Grzewlod Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Września 2021 Czy, jest, tu jakiś błąd Jaki błąd masz na myśli, za mało słone, za słone bo nie rozumie pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Września 2021 (edytowane) sól. Czy, jest, tu jakiś błąd czy faktycznie ma jej być 2% na każdy kilogram? Błędu nie ma. Mięso solone jest "na sucho", bo tak przygotowuje się kiełbasy.W gotowym wyrobie będzie tej soli mniej, bo te 2% (20g/kg) odnosi się do samego mięsa a do każdego kg mięsa dolewane jest 20%wody, czyli mamy masę 1,2kg i 20g soli.Daje to stężenie 1,67%, czyli ok. 16,7g soli w kg kiełbasy.Do tego dochodzi efekt odsolenia podczas parzenia.Jeżeli ta ilość soli jest dla Ciebie za mała to możesz np. parzyć w wodzie posolonej 1,67%, lub dodać nieco soli do masy mięsnej. Edytowane 27 Września 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Września 2021 Błędu niema Aniu uprzedziłaś wypowiedz KZYH, dokładnie o to mi chodziło, że żadnego błędu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akakij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Dobry wieczór.Jestem w trakcie roboty i chciałbym się upewnić.Tam rzeczywiście idzie tyle pieprzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Tam rzeczywiście idzie tyle pieprzu? Tyle dużo czy tyle mało?[Dodano: 12 kwi 2022 - 22:35]Jeśli pytasz czy za dużo, to 2,5 g/kg będzie wyraźne ale na pewno nie za dużo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.