#21 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 lut 2021 - 15:44

Procesy technologiczne są mi znajome;O wędzeniu zimnym mówimy, gdy temperatura, w jakiej się ono odbywa, kształtuje się w przedziale 12-25°C.

Wędzimy w zimnym dymie (tj. do 40 stopni)

Szczepan, przyznam że tego też nie rozumiem.

Z racji tego że część z nas używa wędzarni elektrycznej ze sterowaniem PID (co przekłada się na stałą temperaturę przez cały proces wędzenia) możesz podać jakąś jedną - przybliżoną - temperaturę w której wędzić te wędzonki?

 

0,5 l wina półsłodkiego czerwonego.

Polecasz jakieś konkretne wino?

 

Boczek zrobiony w ten sam sposób.

Kolejny, apetycznie wyglądający wyrób.

Nie "ciągnie się"?



#22 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 21 lut 2021 - 16:19

wtedy wymienimy poglądy na dany temat.Pozdrawiam

Dobra rada, wtedy dyskusja robi się taka bardziej konkretną.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 21 lut 2021 - 16:20


#23 SZCZEPAN

SZCZEPAN
  • ***SUPER VIP***
  • 640 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 22 lut 2021 - 10:34

Witam, Ja stosuję wino z czerwonej porzeczki.

Szynka wykonana tą metodą, nie ciągnie się! jest wilgotna ,krucha i miękka.



#24 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3202 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 22 lut 2021 - 11:02

Witam, Ja stosuję wino z czerwonej porzeczki. Szynka wykonana tą metodą, nie ciągnie się! jest wilgotna ,krucha i miękka.

Na pewno wypróbuję :thumbsup:

Dzięki :)



#25 SZCZEPAN

SZCZEPAN
  • ***SUPER VIP***
  • 640 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 25 lut 2021 - 16:13

Witam,

Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana.

 

Załączone pliki



#26 harap

harap
  • Użytkownicy
  • 150 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 26 lut 2021 - 02:26

Witam,chciałbym zrobić taką szynkę z wołowiny,z górnej zrazowej,czy muszę wprowadzić zmiany w przepisie ?



#27 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 26 lut 2021 - 06:19

W mojej ocenie przy wołowinie nie obejdzie się bez parzenia. A to już bedzie całkiem inny wyrób. Może proces parzenia można by było pominąć, ale musiałbyś ciąć bardzo cienko. Ale to mój domysł.

#28 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 28 mar 2021 - 16:58

lek.P wypróbuj przepis :) wtedy wymienimy poglądy na dany temat.Pozdrawiam

 

 

Kolego Szczepanie do minie Twój przepis przemówił w 100%, właśnie jestem po dymieniu, szyneczka wygląda tak jak na załączonej fotce można sobie ocenić wygląd.

 

P.S. Jutro szynka idzie w próżnię do świąt, wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć o smaku :)

Załączone pliki

  • Załączony plik  s1_01.JPG   227,38 KB   7 Ilość pobrań


#29 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8019 postów

Napisano 28 mar 2021 - 17:00

Wyglada zachęcająco.

#30 Grzewlod

Grzewlod
  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 29 mar 2021 - 08:01

Wyglada zachęcająco.

 

 

Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.

W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. :)

Załączone pliki

  • Załączony plik  sv1.jpg   48,78 KB   9 Ilość pobrań

Użytkownik Grzewlod edytował ten post 29 mar 2021 - 08:01


#31 Todek

Todek
  • Użytkownicy
  • 1806 postów

Napisano 05 kwi 2021 - 10:04

dodajemy resztę przypraw

O jakich przyprawach mówisz? Nie wymieniasz ich.


[Dodano: 05 kwi 2021 - 11:04]

Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana.

A jakiś dokładniejszy opis możesz dać? :)



#32 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8705 postów

Napisano 05 kwi 2021 - 15:13

dobrze smakuje
Potwierdzam - któryś z tych kawałków dostałem do degustacji  :thumbsup:  

#33 SZCZEPAN

SZCZEPAN
  • ***SUPER VIP***
  • 640 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 06 kwi 2021 - 08:13

Moje gratulacje :clap: Pozdrawiam.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#34 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1316 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 08 kwi 2021 - 16:50

Super szynka, trzeba będzie spróbować.  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych