harap Posted February 26, 2021 Report Share #26 Posted February 26, 2021 Witam,chciałbym zrobić taką szynkę z wołowiny,z górnej zrazowej,czy muszę wprowadzić zmiany w przepisie ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-698136 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 26, 2021 Report Share #27 Posted February 26, 2021 W mojej ocenie przy wołowinie nie obejdzie się bez parzenia. A to już bedzie całkiem inny wyrób. Może proces parzenia można by było pominąć, ale musiałbyś ciąć bardzo cienko. Ale to mój domysł. Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-698140 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 28, 2021 Report Share #28 Posted March 28, 2021 lek.P wypróbuj przepis wtedy wymienimy poglądy na dany temat.Pozdrawiam Kolego Szczepanie do minie Twój przepis przemówił w 100%, właśnie jestem po dymieniu, szyneczka wygląda tak jak na załączonej fotce można sobie ocenić wygląd. P.S. Jutro szynka idzie w próżnię do świąt, wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć o smaku Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-701819 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 28, 2021 Report Share #29 Posted March 28, 2021 Wyglada zachęcająco. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-701820 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 29, 2021 Report Share #30 Posted March 29, 2021 (edited) Wyglada zachęcająco. Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. Edited March 29, 2021 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-701892 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 5, 2021 Report Share #31 Posted April 5, 2021 dodajemy resztę przypraw O jakich przyprawach mówisz? Nie wymieniasz ich.[Dodano: 05 kwi 2021 - 11:04] Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana. A jakiś dokładniejszy opis możesz dać? Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-702792 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 5, 2021 Report Share #32 Posted April 5, 2021 dobrze smakuje Potwierdzam - któryś z tych kawałków dostałem do degustacji Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-702830 Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted April 6, 2021 Author Report Share #33 Posted April 6, 2021 Moje gratulacje Pozdrawiam. Quote Pozdrawiam! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-702885 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 8, 2021 Report Share #34 Posted April 8, 2021 Super szynka, trzeba będzie spróbować. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-703187 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted November 16, 2021 Report Share #35 Posted November 16, 2021 Kolego mam pytanie, ile dawałeś wina na 1 kg mięsa i użyłeś górnej zrazowej wieprzowej zgodnie z przepisem? Bo Szczepan to jakoś dziwnie napisał.Według Mnie 350g peklosoli i 0,5l wina, 20g pieprzu to na 10 kg mięsa.Choć w komentarzach pisze o 1 kg mięsa Przepis fajny i mam zamiar wykonać na Święta. Wyglada zachęcająco. Równie dobrze smakuje. Wczoraj wieczorem jak pakowałem w próżnię nie mogłem się oprzeć żeby nie posmakować.W smaku jest wyczuwalna nuta wina, przez którą przebija się smak pieprzu, konsystencja mięsa podobna do konsystencji polędwicy łososiowej. Po ukrojeniu nożem dość szerokiego kawałka nie było problemu z ciągliwością produktu. Jak poleży w próżni to smak się wyrówna i mięso nieco skruszeje. Należy zaznaczyć, że nie jest to produkt z półki wędlin dojrzewających. Polecam wykonanie jeżeli ktoś lubi takie wędliny na pewno będzie miło zaskoczony. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732627 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 16, 2021 Report Share #36 Posted November 16, 2021 (edited) Kolego mam pytanie, ile dawałeś wina na 1 kg mięsa i użyłeś górnej zrazowej wieprzowej zgodnie z przepisem?Tak. Według Mnie 350g peklosoli i 0,5l wina, 20g pieprzu to na 10 kg mięsa. Choć w komentarzach pisze o 1 kg mięsa Przepis fajny i mam zamiar wykonać na Święta. Przyprawy:Peklosól 35g/1kgPieprz 2g/1kg. - (cztery pory roku),50ml wina/1kg - półsłodkiego czerwonego. Edited November 16, 2021 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732628 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted November 16, 2021 Report Share #37 Posted November 16, 2021 Dzięki za szybką odpowiedź. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732634 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted November 16, 2021 Report Share #38 Posted November 16, 2021 Dodaję kiełbasę z tej samej rodziny. Przygotowana bez wędzenia, tylko i wyłącznie przypalana. Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-732637 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 25, 2021 Report Share #39 Posted November 25, 2021 Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów. Też się przyłączam do prośby kolegi. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-733961 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 19, 2022 Report Share #40 Posted November 19, 2022 Chciałbym zrobić tą kiełbasę,jak możesz to podaj więcej szczegółów.Też się przyłączam do prośby kolegi. Szczepan i co tam? Jest szansa na ten przepis? Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-798247 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 20, 2022 Report Share #41 Posted November 20, 2022 Musicie chyba zadzwonić do kolegi Szczepana , nie widać go od 10 miesięcy na forum lub napisać na pw. . Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-798412 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted September 24, 2023 Report Share #42 Posted September 24, 2023 W dniu 19.11.2022 o 22:32, Todek napisał(a): Szczepan i co tam? Jest szansa na ten przepis? To ja podbiję temat, Szczepan jest szansa na ten przepis na tą kiełbasę? Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/page/2/#findComment-864447 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.