Skocz do zawartości

Przewody elektryczne a temperatura


El komendante

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Coś nie mogę znaleźć /pewnie błędnie szukam/ klasy odporności na temperaturę izolacji przewodów elektrycznych.

W zasadzie mam już częściowo w głowie i na papierze zakończony projekt nowej wędzarni z napędem elektrycznym.

Proszę o pomoc znających temat czy  przewód wykonany w klasie B może pracować w środowisku o temperaturze do 130 st C.

Chodzi mi o odcinek przewodu zasilający grzałkę  w komorze wędzarni.

 

Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pomoc :D

Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie  :thumbsup:

 

P.S. Jak zobaczyłem wasz pokładowy kręcioł z prosiaczkiem to tak mi smaku narobiliście, że poszedłem poszukać swojego starego kręciołka. Kręciołka nie znalazłem ale palenisko zostało, muszę je odnowić i dokupić rożen. :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Link działa, ale Alletanio żąda ode mnie rejestracji.

Traktuje mnie jak innostrańca.

 

Trzeba użyć odpowiednich materiałów aby nie wzbogacały swymi oparami smaku przyszłych wędzonek.

Niektóre izolacje  w wyższych temperaturach potrafią wydzielać toksyczne opary i nie mówię tu o temperaturze zapłonu.

Widzę także poważną moim zdaniem wadę konstrukcyjną wędzarni elektrycznych wykonywanych przez Forumowiczów

(chyba że nie uwidaczniają tego na zdjęciach z procesu budowy).

Co prawda podniesie to nieznacznie koszt budowy ale może uchronić przed spaleniem komory.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy  przewód
Jeśli 3x 1,5 Ci wystarczy ,to tylko podaj adres na pw lub paczkomat i ile potrzebujesz  i masz  (mam z 7 metrów) . Jak musi być grubszy to nie mam . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę także poważną moim zdaniem wadę konstrukcyjną wędzarni elektrycznych wykonywanych przez Forumowiczów (chyba że nie uwidaczniają tego na zdjęciach z procesu budowy)

Witaj,

Mógłbym poprosić o więcej szczegółów, na co powinienem zwrócić uwagę?

Właśnie będę budował nową wędzarnię elektryczną i zaciekawiło mnie to stwierdzenie.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

Trochę mi się przysnęło, długa pracowita noc a już 8 na zegarku.

Przeczytałem  chyba wszystkie wątki o budowie drewnianych wędzarni z napędem elektrycznym.

Konstruktorzy instalują grzałkę lub dwie o mocach przekraczających 2,5 kW, grzałki rozgrzewają się do czerwoności.

Pomimo zastosowania dolnej blachy w deflektorze i średnio około 20 cm dystansu od podłogi  a także blachy opasającej dolna część

komory wysoka temperatura powoduje zwęglanie się desek w podłodze, co może doprowadzić do zapłonu i pożaru.

O przypalonych deskach napisano w kilku postach.

Tylko jeden Kolega zainstalował odpowiednia grzałkę , dedykowaną do wędzarni, która nie rozgrzewa się do czerwoności. 

Aby tego uniknąć w mojej konstrukcji na podłogę pomiędzy deskami a blacha wewnętrznej opaski położę tkaninę szklaną.

Dodatkowo, w czasie pracy grzałka będzie chłodzona wentylatorem aby obniżyć  temperaturę w jej bezpośredniej bliskości.

Proszę traktować moje uwagi jako za sygnalizowanie  problemu. 

 

Pozdrowienia z Mariel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby tego uniknąć w mojej konstrukcji na podłogę pomiędzy deskami a blacha wewnętrznej opaski położę tkaninę szklaną. Dodatkowo, w czasie pracy grzałka będzie chłodzona wentylatorem aby obniżyć temperaturę w jej bezpośredniej bliskości.

 

Wcześniej gdzieś w jednym z postów napisałem, że zastosowałem u siebie rozwiązanie grzejne z komory Borniaka gdzie grzałki są w bloku z radiatorem i nie potrzeba do tego żadnego chłodzenia. Na ścianę wędzarni montuje się blachę długości ok 20-40cm zagina się ją pod kątem ok 90 stopni powyżej bloku grzejnego. Blacha służy jako zabezpieczenie temperaturowe ściany i za osłonę okapową, zarazem po niej spływa tłuszcz do okapnika. Przy tym rozwiązaniu ściana wędzarni nie ma prawa się przypalić, do tego nie potrzeba deflektora i innych dodatków. To oczywiście jest moje przemyślenie, każdy robi według swojego uznania, polecam się przyjrzeć rozwiązaniu grzejnemu w Borniaku. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod,

 

Tak, czytałem, było kilka dobrych merytorycznych  komentarzy do Twojego rozwiązania sposobu grzania.

Z Borniakiem nie miałem jeszcze przyjemności pomimo wizyty w jego zakładzie w Bornem Sulinowie.

Rozważałem użycie paneli grzejnych dostępnych na Ali, podobne do  tego co piszesz o borniakowych blokach,

jednak bezproblemowa dostępność do grzałek przekonała mnie do ich zastosowania.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

Trochę mi się przysnęło, długa pracowita noc a już 8 na zegarku.

Przeczytałem  chyba wszystkie wątki o budowie drewnianych wędzarni z napędem elektrycznym.

Konstruktorzy instalują grzałkę lub dwie o mocach przekraczających 2,5 kW, grzałki rozgrzewają się do czerwoności.

...

 

Pozdrowienia z Mariel

Do komóry 550l wystarczy 2000W, jeżeli ocieplisz ścianki nawet w mroźne dni nie ma problemu z podpiekanie. Co do rozgrzewania się grzałek do czerwoności, zastosuj taką o zwiększonym polu grzejnym, przy 2000W mocy nigdy nie rozgrzewa się do czerwoności. Jest droższa 3x od tych okrągłych, ale warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pojemność komory w litrach, temperatura zewnętrzna i izolacja to jedno a drugie to bezwładność termiczna tej komory z wsadem, którego temperaturę trzeba uwzględnić... Czasem te 2000W to będzie mało, szczególnie jak myślimy o podpiekania

 

PS

Zdecydowanie... im większa powierzchnia czynna grzałki tym lepiej.

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

 

Tylko jeden Kolega zainstalował odpowiednia grzałkę , dedykowaną do wędzarni, która nie rozgrzewa się do czerwoności. 

Aby tego uniknąć w mojej konstrukcji na podłogę pomiędzy deskami a blacha wewnętrznej opaski położę tkaninę szklaną.

Dodatkowo, w czasie pracy grzałka będzie chłodzona wentylatorem aby obniżyć  temperaturę w jej bezpośredniej bliskości.

Proszę traktować moje uwagi jako za sygnalizowanie  problemu. 

 

Pozdrowienia z Mariel

Cześć, czy nie będzie lepiej i zdrowiej położyć formatkę nierdzewną zamiast tej tkaniny szklanej?

Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.