El komendante Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2021 Witam, Coś nie mogę znaleźć /pewnie błędnie szukam/ klasy odporności na temperaturę izolacji przewodów elektrycznych.W zasadzie mam już częściowo w głowie i na papierze zakończony projekt nowej wędzarni z napędem elektrycznym.Proszę o pomoc znających temat czy przewód wykonany w klasie B może pracować w środowisku o temperaturze do 130 st C.Chodzi mi o odcinek przewodu zasilający grzałkę w komorze wędzarni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) Zerknij https://helukabel.pl/oferta/kable-odporne-na-wysokie-temperatury/ Edytowane 13 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2021 @Grzewlod, Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) Dziękuję za pomoc Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie P.S. Jak zobaczyłem wasz pokładowy kręcioł z prosiaczkiem to tak mi smaku narobiliście, że poszedłem poszukać swojego starego kręciołka. Kręciołka nie znalazłem ale palenisko zostało, muszę je odnowić i dokupić rożen. Edytowane 13 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2021 Używam takiego. Grzeję do 135 stopni, i nie ma najmniejszego problemuhttps://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/95b36ac2-6219-11eb-b4eb-3bfddcc7bb87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca 2021 Używam takiego. Grzeję do 135 stopni, i nie ma najmniejszego problemuhttps://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/95b36ac2-6219-11eb-b4eb-3bfddcc7bb87Link nie chodzi. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Marca 2021 Link działa, ale Alletanio żąda ode mnie rejestracji.Traktuje mnie jak innostrańca. Trzeba użyć odpowiednich materiałów aby nie wzbogacały swymi oparami smaku przyszłych wędzonek.Niektóre izolacje w wyższych temperaturach potrafią wydzielać toksyczne opary i nie mówię tu o temperaturze zapłonu.Widzę także poważną moim zdaniem wadę konstrukcyjną wędzarni elektrycznych wykonywanych przez Forumowiczów(chyba że nie uwidaczniają tego na zdjęciach z procesu budowy).Co prawda podniesie to nieznacznie koszt budowy ale może uchronić przed spaleniem komory. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2021 https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-silikonowy-sihf-3x-1-5-silikon-7310206576 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2021 czy przewód Jeśli 3x 1,5 Ci wystarczy ,to tylko podaj adres na pw lub paczkomat i ile potrzebujesz i masz (mam z 7 metrów) . Jak musi być grubszy to nie mam . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2021 Widzę także poważną moim zdaniem wadę konstrukcyjną wędzarni elektrycznych wykonywanych przez Forumowiczów (chyba że nie uwidaczniają tego na zdjęciach z procesu budowy)Witaj,Mógłbym poprosić o więcej szczegółów, na co powinienem zwrócić uwagę?Właśnie będę budował nową wędzarnię elektryczną i zaciekawiło mnie to stwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Marca 2021 Dzień dobry,Trochę mi się przysnęło, długa pracowita noc a już 8 na zegarku.Przeczytałem chyba wszystkie wątki o budowie drewnianych wędzarni z napędem elektrycznym.Konstruktorzy instalują grzałkę lub dwie o mocach przekraczających 2,5 kW, grzałki rozgrzewają się do czerwoności.Pomimo zastosowania dolnej blachy w deflektorze i średnio około 20 cm dystansu od podłogi a także blachy opasającej dolna częśćkomory wysoka temperatura powoduje zwęglanie się desek w podłodze, co może doprowadzić do zapłonu i pożaru.O przypalonych deskach napisano w kilku postach.Tylko jeden Kolega zainstalował odpowiednia grzałkę , dedykowaną do wędzarni, która nie rozgrzewa się do czerwoności. Aby tego uniknąć w mojej konstrukcji na podłogę pomiędzy deskami a blacha wewnętrznej opaski położę tkaninę szklaną.Dodatkowo, w czasie pracy grzałka będzie chłodzona wentylatorem aby obniżyć temperaturę w jej