Jump to content

Recommended Posts

W mojej ocenie przy wołowinie nie obejdzie się bez parzenia. A to już bedzie całkiem inny wyrób. Może proces parzenia można by było pominąć, ale musiałbyś ciąć bardzo cienko. Ale to mój domysł.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
  • 1 month later...

lek.P wypróbuj przepis :) wtedy wymienimy poglądy na dany temat.Pozdrawiam

 

 

Kolego Szczepanie do minie Twój przepis przemówił w 100%, właśnie jestem po dymieniu, szyneczka wygląda tak jak na załączonej fotce można sobie ocenić wygląd.

 

P.S. Jutro szynka idzie w próżnię do świąt, wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć o smaku :)

post-84535-0-86460800-1616947091_thumb.jpg

Wyglada zachęcająco.

 

 

Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.

W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. :)

post-84535-0-13373200-1617001261_thumb.jpg

Edited by Grzewlod

 

 

dodajemy resztę przypraw

O jakich przyprawach mówisz? Nie wymieniasz ich.


[Dodano: 05 kwi 2021 - 11:04]

 

 

Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana.

A jakiś dokładniejszy opis możesz dać? :)

  • 7 months later...

Kolego mam pytanie, ile dawałeś wina na 1 kg mięsa i użyłeś górnej zrazowej wieprzowej zgodnie z przepisem?

 

Bo Szczepan to jakoś dziwnie napisał.

Według Mnie 350g peklosoli i 0,5l wina, 20g pieprzu to na 10 kg mięsa.

Choć w komentarzach pisze o 1 kg mięsa :D

Przepis fajny i mam zamiar wykonać na Święta.

 

 

Wyglada zachęcająco.

 

 

Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.

W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. :)

 

 

Kolego mam pytanie, ile dawałeś wina na 1 kg mięsa i użyłeś górnej zrazowej wieprzowej zgodnie z przepisem?

Tak.

 

 

Według Mnie 350g peklosoli i 0,5l wina, 20g pieprzu to na 10 kg mięsa. Choć w komentarzach pisze o 1 kg mięsa :D Przepis fajny i mam zamiar wykonać na Święta.

 

Przyprawy:

Peklosól 35g/1kg

Pieprz 2g/1kg. - (cztery pory roku),

50ml wina/1kg  - półsłodkiego czerwonego.

Edited by Grzewlod
  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

 

Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów.

Też się przyłączam do prośby kolegi. :)

 

Szczepan i co tam? Jest szansa na ten przepis?

  • 10 months later...
W dniu 19.11.2022 o 22:32, Todek napisał(a):

Szczepan i co tam? Jest szansa na ten przepis?

To ja podbiję temat, Szczepan jest szansa na ten przepis na tą kiełbasę?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.