MIRKON Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2008 Szanowne, SzanowniJesteśmy w potrzebie wejścia w posiadanie sprawdzonych przepisów na SOK z jabłek i SYROP z jabłek.Jeżeli możecie podzielcie się wiedzą to my będziemy wdzięczni i tych pyszności się napijemy.Pozdrawiamy Was Wszystkie, Wszystkich Mirek i Beata i dzieciaki Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Września 2008 Szanowne, Szanowni Jesteśmy w potrzebie wejścia w posiadanie sprawdzonych przepisów na SOK z jabłek i SYROP z jabłek. Jeżeli możecie podzielcie się wiedzą to my będziemy wdzięczni i tych pyszności się napijemy. Pozdrawiamy Was Wszystkie, Wszystkich Mirek i Beata i dzieciaki[/quo Moze cos takiego znalazlam na google; Składniki: 3 kg jabłek dojrzałych soczystych wczesnych odmian 150 - 250 gram cukru Sposób przygotowania: Jabłka dokładnie umyć w bieżącej lub kilkakrotnie zmienianej wodzie. Przekrajać na połówki lub ćwiartki, odrzucić ogonki i gniazda nasienne. Wkładać do otworu sokowirówki, wycisnąć sok, który, jeśli nie będzie doprawiany cukrem, powinien bezpośrednio spływać do podstawionych, czystych butelek lub słoików. Zamknąć je i pasteryzować 15 min. w temperaturze 85°C. Jeśli sok będzie słodzony, należy cukier rozpuścić w nim przed wlaniem do szklanych opakowań i następnie pasteryzowac Mnie sie nie udalo znalesc przepisu na syrop z jablek,ale moze to was zadowoli.Przepis pochodzi z UGOTUJ.TO Przepisy kulinarne > Wybrane przepisy kulinarne Jabłka w syropie waniliowym * 1 kg jabłek * 1 kg miałkiego cukru * laska wanilii * sok z cytryny Jabłka w syropie waniliowym - sposób przygotowania Owoce umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć warstwami w emaliowanym rondlu, przesypać cukrem i pokrojoną wanilią. Następnego dnia rondel ogrzać na niezbyt silnym ogniu, aby cukier się nie przypalił, ale powoli rozpuścił, i wytworzony syrop miał złoty kolor. Wzmocnić ogień, smażyć, potrząsając rondlem, aż jabłka staną się przezroczyste. Smażyć jeszcze trzy razy po 10 minut z godzinnymi przerwami. Gorące jabłka przełożyć do słoików, po ostygnięciu zamknąć. Najlepiej użyć kwaśnych jabłek, np. antonówek. Jabłka idealnie nadają się jako samodzielny deser i dodatek do bitej śmietany, lodów etc. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 18 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Września 2008 Dziękujemy bardzo.Zrobimy soki i zobaczymy co wyjdzie.Pozdrawiamy Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Września 2008 Dziękujemy bardzo. Zrobimy soki i zobaczymy co wyjdzie. PozdrawiamyNapewno wyjdzie cos dobrego bo niby dlaczego ma nie wyjsc :question: Pozdrawiam goraco i zycze powodzenia :grin: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.