bezpośredniej bliskości.Proszę traktować moje uwagi jako za sygnalizowanie problemu. Pozdrowienia z Mariel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2021 Aby tego uniknąć w mojej konstrukcji na podłogę pomiędzy deskami a blacha wewnętrznej opaski położę tkaninę szklaną. Dodatkowo, w czasie pracy grzałka będzie chłodzona wentylatorem aby obniżyć temperaturę w jej bezpośredniej bliskości. Wcześniej gdzieś w jednym z postów napisałem, że zastosowałem u siebie rozwiązanie grzejne z komory Borniaka gdzie grzałki są w bloku z radiatorem i nie potrzeba do tego żadnego chłodzenia. Na ścianę wędzarni montuje się blachę długości ok 20-40cm zagina się ją pod kątem ok 90 stopni powyżej bloku grzejnego. Blacha służy jako zabezpieczenie temperaturowe ściany i za osłonę okapową, zarazem po niej spływa tłuszcz do okapnika. Przy tym rozwiązaniu ściana wędzarni nie ma prawa się przypalić, do tego nie potrzeba deflektora i innych dodatków. To oczywiście jest moje przemyślenie, każdy robi według swojego uznania, polecam się przyjrzeć rozwiązaniu grzejnemu w Borniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Marca 2021 @Grzewlod, Tak, czytałem, było kilka dobrych merytorycznych komentarzy do Twojego rozwiązania sposobu grzania.Z Borniakiem nie miałem jeszcze przyjemności pomimo wizyty w jego zakładzie w Bornem Sulinowie.Rozważałem użycie paneli grzejnych dostępnych na Ali, podobne do tego co piszesz o borniakowych blokach,jednak bezproblemowa dostępność do grzałek przekonała mnie do ich zastosowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Marca 2021 El komendanteNie wiem jak wygląda jakość grzałek kupowanych na Ali.. , Borniakowe użytkuję już niecałe 3 lata i oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Marca 2021 Dzień dobry,Trochę mi się przysnęło, długa pracowita noc a już 8 na zegarku.Przeczytałem chyba wszystkie wątki o budowie drewnianych wędzarni z napędem elektrycznym.Konstruktorzy instalują grzałkę lub dwie o mocach przekraczających 2,5 kW, grzałki rozgrzewają się do czerwoności.... Pozdrowienia z MarielDo komóry 550l wystarczy 2000W, jeżeli ocieplisz ścianki nawet w mroźne dni nie ma problemu z podpiekanie. Co do rozgrzewania się grzałek do czerwoności, zastosuj taką o zwiększonym polu grzejnym, przy 2000W mocy nigdy nie rozgrzewa się do czerwoności. Jest droższa 3x od tych okrągłych, ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Pojemność komory w litrach, temperatura zewnętrzna i izolacja to jedno a drugie to bezwładność termiczna tej komory z wsadem, którego temperaturę trzeba uwzględnić... Czasem te 2000W to będzie mało, szczególnie jak myślimy o podpiekania PSZdecydowanie... im większa powierzchnia czynna grzałki tym lepiej. Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Marca 2021 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Marca 2021 Czasem te 2000W to będzie mało, szczególnie jak myślimy o podpiekania To prawda 2kW przy pojemności 500l będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Marca 2021 Dzień dobry, Tylko jeden Kolega zainstalował odpowiednia grzałkę , dedykowaną do wędzarni, która nie rozgrzewa się do czerwoności. Aby tego uniknąć w mojej konstrukcji na podłogę pomiędzy deskami a blacha wewnętrznej opaski położę tkaninę szklaną.Dodatkowo, w czasie pracy grzałka będzie chłodzona wentylatorem aby obniżyć temperaturę w jej bezpośredniej bliskości.Proszę traktować moje uwagi jako za sygnalizowanie problemu. Pozdrowienia z MarielCześć, czy nie będzie lepiej i zdrowiej położyć formatkę nierdzewną zamiast tej tkaniny szklanej? Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Marca 2021 Cześć, czy nie będzie lepiej i zdrowiej położyć formatkę nierdzewną zamiast tej tkaniny szklanej? Witam, To ma być izolacja termiczna pomiędzy blachą a deskami podłogi komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.