impresjonizm Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2021 Witajcie, przedwczoraj kupiłam takie małe medaliony mięsa z indyka w sklepie,w którym zawsze kupuje. Umyłam i wstawiłam do miski i przykryłam plastikowym talerzem. Wstawiłam do dolnej szuflady lodówki temp.ok.5stopni. Dziś wyjęłam i nie wiem czy się nadaje do jedzenia. Zapach jest trochę tzn.czuc miesem drobiowym ale nie śmierdzacym. Było lekko kleiste od spodu bo resztki wody były z płukania. Wypłukałam i zapach zniknął i lepkość też. Nie wiem czy gotować bo jednak to 3dzień(w sumie dwie doby w lodówce). Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2021 Ja kupuję mięso zapakowane w vacum na którym jest data uboju i przydatności do spożycia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2021 Ugotuj i spokojnie zjedz Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impresjonizm Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2021 Dziękuję za info. Zastanawiam się jeszcze dlaczego na stronie niedzielnykucharz jest napisane,że mięso drobiowe bez kości można przechowywać w lodówce max 1 dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2021 Bo tak jest na pewno w stu procentach idealne. Ale jeżeli nie ma widocznych oznak zepsucia praktycznie nadaje się do spożycia nawet po kilku dniach w lodówce. My ogólnie mamy system trawienny padlinożercy, kiedyś lodówek nie było, przyprawy typu musztarda wymyślono, żeby maskować smak i zapach nadpsutego mięsa. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Marca 2021 Zastanawiam się jeszcze dlaczego na stronie niedzielnykucharz jest napisane,że mięso drobiowe bez kości można przechowywać w lodówce max 1 dzień. Ponieważ mięso drobiowe wyjątkowo szybko się psuje.Do planowanego przechowywania dwudniowego:nie należało mięsa myć. Woda rozprowadza bakterie i przyśpiesza ich namnażanie w wilgotnym środowiskuprzechowywać w temp. bliskiej zera, najlepiej w tzw. komorze zerowej lodówkiw przypadku umycia mięsa należy je starannie osuszyć ręcznikami papierowymi i zaprawić bejcą (sól, przyprawy, cytryna, oliwa, wino). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2021 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Ale jeżeli nie ma widocznych oznak zepsucia praktycznie nadaje się do spożycia nawet po kilku dniach w lodówce.Miki Pierzaste z kością po uboju max 2 dniPierzaste bez kości 1 dzieńPo rozmrożeniu w lodówce 1 dzieńPo rozmrożeniu w zimnej wodzie powinno być poddane obróbce termicznej natychmiast.Najlepiej kupować pierzaste w vacum gdzie jest napisana data ważności. W przypadku mięsa w vacum jest nieznacznie dłuższa przydatność (warunek niska temp. przechowywania).W przypadku zakupu mięsa z chłodni w sklepie nie wiemy jak długo ono tam leżało (loteria) Edytowane 11 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Ugotuj i spokojnie zjedz Odważne stwierdzenie szczególnie jeśli chodzi o kilku dniowe mięso drobiowe mające kontakt z wodą. Edytowane 11 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2021 W przypadku zakupu mięsa z chłodni w sklepie nie wiemy jak długo ono tam leżało (loteria) Witajcie, przedwczoraj kupiłam takie małe medaliony mięsa z indyka w sklepie,w którym zawsze kupuje. Jeśli komuś się chciało przerabiać mięso z indyka na "medaliony" w sklepie to obstawiam, że to było 2 lub 3 ich życie.Ja również kupuje wyłącznie w vaccum z podanym źródłem, datą uboju i przydatności do spożycia.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impresjonizm Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2021 Ugotowałam na nich rosół ale ostatecznie chyba go wyrzucę. Stało w misce, lekko mokre od pozostałości po płukaniu bo zapomniałam o nim,,miałam zrobić na drugi dzień. Jak od razu nie zrobię to zdarza mi się zapomnieć. Dziękuję wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2021 Nikogo nie namawiam do spożywania nieświeżej żywności. To zawsze robi się na własne ryzyko. Nie jest specjalnie duże, ale zawsze istnieje. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2021 Stało w misce, lekko mokre od pozostałości po płukaniu bo zapomniałam o nim,,miałam zrobić na drugi dzień. Następnym razem nie płucz w ogóle mięsa przed włożeniem do lodówki. Ja mięso myję dopiero/tuż przed przygotowaniem.Nie jestem tak odważny aby polecić Ci w ciemno jedzenie tego mięsa (nie widziałem, nie wąchałem, nie smakowałem).Poza tym kol. Romii ma rację - to mięso żyło już przed "medalionami".No a resztę dopisali Ci już SiB-y. Ps. Nawet nie chcę liczyć ile razy wyrzuciłem mięsa którego nie byłem pewien [Dodano: 11 mar 2021 - 20:41] Nie jest specjalnie duże, ale zawsze istnieje Miałeś kiedyś zatrucie jadem? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Marca 2021 Miałeś kiedyś zatrucie jadem? Nie miałem. Mam tu znajomego freeganina, który regularnie przekopuje kosze na śmieci przy marketach i je wszystko co znajdzie. Też nie uskarża się na zatrucia pokarmowe. Jak pisałem - nikomu nie każę jeść nadpsutej żywności, ale trzeba mieć naprawdę pecha, żeby dwudniowym mięsem z lodówki poważnie się zatruć. Normy są pisane zawsze z jakimś zapasem. Jak się produkuje na handel nie wolno ryzykować. Dla siebie zawsze trzeba przemyśleć ryzyko. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Marca 2021 , przyprawy typu musztarda wymyślono, żeby maskować smak i zapach nadpsutego mięsa. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Miałem ok 3 latka jak podobno to przeżyłem. Z opowieści wiem że życie uratował mi sąsiad (strażak z przeszkoleniem medycznym), brat mało brakowało a nie podszedł by do komunii. Normy są pisane zawsze z jakimś zapasem. Jak się produkuje na handel nie wolno ryzykować.I to wszystko przez .... świeżą białą kiełbasą zakupioną w sklepie Jak pisałem - nikomu nie każę jeść nadpsutej żywności, Ugotuj i spokojnie zjedz Myślałeś o tym by robić karierę w polityce? Edytowane 11 Marca 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) Umyłam i wstawiłam do miski i przykryłam plastikowym talerzem. To zdanie jest blednie sformułowanePowinno wyglądać takKupinem mięso i zaszczepiłem wieloma rodzajami bakterii bieżąca woda z kranu, po czym wstawiłem do lodówki celem ich namnożenia,, aby proces namnażania przebiegał szybciej, podniosłem wilgotność nakrywając talerzykiem plastikowy (pewnie tez dopiero co nawilżonym świeża bieżącą woda ) https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Mycie-miesa-i-moczenie-miesa-dlaczego-jest-to-niebezpiecznehttps://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,21084343,mycie-miesa-przed-ugotowaniem-moze-prowadzic-do.html https://mamadu.pl/134709,3-produkty-ktorych-nie-nalezy-myc-i-3-ktore-zawsze-sie-powinno-wiekszosc-z-nas-robi-odwrotnie Edytowane 11 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Marca 2021 Myślałeś o tym by robić karierę w polityce? A ja napisałem, "musisz to zjeść"? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Marca 2021 A ja napisałem, "musisz to zjeść"? A co rozumiesz przez to stwierdzenie: spokojnie zjedz ? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Marca 2021 Miki jeśli Twoje stwierdzenie na temat świeżości mięsa opiera się na obserwacji jednego kloszarda to może lepiej nie odzywaj się w tej kwesti bo możesz kogoś narazić na ciężkie zatrucie .W tej kwestii lepiej dmuchać na zimne tym bardziej ,że nie masz możliwości obiektywnego stwierdzenia przez internet czy mięso nadaje się do spożycia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2021 Miki jeśli Twoje stwierdzenie na temat świeżości mięsa opiera się na obserwacji jednego kloszarda to może lepiej nie odzywaj się w tej kwesti bo możesz kogoś narazić na ciężkie zatrucie .W tej kwestii lepiej dmuchać na zimne tym bardziej ,że nie masz możliwości obiektywnego stwierdzenia przez internet czy mięso nadaje się do spożycia. Czytałem opis. Kiedyś takich wyśrubowanych norm nie było, jadło się nie raz drób leżący tydzień w lodówce, i nikt nie umierał. Sam nie jeden raz takie jadłem. Nie stawiam siebie na wzór, stwierdzam fakt. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Czytałem opis."A na płocie było napisane d...... pa. Pogłaskałem i mi drzazga weszła." Tak to bywa ze słowem pisanym. i nikt nie umierał.A skąd wiesz.? Prowadziłeś statystyki zgonów z powodu zatrucia nieświeżym mięsem ?. Nie stawiam siebie na wzór,To i dobrze stwierdzam fakt. Jaki .? Edytowane 12 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Jaki .? Że od kilkudziesięciu lat wielokrotnie jadłem drobiowe mięso, które poleżało kilka dni w lodówce i nic mi się nie stało. Oczywiście nie daje to nikomu gwarancji, że tak będzie za każdym razem. Nie prowadziłem takiej statystyki, bo nikt, kogo znałem nie zatruł się nieświeżym mięsem na tyle, żeby było potrzeba czegoś więcej niż tabletki z węgla, czy Smecta. Edytowane 12 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Marca 2021 Że od kilkudziesięciu lat wielokrotnie jadłem drobiowe mięso, które poleżało kilka dni w lodówce i nic mi się nie stało. Miki uwierz, ja tam wychuchany nie jestem i różne rzeczy się jadło (ale nie o to chodzi aby tu się teraz licytować) ale czy dał byś takie niepewne mięso zjeść swojej mamie czy dzieciom? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Moja mama mi takie dawała Za komuny nikt takich przesądów jak wyrzucanie mięsa, które samo z talerza jeszcze nie uciekało nie stosował... A ponieważ miała nas trójkę i samotnie wychowywała, mając gospodarstwo rolne, to nie zawsze miała czas i ochotę ugotować zaraz wszystko, co udało się dostać w sklepie. Mam znajomych freegan - nie kloszardów, jak ktoś wyżej napisał, którzy zbierają i zjadają jedzenie ze śmietników - taka filozofia życiowa. Żaden z nich nie pogardzi wyrzuconym filetem z kurczaka nawet jak ma przekroczoną datę przydatności do spożycia. Nie mówiąc już o takich wystawowych udkach, czy ćwiartkach w gablotach, które są już wyschnięte i zbrązowiałe, ale nadal wystawione na sprzedaż. I są ludzie, którzy to kupują... Edytowane 12 Marca 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.