Skocz do zawartości

KIEŁBASA BIAŁA WIELKOPOLSKA


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

“Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek”. Tym samym ten regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości. Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: “Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem. Musi też być zrobiona nie później niż 48 godzin od uboju trzody chlewnej.
KIEŁBASA BIAŁA WIELKOPOLSKA (NA 10 KG)
Z OKAZJI ZBLIŻAJĄCYCH SIĘ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH WŁADZĘ NAD STOŁEM JAK COROCZNIE PRZEJMIE KIEŁBASA BIAŁA. ZATEM WEJDŹMY ZA KULISY, ABY POZNAĆ TAJNIKI JEJ TWORZENIA.
 
SUROWIEC:
Łopatka wieprzowa 3,5kg,
Szynka wieprzowa 1,5 kg, 
Boczek 3 kg, 
III wieprzowa 2kg
Surowiec można stosować zamiennie z II wieprzową 70/30 – 8kg i III wieprzową -2 kg, dla bardziej zaawansowanych.
PRZYPRAWY:
Sól ważona 2%/1kg,
Pieprz swieżo mielony  2,5g/1kg,
Majeranek 2g/1kg
Czosnek świeży 1,5g/1kg mięsa.
 
MATERIAŁY POMOCNICZE:
Jelito wieprzowe 26-28 fi,
Jelito baranie 22-24 fi.
Wybór jelit zależy od twórcy kiełbasy.
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Łopatkę, szynkę, boczek mielimy na sitku o średnicy 8mm. Mięso klasy III wraz z czosnkiem mielimy na sitku o średnicy 3 mm. Po pierwszym zmieleniu dolewamy 0.5L zimnej wody, po czym dokładnie mieszamy z czosnkiem dodając soli. Czynność wykonujemy dwukrotnie. Kolejnym krokiem jest zmieszanie masy mielonej na średnicy 8mm wraz z masą mieloną na średnicy 3mm. W tym miejscu dolewamy następną porcje wody (1,5l) stopniowo w trakcie mieszania. Tak przygotowaną masą napełniamy jelita. Parki kręcimy od 10-15 cm.
 
PARZENIE:
Kiełbasy wrzucamy do wody nagrzanej do 80 st C. Po chwili temperatura spadnie do 75 st C i należy tak ją utrzymać. W efekcie baton powinien uzyskać 69-70 st C. Po czym wyciągamy do zimnej wody, aby ją schłodzić – min do 15 st C. Pozwoli to utrzymać kiełbasę w pożądanym, białym kolorze.
Drugą możliwością jest przygotowanie kiełbasy na surowo, parząc ją dopiero bezpośrednio przed spożyciem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
SZCZEPAN

post-40040-0-80117400-1614954250_thumb.jpg  post-40040-0-31641200-1614954260_thumb.jpg

 

post-40040-0-23570000-1614954272_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dolewamy 0.5L

 

 

dolewamy następną porcje wody (1,5l)

 

 

Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: “Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem.

 

Zgadzam się - to musi być Wielkopolska....   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkopolanie rozpoczynają białe szaleństwo!

Odnośnie dolewania  ilości wody, nie są to sztywne wytyczne. Wszystko zależy od mięsa i jego wchłaniania. Oczywiście też od woli twórcy  :)! Osobiście uważam, że biała kiełbasa musi być soczysta. :D

Pozdrawiam,

SZCZEPAN

post-39814-0-10871400-1615459818_thumb.jpg

post-39814-0-23907900-1615459831_thumb.jpg

post-39814-0-99769300-1615459845_thumb.jpg

post-39814-0-63694500-1615460037_thumb.jpg

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytuję z przepisu  ''Czynność wykonujemy dwukrotnie.'' , czy chodzi o powtórne wymieszanie , czy przepuszczenie przez maszynkę? nie chcę popełnić błędu...

 

 

 

Mięso klasy III wraz z czosnkiem mielimy na sitku o średnicy 3 mm. Po pierwszym zmieleniu dolewamy 0.5L zimnej wody, po czym dokładnie mieszamy z czosnkiem dodając soli. Czynność wykonujemy dwukrotnie.

 

Wyrażenie "po pierwszym zmieleniu" sugeruje, że będzie następne.  :)

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cytuję z przepisu  ''Czynność wykonujemy dwukrotnie.'' , czy chodzi o powtórne wymieszanie , czy przepuszczenie przez maszynkę? nie chcę popełnić błędu...

 

Tak, po wymieszaniu z wodą i czosnkiem przepuszczamy jeszcze raz przez maszynkę, aby uzyskać lepszą kleistość farszu

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

więcej tłuszczu miękkiego

Dodajesz tłuszcz miękki do kiełbasy? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co prawda nie w takich ilościach co SZCZEPAN bo tylko 16 kg, ale reszta bardzo podobnie.

Zawsze trochę robię z dodatkiem kminku, taka na ból brzucha po Świętach :)

 

post-40314-0-04612800-1617380454_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz dużą rodzinę?
 

Nie, dużo znajomych, to są przygotowane zamówienia

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.