Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piwo (psiwo) kozicowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 markus383

markus383
  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 20 lut 2021 - 21:11

Witajcie :) 

Mam pytanie o sprawdzony przepis na ten napitek. Bardzo interesuje mnie ten napój. Może jest ktoś z Kurpiowszczyzny, kto zna i wyrabia ten napój i zechciałby podzielić się przepisem?

Jeden z rodziców mojej żony pochodzi z Kurpii, a że staram się odwzorowywać co mogę w kuchni, i nie tylko, to co jest związane z moja rodziną, a właściwie z pochodzeniem, to zainteresował mnie temat tego piwa (psiwa). 

 

Mam nadzieję, że moja córka doceni, że z żoną dbamy o przeszłość naszych rodzin ;) :) 

 

Pozdrawiam,

Mateusz.



#2 Wirus

Wirus
  • **VIP-Organizator**
  • 3162 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 20 lut 2021 - 21:28

Zobacz tutaj: https://wedlinydomow...ni/#entry298153



#3 Henio

Henio
  • Użytkownicy
  • 3520 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 22 lut 2021 - 21:24

Jest sporo przepisów na to psiwo .

 

Mnie najbardziej smakował wyrób robiony przez moją Ciocię .

 

Przepis na dziesięć litrów 

 

 Dziesięć litrów młodych łodyg jałowca wraz z owocnikami ( mogą być zielone), a jak nie masz dostępu do nich to pół kilo ziaren jałowca rozbić w możdzieżu .

Łodygi lub owocniki przepłukać i zalać ukropem i odstawić na 12 godzin by oddały aromat .

 

Po tym czasie zagotować jeszcze raz i dodać dwa deko chmielu i na wolnym ogniu trzymać pół godziny .

 

Przecedzić i dodać 80 dekagramów cukru ( 1/4 cukru karmelizować na patelni ) dodać 20 deko miodu.

 

Dwa deko drożdży rozpuścić w osłodzonej letniej wodzie by zastartowały i dodać gdy płyn będzie miał ok.30 stopni C

 

Kiedyś robiono to w kanach po mleku ale obecnie najlepiej przygotować butelki typu pet i nalać 80% pojemności butelki i wycisnąć powietrze i szczelnie zakręcić . 

 

Trzymać 12 godzin w ciepłym miejscu pod ciemnym przykryciem bo piwo to jak każde inne nie lubi światłai przenieść w chłodne miejsce .

 

 Piwo takie zawiera śladowe ilości alkoholu i może być podawane w rozsądnych ilościach dzieciom i kierowcom.

 

Butelkę po otwarciu wypić w ciągu 12 godz. a nie otwierane naljepiej trzymać nie dłużej jak tydzień .

Załączone pliki

  • Załączony plik  002.JPG   65,52 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik Henio edytował ten post 22 lut 2021 - 21:29





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych