Skocz do zawartości

Świeże mięso z indyka


impresjonizm

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pytałem co dawała Ci mama za komuny .Sam mam 3 braci, od 13 roku życia bez ojca i uwierz wiem jak smakuje chleb wyciągany z szuflady pod piekarnikiem (tam trzymaliśmy "stare kawałki chleba").

Pytanie jest proste - CZY TY DZISIAJ DAŁ BYŚ MAMIE/DZIECKU/RODZEŃSTWU TAKIE NIEPEWNE JEDZENIE?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A przyjmijmy że się nie zna bądź chodzi o małe dziecko?

Aby tego nie przeciągać Twoimi "mijankami" w odpowiedziach odpowiem za Ciebie że na pewno NIE.

A do czego zmierzam.

To forum traktują/traktujemy jak swoistą skarbnicę sprawdzonej/potwierdzonej wiedzy.

Zdarzy się czasem każdemu coś walnąć w stylu "ugotuj i zjedz". Ale jeśli zwrócą nam uwagę należało by walnąć się w pierś i powiedzieć "macie rację, nie pomyślałem" a nie brnąć/udowadniać na siłę że się ma rację.

Powiedzieć "przepraszam/pomyliłem się" nie jest oznaką słabości a wręcz przeciwnie ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moze jeszcze jedno wszyscy mowimy kiedys, jak bylem mlody, to inne mieso bylo a nie to co dzis nafaszerowane chemia ,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak powstają medaliony z indyka, dlaczego szybciej ulegną zepsuciu niż np. udziec czy filet?   

Kupuję mięso z  ubojni, ważność bodajże 7 dni lub dłużej, leży bezproblemowo. Natomiast medaliony przyjeżdżają zawsze zapakowane próżniowo,

ciekawe dlaczego? 

 

Na wyżej postawione pytania nie oczekuję odpowiedzi, bo je znam, ale możecie sobie pogdybać dalej trochę w tym temacie.

Mycie mięsa przed przechowywaniem, koszmarny błąd, mycie przed użyciem - oczywista oczywistość. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na wyżej postawione pytania nie oczekuję odpowiedzi, bo je znam,

Inaczej niż my: Oczekujemy na odpowiedź bo jej nie znamy  :thumbsup: 

Ale już chociaż wiadomo, kto jej kompetentnie udzieli  :yes:  

Pozdrawiam Pis-Pana  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek przytoczył artykuł, w którym stoi:

 

Na surowym kurczaku mogą znajdować się niebezpieczne dla zdrowia bakterie, takie jak Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella czy Listeria
Więcej: https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Mycie-miesa-i-moczenie-miesa-dlaczego-jest-to-niebezpieczne

 

W ubojniach przeważnie badają stan mikrobiologiczny surowca, w razie skażenia, które są najczęściej powierzchniowe, jadą sobie do kąpieli chemicznej, np. roztwór sody kaustycznej, potem płukanko i po sprawie.

 

Listeria jest wszędzie, raczej nieszkodliwa, ale traktowana jak największy wróg ludzkości. :cool:

 

 

 

Oczekujemy na odpowiedź bo jej nie znamy

 

Takie sobie medaliony, mięsko z podudzia indyka, pozbawione przez maszynę dodatków ościstych, podczas tego procesu zawsze się coś przytrafi, trwałość mniejsza.

 Taki udziec z indyka ze skórą i kością poleży sobie spokojnie w chłodni i tydzień, natomiast udziec trybowany bez kości i skóry, o połowę krócej, Mięsko gulaszowe trwałość mniejsza, kawał mięsa na gulasz, znacznie dłużej, ot cały sekret skażenie przy rozdrabnianiu, mającego wpływ na trwałość mięsa.

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ot cały sekret skażenie przy rozdrabnianiu, mającego wpływ na trwałość mięsa.

:thumbsup: 

Bardzo wartościowy wpis, dedykuję zwolennikom mielenia mięsa przed peklowaniem do przemyśleń  :facepalm: 

Dziękuję Panie Piotrze za prosty, istotny przekaz dla naszych forowiczów  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.