Skocz do zawartości

Jabłka


MIRKON

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne, Szanowni

Jesteśmy w potrzebie wejścia w posiadanie sprawdzonych przepisów na SOK z jabłek i SYROP z jabłek.

Jeżeli możecie podzielcie się wiedzą to my będziemy wdzięczni i tych pyszności się napijemy.

Pozdrawiamy Was Wszystkie, Wszystkich

Mirek i Beata i dzieciaki

MIRKON
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowne, Szanowni

Jesteśmy w potrzebie wejścia w posiadanie sprawdzonych przepisów na SOK z jabłek i SYROP z jabłek.

Jeżeli możecie podzielcie się wiedzą to my będziemy wdzięczni i tych pyszności się napijemy.

Pozdrawiamy Was Wszystkie, Wszystkich

Mirek i Beata i dzieciaki[/quo

Moze cos takiego znalazlam na google;

Składniki:

3 kg jabłek dojrzałych soczystych wczesnych odmian

150 - 250 gram cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłka dokładnie umyć w bieżącej lub kilkakrotnie zmienianej wodzie. Przekrajać na połówki lub ćwiartki, odrzucić ogonki i gniazda nasienne. Wkładać do otworu sokowirówki, wycisnąć sok, który, jeśli nie będzie doprawiany cukrem, powinien bezpośrednio spływać do podstawionych, czystych butelek lub słoików. Zamknąć je i pasteryzować 15 min. w temperaturze 85°C. Jeśli sok będzie słodzony, należy cukier rozpuścić w nim przed wlaniem do szklanych opakowań i następnie pasteryzowac

Mnie sie nie udalo znalesc przepisu na syrop z jablek,ale moze to was zadowoli.Przepis pochodzi z UGOTUJ.TO

 

 

Przepisy kulinarne > Wybrane przepisy kulinarne

Jabłka w syropie waniliowym

 

 

 

 

 

* 1 kg jabłek

* 1 kg miałkiego cukru

* laska wanilii

* sok z cytryny

 

Jabłka w syropie waniliowym - sposób przygotowania

Owoce umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć warstwami w emaliowanym rondlu, przesypać cukrem i pokrojoną wanilią. Następnego dnia rondel ogrzać na niezbyt silnym ogniu, aby cukier się nie przypalił, ale powoli rozpuścił, i wytworzony syrop miał złoty kolor. Wzmocnić ogień, smażyć, potrząsając rondlem, aż jabłka staną się przezroczyste.

Smażyć jeszcze trzy razy po 10 minut z godzinnymi przerwami. Gorące jabłka przełożyć do słoików, po ostygnięciu zamknąć. Najlepiej użyć kwaśnych jabłek, np. antonówek.

Jabłka idealnie nadają się jako samodzielny deser i dodatek do bitej śmietany, lodów etc.

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.