domeldoom Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2021 Cześć, mięso na Chłopską gotowe, kupiłem jelita 24/26: https://swojskiwyrob.pl/61-jelita-wieprzowe Tylko co teraz: Mam owe jelita jakoś przygotować przed nadziewaniem?Czy od razu z opakowanie na nadziewarkę? Przepraszam, że tak na ostatnią chwilę, ale pierwszy raz i nie spodziewałem się tego, a byłem już mocno napalony... Będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2021 Mam owe jelita jakoś przygotować przed nadziewaniem? do letniej wody na pół godzinki Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2021 Mam owe jelita jakoś przygotować przed nadziewaniem? Jelita należy odsolić w trakcie moczenia, czyli wodę wymieniać.Poza tym jelita powinno się przelać wodą (końcówkę jelita nadziewamy na kran).W czasie przelewania wychodzą wszystkie mankamenty jelit.Wadliwe fragmenty odcinamy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2021 prawie w każdym przepisie jest żeby moczyć i wypłukać jelita wystarczyło poczytać wcześniej( to tak na marginesie). Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lutego 2021 Pierwsze koty za płoty :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lutego 2021 Napiszę tak - biorąc pod uwagę fakt, że na forum zarejestrowałeś się 30.12.2014 roku - efekt nie zachwyca.Ćwicz dalej na chwałę WB , a efekty będą lepsze. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2021 Jednak co nagle to po diable.Samo napalenie jednak nie dało rady. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2021 Szkoda ze kolega Wirus Ciebie tak potraktowal Ty kolego to masz chociaż odwagę wstawiac fotek swoich wyrobów.I bardzo dobrze bo za kazdym następnym razem będzie lepiej.Powodzenia i nie poddawaj się! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2021 (edytowane) Szkoda ze kolega Wirus Ciebie tak potraktowal no tak , bo głaskaczy na forum ci u nas dostatek . Po prostu fotki są typu wczesny Zbój Madej i tyle ( wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ). Kiełbaska wygląda jak z grilla ( co nie znaczy , że nie może być smaczna). A kolega mógł zapytać np.: "co wyszło nie tak" i pewnie reakcja kol. Wirusa byłaby inna . Edytowane 27 Lutego 2021 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2021 A cóż takiego strasznego napisał kolega Wirus - że efekt nie zachwyca ?To delikatna krytyka w stosunku do efektów.Napisałem również żeby ćwiczył dalej, a będzie lepiej , bo to praktyka czyni mistrza.Proszę czytać ze zrozumieniem i nie imputować mi jakichś strasznych intencji. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2021 (edytowane) Nie powiększając trzeciego zdjęcia (i nie czytając że to kiełbasa) pomyślałbym że to kaszanka Napiszę tak - biorąc pod uwagę fakt, że na forum zarejestrowałeś się 30.12.2014 roku - efekt nie zachwyca. Ćwicz dalej na chwałę WB , a efekty będą lepsze. Nic dodać nic ująć. Przepraszam, że tak na ostatnią chwilę, ale pierwszy raz i nie spodziewałem się tego, a byłem już mocno napalony...Trochę Ci to zajęło od rejestracji Edytowane 27 Lutego 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2021 Pierwsze koty za płoty Na pierwszym zdjęciu nie wygląda najgorzej na trzecim chyba bardziej podpieczona ale każdy ma swoje smaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lutego 2021 Nie ma problemu - kiełbasa jest zjadliwa, acz nietrwała i upieczona, nie uwędzona. Pokaż swoją wędzarnię i opisz, jak wędziłeś, to powiemy, co sknociłeś i co trzeba poprawić. W ciemno to nie dosuszyłeś towaru i dałeś mu od razu dużo mokrego dymu. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lutego 2021 acz nietrwała Pewnie znowu pomyślisz że się Ciebie czepiam (nie mam takiego zamiaru)ale na jakiej podstawie tak sądzisz? Przecież kolega nie opisał tu jak wykonał tą kiełbasę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2021 ale na jakiej podstawie tak sądzisz? Nie przypadkiem trwałe wędliny wędzi się zimnym dymem. Na szczęście jest tego tyle, że kwestia trwałości ma pomijalne znaczenie. