Jest sporo przepisów na to psiwo .
Mnie najbardziej smakował wyrób robiony przez moją Ciocię .
Przepis na dziesięć litrów
Dziesięć litrów młodych łodyg jałowca wraz z owocnikami ( mogą być zielone), a jak nie masz dostępu do nich to pół kilo ziaren jałowca rozbić w możdzieżu .
Łodygi lub owocniki przepłukać i zalać ukropem i odstawić na 12 godzin by oddały aromat .
Po tym czasie zagotować jeszcze raz i dodać dwa deko chmielu i na wolnym ogniu trzymać pół godziny .
Przecedzić i dodać 80 dekagramów cukru ( 1/4 cukru karmelizować na patelni ) dodać 20 deko miodu.
Dwa deko drożdży rozpuścić w osłodzonej letniej wodzie by zastartowały i dodać gdy płyn będzie miał ok.30 stopni C
Kiedyś robiono to w kanach po mleku ale obecnie najlepiej przygotować butelki typu pet i nalać 80% pojemności butelki i wycisnąć powietrze i szczelnie zakręcić .
Trzymać 12 godzin w ciepłym miejscu pod ciemnym przykryciem bo piwo to jak każde inne nie lubi światłai przenieść w chłodne miejsce .
Piwo takie zawiera śladowe ilości alkoholu i może być podawane w rozsądnych ilościach dzieciom i kierowcom.
Butelkę po otwarciu wypić w ciągu 12 godz. a nie otwierane naljepiej trzymać nie dłużej jak tydzień .
Użytkownik Henio edytował ten post 22 lut 2021 - 21:29