Skocz do zawartości

Elektroniczna domowa książka kucharska


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

:thumbsup: Nazbierało sie zapisków kulinarnych  bez liku. Czasy takie ,że elektronika wspomaga niektóre czynności . Czy ktoś korzysta z takiego oprogramowania ? i jakie poleca ? Mam też duużo zapisanych w plikach tekstowych - ale w dedykowanej książce łatwiej 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm mam kilka różnych wersji dobrze się sprawuje wersja Word ale najczęściej korzystam z oddzielnych pdf posegregowanych tematycznie albo logicznie nazywanych

I oczywiście mam większość w telefonie

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najczęściej korzystam z oddzielnych pdf

  :thumbsup:  też tak mam,  bardziej jestem w kierunku np  OutCookExpress  typowej - ale nie mam wiedzy jak sie sprawdza w normalnym użytkowaniu - może inne ? 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daawno temu, jeszcze na studiach zacząłem wpisywać przepisy do Tabel w MS Access. Taka najprostsza tabelka. Spełnia swoje zadanie, chociaż coraz rzadziej z tego korzystam.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi by się marzyła taka książka powiązania z taką funkcjonalnością że wpisuję zawartość lodówki i podpowiada co mogę zrobić z tych składników. :)

A gdzie inwencja twórcza?

ja często improwizuję i wychodzą z tego ciekawe i :tongue: potrawy. :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi by się marzyła taka książka powiązania z taką funkcjonalnością że wpisuję zawartość lodówki i podpowiada co mogę zrobić z tych składników. :)

Są juz lodówki, które same wiedzą co w nich jest, znają datę przydatności, podpowiadają co z tego można zrobić i tworzą listę zakupów co trzeba kupic mogą tez same robić zakupy.

Starszy model jeszcze gotowal jedzenie i prał model nazywał się ,Żona,

Nowy model to Samsung, i LG tez juz ma nie gotuje, nie pierze i nie teges teges , ale jest tańszy w utrzymaniu i jak wyjdzie nowy model łatwiej się go pozbyć z domu

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mi by się marzyła taka książka powiązania z taką funkcjonalnością że wpisuję zawartość lodówki i podpowiada co mogę zrobić z tych składników. :)

A gdzie inwencja twórcza?

ja często improwizuję i wychodzą z tego ciekawe i :tongue: potrawy. :)

Cudowna sprawa taka intuicja, ale ja jej nie posiadam - dużo umiem zrobić, nie boję się tego ale wolę oglądnąć film który do mnie przemawia. Wadą takie intuicji jest zaś to że to są potrawy nie do powtórzenia - raz to raz coś innego. Ja zaś lubię powtarzać rzeczy przy których wydziela mi się serotonina....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

są potrawy nie do powtórzenia - raz to raz coś innego. Ja zaś lubię powtarzać rzeczy przy których wydziela mi się serotonina....

No co Ty  ;)

Również lubię .... serotoninę   :laugh:

Ostatni spontan:

  • szpik kostny i tłustość z jednej, wołowej kości szpikowej (po 12h gotowaniu)
  • mięso z kury rosołowej wiejskiej gotowane
  • 1 jajko
  • przyprawy (obficie)
  • bułka tarta
  • smalec lub masło klarowane do głębokiego smażenia

Z mięsa mielonego i jajka z przyprawami robimy 1-calowe kulki.

Obtoczone w bułce tartej smażymy na rumiano w tłuszczu.

Serwowanie:

  • z papryka pieczoną
  • z sosami (np. Muskiego, Basi Maxellowej) + 1/2 kostki masła
  • z ziemniakami i sosem grzybowym
  • itp.

Ponieważ smakowało to i w pamięci pozostaje do powtórnego wykorzystania  :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie spontanem sa wszelakie tarty..czyli czyszczenie lodowki lub cos co juz sie znudzilo  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.