piurko Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2021 Od dłuższego czasu przymierzam się do ... dojrzewania , chyba czas najwyższy w tym wieku Mała komora z lodóweczki , foger jako nawilżacz , sterowniki wilgotności i temperatury i jazda .Peklowane w workach 14 dni , peklosól 30g/kg , kilka ziółek do smaku .Początek dojrzewania 22.01.2021 , polędwica 580g , karkówka 1130g , ligawa 1490g . Pierwsze problemy pojawiły się około 20 lutego , zauważyłem pleśń z meszkiem , dwa .. trzy dni później już było kiepsko z ligawą . Przepakowane w nowe skarpety po uprzednim przemyciu 2% solanką i opłukaniu winem wytrawnym .Za radą arkadiusza , komora wypryskana 2 %- towym roztworem sorbinianu potasu , po 24h wytarta do sucha i pryśnięta pleśnią otrzymaną od arkadiusza . Popryskałem pleśnią również mięso . Po tygodniu ligawa poszła do kosza , polędwica i karkówka miały się dobrze . Przez cały czas dojrzewania zapach w komorze był nieciekawy , ale nie było to zepsute mięso .Niepokoił mnie ten zapach i plamy zielonkawej pleśni , więc 10.03. rozebrałem sztuki do gołego .Po konsultacjach z arkadiuszem , poradził skontaktować się z Bagno , co też uczyniłem .Andrzej poradził : 1.Wyrzuciłbym "skarpety".2. Gdzie jest widoczna czarna pleśń, okroiłbym mięso <0,5 cm.3. Powierzchnie mięsa zwilżyć woda lekko kwaśna wodą lub wytrawnym winem.4. Przesmarować pleśnią z sera camembert i od Arkadiusza powierzchnię mięsa.5. Nowe skarpety wymoczyć w lekko kwaśnej wodzie i nanieś pleśń od Arka.5. Zawinąć najwyżej dwa razy.6. Skropić ściany pleśnią.Zwiększyłbym ruch powietrza w komorze. Skarpet już nie zakładałem , przemywałem winem , osuszyłem ręcznikiem papierowym i posmarowałem pleśnią z serka , bez pryskania pleśnią Arka .Niepokojący zapach znikł , ale za to capiło serkiem .Dziś zakończyłem dojrzewanie polędwicy , utrata wagi 35% , poszła do wora po przemyciu winem i osuszeniu .Karkóweczka jeszcze trochę poczeka - 28% jest dziś . Się rozpisałem... ale czuję się w obowiązku w zamian za udzieloną mi pomoc przez kolegów arkadiusza , Bagno i Perszing37 za wsparcie przy fogerze.Może komuś moje wpisy o problemach pomogą przy pierwszym dojrzewaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Witam, Sorki ale czegoś tu nie rozumiem.W opisie komory na początku piszesz "sterowniki wilgotności" a na zdjęciu widzę tylko nawilżacz a gdzie osuszacz,który po włożeniu towaru do komory w pierwszych dniach robi najważniejszą robotę?Nie chce mi się szukać po wątkach i cytować,ale Mistrzowie dojrzewania zalecają jako osłonki jelita naturalne, pęcherze czy też kolageny.Skarpety czy pończochy to moim zdaniem tylko opakowanie takie samo jak siatka wędliniarska, o sporo mniejszych oczkach, która ściska a nie oddziela mięsa od otaczającego środowiska.Korzenie pleśni bez przeszkód przenikają bezpośrednio do mięsa,to tak jakby w ogóle nie było osłonki. W skarpecie jest OK, bez niej już nie do przyjęcia. Można znaleźć fotografie udanych wyrobów bezosłonkowychByła w temacie "bezosłonkowym" bardzo dynamiczna wymiana doświadczeń.Czy po zaadoptowaniu lodówki, przed pierwszym wsadem ją zdezynfekowałeś?Jeśli masz już czarną pleśń w komorze to polędwica i karkówka ( 1700 gr to nie jest wielka strata) do utylizacji a komora i jej wyposażenie do porządnej dezynfekcji aby uniknąć wpadki kolejnym razem.Twoje ryzyko, dokończyłeś proces do końca.Pewnie gdzieś po drodze nie zachowałeś odpowiedniej higieny i stąd ta niechciana pleśń.Dla mnie, szczęśliwie, pierwsze wyroby wyszły zadowalająco, myślę że tylko dzięki zastosowaniu i przestrzeganiu tego co Mistrzowie przekazują tu na Forum poczynając od budowy komory,procesu obróbki i dojrzewania wędlin.To są moje przemyślenia, żółtodzioba, mam nadzieję że dyskusja jaka się tu rozwinie, a powinna, wniesie wiele dobrego w walce z niechcianą pleśnią. Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2021 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2021 Wszystko doskonale rozumiesz .Nie chciałem na początku za wiele inwestować , nie wiedząc , czy w ogóle mi to wszystko podejdzie smakowo .Lodówka wymyta , zdezynfekowana roztworem octu i wody 1:3 dwukrotnie . Lodówka stoi w piwnicy czystej i suchej , co nie znaczy , że nie ma czarnej pleśni .Póki co , zrobiłem takie minimum na testy , nie mam osuszacza - otwierałem komórkę dwa razy dziennie , być może za rzadko na początku .Wilgotność było mi trudno opanować przy jej małej kubaturze .O osłonkach i w ogóle czytam wszystko co robisz Ty i inni koledzy , ale brałem tylko pod uwagę kątnice , które nie pachną , a to mnie na samą myśl odrzucało ...Nie chciałem zniechęcić się na starcie przy robocie , więc poszło w skarpety . Ze stratą mięsa się liczyłem , ale chciałem dobić do ...brzegu i zobaczyć jak tu jest .Tak w ogóle , to nie byłem gotów do startu z dojrzewaniem ... Miałem zapeklowane mięso do wędzenia na zimno i