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2021 Nie przypadkiem trwałe wędliny wędzi się zimnym dymem. Poczytaj sobie proszę i przemyśl jeszcze raz ten wpishttps://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2021 Poczytaj Poczytałem. Nie przypadkiem przepis na chłopską jest w innym dziale. Poszukaj Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lutego 2021 Nie napisałeś że jest nietrwała dlatego że to jest chłopska czy z racji przepisu zaliczana do nietrwałych. Nie przypadkiem trwałe wędliny wędzi się zimnym dymem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lutego 2021 Kiełbasa jest niewłaściwie obrobiona cieplnie. Nie zaryzykowałbym spożywania po dłuższym przechowywaniu. Nie dotyczy głębokiego zamrożenia. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Lutego 2021 Dobra, poddaję się. Wygrałeś. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lutego 2021 Cześć, dziękuję za uwagi :-)Parę słów komentarzy do Waszym opinii poniżej. Napiszę tak - biorąc pod uwagę fakt, że na forum zarejestrowałeś się 30.12.2014 roku - efekt nie zachwyca.Ćwicz dalej na chwałę WB , a efekty będą lepsze. Skoro tak wnikliwie sprawdziłeś od kiedy jestem zarejestrowany to pewnie zauważyłeś, że moja aktywność nie jest nawet niska na forum - rzekłbym zerowa.Pierwszy mój wpis nt. kiełbasy datowany jest na: 31 sty 2021 - 09:23... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18082-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/?do=findComment&comment=694579 No i właściwie jakie ma znaczenie kiedy się zarejestrowałem i jaki ma to wpływ na to co mi wyszło?Na marginesie - zarejestrowałem się w 2014 jak szukałem porad/projektu do budowy grilla/grillo-wędzarni - a więc pod kątem budowlanym, nie masarsko-gastronomicznym Co do uwag:przerobiłem na pierwszy raz 6 kg mięsa: 1 część kiełbasa biała parzona, 2 części wędzona, przed wędzeniem nie suszyłem, pierwsze wędzenie - jak zwykle uciekła mi temperatura - stąd kiełbasa wyszła jakaś hybrydowa: wędzona-pieczona, do tego 1 sztuka pękła i część spadła z haka trzecie zdjęcie to kiełbasa po upieczeniu w piekarniku - właśnie to co spadło, efekt drugiego wędzenia pokażę dzisiaj. stety-niestety mam małą grillo-wędzarnię, gdzie jest ciasno i mała odległość pomiędzy paleniskiem, a samą częścią do wędzenia, Na szybko podsumowując - w smaku OK, kiełbasianym "somelierem" nie jestem, a jako, że to pierwszy raz to pewnie już dzisiaj rozejdzie się po rodzinie więc problem przechowywania mnie nie napotka tym razem.Wolę swoją "niewłaściwie" zrobioną niż najlepszą ze sklepu i tak czy inaczej będę robił dalej. pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lutego 2021 Jednak co nagle to po diable.Samo napalenie jednak nie dało rady. A to wiem doskonale, ale taki już jestem.Nawet nie staram się walczyć z naturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Lutego 2021 tak czy inaczej będę robił dalej. I tego się trzymaj.Jeżeli jednak jesteś zainteresowany umiejętnością wykonywania coraz lepszych i powtarzalnych wędlin, to czytaj i pytaj Nie miej za złe kolegom uwag krytycznych bo skąd będziesz wiedział, czy dobrze (zdrowo, optymalnie) robisz? Za takie uwagi powinieneś być wdzięczny Moja pierwsza kiełbasa wyglądała podobnie do Twojej. To było 15 lat temu Przeszłam - z pomocą forowiczów - długą drogę, która była też dla mnie lekcją pokory Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Lutego 2021 Absolutnie nie mam za złe żadnych krytycznych uwag. Byle uzasadnione i sensowne. Dzięki i miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Moja pierwsza kiełbasa wyglądała podobnie do Twojej. To było 15 lat temu Też tak zaczynałem 11 lat temu (niedługo rocznica) i gdyby mi tylko klaskali nie doszedł bym nigdy do tego gdzie teraz jestem. Więcej wiedzy i wiadomości wyciągnąłem z konstruktywnej krytyki niż z z poklasku.Wolę swoją "niewłaściwie" zrobioną niż najlepszą ze sklepu i tak czy inaczej będę robił dalej. Może i tak tylko ,że ta Twoja nie jest zdrowa, ale widzę ,że złapałeś bakcyla.Jak się trochę dokształcisz to może będzie lepiej. .stety-niestety mam małą grillo-wędzarnię, gdzie jest ciasno i mała odległość pomiędzy paleniskiem, a samą częścią do wędzenia, To nie jest powód tylko wymówka. I w małej da się ładnie wędzić Edytowane 28 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.