prosiłem arkadiusza o sprawdzone przepisy . To ON mnie popchnął w dojrzewanie tu i teraz i tak poszło .Ta pleśń kudłata była tylko na ligawie , polędwica i karkówka była czysta , więc może coś z wołowiną było nie tak ...Wiem , że kolejny raz już pójdzie już w kątnicę , mimo zapachu , którego nie znam Poza tym docelowo komora wyleci na zewnątrz , do innego pomieszczenia , bardziej otwartego i przewiewnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) W opisie komory na początku piszesz "sterowniki wilgotności" a na zdjęciu widzę tylko nawilżacz a gdzie osuszacz, który po włożeniu towaru do komory w pierwszych dniach robi najważniejszą robotę?Nie mam osuszacza i nie będę miał bo moim zdaniem jest zbędny, ale zastosowanie szczególnie na początku nie zaszkodzi. Pewnie gdzieś po drodze nie zachowałeś odpowiedniej higieny i stąd ta niechciana pleśń.Niekoniecznie. Moim zdaniem brak zaszczepienia dobrą pleśnią spowodował zaszczepienie wyrobów pleśnią samoistną.A dalszy proces to już walka o uratowanie pozostałych wyrobów. Edytowane 16 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2021 @ Piurko,Wszystko jasne. Odpowiem tak prosto, po marynarsku.Na statku trzeba robić dobrze od samego początku, Neptun w sztormie sprawdzi i jak trzeba na pewno pourywa.Kątnica ładniej pachnie niż skarpeta po przegranym meczu , woda dużo wody i trochę soku z cytryny /patent znaleziony na Forum/.@Arkadiusz,Gdzie mi się do Ciebie równać, swoją komorę zmajstrowałem jak zalecają @Toshiba, @StefanS, @Qzym, @Redzed i inni SiB.A i od Ciebie wiele się nauczyłem o wędzeniu czy dojrzewaniu. Czyli czytać, czytać i uczyć się na cudzych błędach, bo własne są bolesne dla kieszeni. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Ja na poczatku też wzorowałem się na opinii Redzed.Nie wiem jak ma teraz ,ale pierwsza jego dojrzewalnia o ile dobrze pamietam nie miała osuszacza.Był tylko nawilżacz i wentylator a wyroby wychodziły pierwsza klasa.Prawdopodobnie podkreślam prawdopodobnie musicie stosować osuszacze bo fogery w przeciwieństwie do nawilżaczy nie maja regulacji ilości wypływu mgły i dlatego macie duże skoki wilgotności po włożeniu nowego wsadu.U mnie jak i Redzed też na początku wzrasta wilgotność do ok. 90 % ,ale nie zauważyłem żeby to miało wpływ na dojrzewanie. Edytowane 16 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2021 @ El KomendanteMożna zrobić bez osuszaczaJakieś rok temu dawałem takie przykłady filmiki itdPo prostu, zamiast osuszać powietrze, wymienia się je Wady i zalety Może zalety jako pierwszeKoszt. Niewątpliwie mały wentylatorek to koszt 1 Euro osuszacz juz więcej.Miejsce. Wentylatorek montujesz w ścianie, jako zawór zwrotny kartka papieru od środka i działaO ile powietrze na zewnątrz ma mniejszą wilgotność, a jeżeli w środku. WadyNowe powietrze ma inną temperaturę, wiec zanim wilgotność ulegnie zmianie, zmieni się również temperatura, sterownik musi to poprawić ogrzać lub ochłodzić wnętrze.Wychodzące powietrze rozsiewa zarodniki pleśni i zapach z dojrzewalni po pomieszczeniuKolejna sprawa to duże zapotrzebowanie komory na świerze powietrze, a to oznacza ssanie powietrza ze wszystkim co się w nim znajduje, a wiec wielokrotnie zwiększone ryzko skarzenia komory. Ale dać się da Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Ale dać się da Pewno, że się da. Co ma się nie dać.Z moim mizernym doświadczeniem wole jednak aby parametrami pracy komory zajmował się sterownik i odpowiednie urządzenia.Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2021 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2021 parametrami pracy komory zajmował się sterownik i odpowiednie urządzenia. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Po polędwicy nie ma śladu , więc przyszła kolej na karkówkę .Właśnie dziś ubyło 40% po trzech miesiącach . Smakuje , tak jak wygląda . Czekając na karczek zgłodniałem , więc posiłkowałem się zimnowędzonymi...pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Brawo .Ładnie dojrzała coppa bez suchego pierścienia a i zimnowedzone pierwsza klasa. Idziesz na mistrza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Dzięki , robię dla siebie to i staram się sobie ... dogodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Gratki, wyroby bardzo kuszące. Jedziesz dobra drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Dziękuję za dobre słowo .Wasze oceny wiele dla mnie znaczą i to co robię daje mi dużą satysfakcję .Jednak najbardziej cieszę się z tego , że odkąd zacząłem robić wędliny wg tutejszych przepisów , a minęło już ponad 3 lata , nie kupujemy wędlin w sklepach . Czasami jakiś kaprys się pojawi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 odkąd zacząłem robić wędliny wg tutejszych przepisów , a minęło już ponad 3 lata , nie kupujemy wędlin w sklepach . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.